Αγροτικά

Ανάμεσα σε «διασταυρούμενα» πυρά τα σχέδια βελτίωσης των αγροτών

Τον μυθικό διπρόσωπο θεό Ιανό θυμίζει η κατάσταση γύρω από την πορεία των σχεδίων βελτίωσης των αγροτών στον νομό μας.

Από την μία όψη οι γκρίνιες και μουρμούρες παραγωγών, μελετητών αλλά και φορέων, όπως του συνδέσμου εισαγωγών γεωργικών μηχανημάτων, γιά καθυστερήσεις στις πληρωμές και γενικότερα δυσλειτουργία του εν λόγω τομέα, και από την άλλη όψη οι εκτιμήσεις των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων της περιφέρειας, που ουσιαστικώς είναι διαμετρικώς αντιθέτες.

Το μεγαλύτερο μέρος της κριτικής από τους πρώτους έχει να κάνει σε ό,τι αφορά στον νομό μας με το «φλέγον» θέμα των πληρωμών, που «υλοποιούνται πραγματικά με το σταγονόμετρο», όπως χαρακτηριστικώς ανέφερε στέλεχος εκ των μεγαλυτέρων εταιριών του νομού μας γιά αγροτικές δραστηριότητες και υπεύθυνη γιά τα σχέδια βελτίωσης με 120 ενεργούς παραγωγούς προς αυτήν την κατεύθυνση.

Αιτία του κακού, όπως εκτιμούν, «η γενικότερη δυσπραγία των δημοσιονομικών της χώρας που επηρεάζει και τις χρηματοδοτήσεις του προγράμματος που συγχρηματοδοτείται κατά 25% από εθνικούς πόρους».
Όπως επισημαίνουν «ο κίνδυνος να χαθούν πόροι είναι κάτι που δεν πρέπει να αποκλείεται», ενώ παράλληλα ασκούν κριτική αναφορικά με την αυστηρότητα που επιδεικνύουν οι τοπικοί υπηρεσιακοί αρμόδιοι παράγοντες της περιφέρειας στο σκέλος της εφαρμογής των όρων και προϋποθέσεων, που θέτει ο νόμος σε σχέση με την πορεία εφαρμογής του σχεδίου.

Θυμίζουμε, ότι τα προγράμματα βελτίωσης ξεκίνησαν με την υποβολή των φακέλλων υποψηφιότητας τον Νοέμβριο του 2011 και δικαιούχοι στον νομό μας είναι 350 σε αριθμό παραγωγοί, εκ των οποίων λιγότεροι από 150 έχουν εισέλθει στην διαδικασία εφαρμογής σχεδίου βελτίωσης.

Και τούτο διότι στο αρχικό στάδιο υπήρξε μιάν καθυστέρηση σχεδόν ενός και ημίσεος έτους στις αξιολογήσεις των φακέλλων ένταξης στο πρόγραμμα αλλά και μία σειρά άλλων εξωγενών παραγόντων.
Το πρόγραμμα, εάν δεν υπάρξει παράταση λήγει τον Νοέμβριο του 2015 και όπως επισημαίνουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες της περιφέρειάς μας, πολλά εκ των ζητημάτων που προκύπτουν έχουν να κάνουν μεταξύ άλλων «με τον τρόπο που λειτουργούν οι δικαιούχοι και τις πολλές τροποποιήσεις που επιδιώκουν κάθε φορά να φέρουν στο πρόγραμμα», αλλά και από το γεγονός, ότι η διαδικασία εφαρμογής του «σκοντάφτει» στην γενικότερη έλλειψη ρευστότητας από μέρους των παραγωγών, καθώς πρώτα πρέπει να καταβάλουν χρηματικά ποσά και σε δεύτερο χρόνο να εισπράξουν τις επιδοτήσεις των προβλεπομένων από τα σχέδια.

«Δυστυχώς», επισημαίνουν, «δεν υπήρξε ουσιαστική ανταπόκριση από μέρους των δικαιούχων στο κάλεσμά τους γιά εφαρμογή των σχεδίων από τον Νοέμβριο του 2013, που ουσιαστικώς ξεκίνησε η υλοποίησή τους, όπου οι πληρωμές των δόσεων πιστώνονται μέσα σε 17 ημέρες από την κατάθεση των απαιτούμενων παραμέτρων».
Βεβαίως, στον παρόντα χρόνο τα δεδομένα έχουν διαφοροποιηθεί δραματικώς, καθώς οι εκτιμήσεις γιά τον χρόνο καταβολής δόσεων από την στιγμή της κατάθεσης των παρασατατικών κυμαίνονται στους δύο μήνες περίπου.
Ανεξαρτήτως του εάν οι γενικότερες δημοσιονομικές καταστάσεις είναι δύσκολες, εάν υπάρχουν αντιρρήσεις γιά την «αυστηρή» στάση που επιδεικνύουν οι αρμόδιες επιτροπές ελέγχου της περιφέρειας, καθώς ο νόμος αφήνει σημαντικά περιθώρια ερμηνειών, όπως επισημαίνουν καλά οι γνωρίζοντες, και το αν υπάρχουν στρεβλώσεις σε ό,τι αφορά στην νοοτροπία αγροτών και τον τρόπο λειτουργίας μελετητών, αυτό που ουσιαστικώς έχει ουσιαστικό περιεχόμενο γιά τον νομό μας, είναι να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι διαθέσιμοι πόροι.

Και, βεβαίως, γιά όσους είναι ενταγμένους σε σχέδια βελτίωσης αυτό να αποτελεί στοιχείο βελτίωσης της επιχειρηματικότητάς του, και όχι «βραχνάς» όπως δυστυχώς κάποιοι παραγωγοί καταγγέλλουν.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα