Αρθρογραφία

Επιδόσεις ή ιδεώδη;

olimpiakoi-agwnes-maxitis-kilkis

Θυμάμαι όταν ήμουν μικρότερος, εκεί κοντά στο 2000 με 2004, έβλεπα με μανία Ολυμπιακούς αγώνες. Θαύμαζα όλους αυτούς τους υπεραθλητές που αφιέρωναν τη ζωή τους για να καταφέρουν να είναι οι καλύτεροι. Να ανέβουν στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου τιμώντας τη χώρα τους και να είναι αυτών ο εθνικός ύμνος, που θα ακουστεί στα πέρατα της γης.

Με το πέρας των χρόνων όμως και με όσα έχουν ακουστεί και έχω μάθει για τον τρόπο με τον οποίο οι υπεραθλητές αυτοί προετοιμάζονται, ο ενθουσιασμός μου έχει μετριαστεί κατά πολύ. Ομολογίες από μεγάλους αθλητές με παγκόσμια ρεκόρ για ντοπαρισμένα μετάλλια, πολλή χημεία και αρκετά παιχνίδια στα παρασκήνια οι ήρωες μου έπεσαν κατά πολύ από το δικό μου βάθρο.

Έτσι άρχισα να βλέπω με μεγαλύτερο ενθουσιασμό αθλήματα που η ντόπα δε θα τους είναι και τόσο χρήσιμη καθώς η προπόνηση σε αυτά είναι πιο σημαντική από οποιαδήποτε ενίσχυση προσφέρει η επιστήμη.

Αισθάνομαι άσχημα όταν βλέπω αθλητές να αγωνίζονται με τη σημαία μιας διαφορετικής από τη δική τους χώρα, επείδη η πρώτη τους προσέφερε περισσότερα χρήματα. Μπορεί να είναι επάγγελμα και να είναι απαραίτητη η ολοκληρωτική αφιέρωση ενός αθλητή στον στόχο των Ολυμπιακών αλλά πιο ψηλά από τις επιδόσεις θα έπρεπε να βάζουν οι αθλητές τα ιδεώδη.

Και τα Ολυμπιακά ιδεώδη είναι ιερά. Και θα έπρεπε να τα σέβονται όλοι. Γιατί για να συμμετέχεις εκεί δεν πρέπει απλώς να είσαι στους καλύτερους σωματικά και βάση αποδόσεων αλλά και βάση παιδείας και μόρφωσης.

Να γνωρίζεις και να σέβεσαι την ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων και όχι να δίνεις διαφορετικό παράδειγμα από αυτό που έδιναν οι αρχαίοι Ολυμπιονίκες.

Θαυμάζω αθλητές που γίνονται μια αγκαλιά μετά το πέρας των αγωνισμάτων τους. Καμαρώνω εκείνους που προερχόμενοι από μικρές χώρες καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να δουν τη σημαία της χώρας τους ψηλά. Υποκλίνομαι στη σεμνότητα των αθλητών που βάζουν πρώτα το όνομα της χώρας τους και μετά το δικό τους.

Για φέτος κρατάω μια φωτογραφία. Τη σέλφι εκείνη της Lee Eun-Ju από τη Νότιο και της Hong Un Jong από τη Βόρειο Κορέα που αποτελεί την αποτύπωση πολλών Ολυμπιακών ιδεωδών. Και αυτές οι μικρές Κορεάτισσες κατάφεραν να μεταλαμπαδεύσουν μέσα από μια φωτογραφία σε όλο τον κόσμο.

Ας μάθουν λοιπόν όλοι όσοι καταφέρνουν να βρίσκονται στους Ολυμπιακούς αγώνες, πράγμα που από μόνο του αποτελεί μεγάλη επιτυχία, τα Ολυμπιακά ιδεώδη, την ιστορία των αγώνων και το σεβασμό που πρέπει να έχουν στη χώρα τους τιμώντας τη σημαία.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι – Το vlog της τραγουδίστριας λίγο πριν αναχωρήσει για το Μάλμε

Μια μέρα μαζί με τους fans της και το Eurojackpot, μεγάλο χορηγό της ελληνικής συμμετοχής στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού, πέρασε η Μαρίνα Σάττι. Η ταλαντούχα τραγουδίστρια μοιράστηκε τον ενθουσιασμό της για την αγάπη που της δείχνει ο κόσμος, μέσα από ένα vlog στα social media. Πλήθος κόσμου βρέθηκε στο κατάστημα ΟΠΑΠ στο Αιγάλεω για να δει τη […]

Φωτοσχόλιο

Από την επίσκεψη του δημοσιογράφου και υποψηφίου ευρωβουλευτή της “Ελληνικής Λύσης” Γιάννη Σκάλκου στη Γουμένισσα