Αγροτικά

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις γιά τον χάρτη μειονεκτικών περιοχών

Πολύς είναι ο θόρυβος που έχει ξεσπάσει εσχάτως αναφορικά με το θέμα του επανακαθορισμού του χάρτη μειονεκτικών περιοχών και των αλλαγών, που θα επιφέρει και σε τοπικό επίπεδο κυρίως με τις εξαιρέσεις στις περιοχές Αξιούπολης, Ευρώπου, Μεσιάς και Αγίου Πέτρου, καθώς θα έχει θετικό αντίκτυπο γιά κάποιες αλλαγές, όπως της πόλης του Κιλκίς, που προστίθεται σε αυτές.

Βεβαίως, πέραν των όποιων αντιδράσεων, που μπορεί να έχουν ιδιοτελή κίνητρα, υπάρχουν και δεδομένα, που έχουν αδιαμφισβήτη αξία και σημασία και είναι εύλογο να προκαλούν δικαιολογημένες αντιρρήσεις, όπως αυτά που εισάγονται στον δημόσιο διάλογο από πλευράς της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΔΕΓΥ).

Και τούτο, διότι ευκόλως μπορεί κανείς να διακρίνει το τοπικό ενδιαφέρον γιά τους παραγωγούς του Κιλκίς και στην επιχειρηματολογία που αφορά τους βοσκοτόπους και βεβαίως γιά όσους δραστηριοποιούνται σε περιοχές με συστήματα άρδευσης.

Η επιστολή της ΠΟΓΕΔΥ προς τον αρμόδιο υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Σταύρο Αραχωβάτη αναφέρει τα εξής:

«Τις τελευταίες ημέρες έχει δημιουργηθεί μεγάλη αναστάτωση στους Συναδέλφους που υπηρετούν σε υπηρεσίες της περιφέρειας από την δημοσιοποίηση του σχεδίου απόφασης για τον επανακαθορισμό των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, οι οποίες λαμβάνουν πρόσθετη στήριξη μέσα από χρηματοδοτήσεις της ΚΑΠ. Χωρίς κανείς να αμφισβητεί την αναγκαιότητα προσαρμογής στα νέα δεδομένα του πρωτογενή τομέα καθώς και της άρσης στρεβλώσεων που παρουσιάζει σε κάποιες περιπτώσεις η σημερινή οριοθέτηση, πρέπει να αναφερθεί ότι προφανώς κάτι δεν πήγε καλά με την μελέτη η οποία παρουσιάστηκε.

Με την οριοθέτηση η οποία προτείνεται, ουσιαστικά απεντάσσεται πλήθος περιοχών από το καθεστώς των μειονεκτικών, με ότι αυτό συνεπάγεται για την σημαντική απώλεια πόρων για τους τομείς της γεωργίας και κτηνοτροφίας. Αυτό γίνεται αφού στην μελέτη η οποία παρουσιάστηκε υπάρχουν κενά που σχετίζονται:

1. Με το γεγονός ότι για τον υπολογισμό των μέσων όρων της αποδοτικότητας δεν ελήφθησαν υπόψη οι εκτάσεις οι οποίες εξυπηρετούν την κτηνοτροφία, που ως γνωστόν αποτελεί σημαντικό αποδέκτη της λεγόμενης εξισωτικής αποζημίωσης. Με τον τρόπο αυτό περιοχές με σημαντική κτηνοτροφία χαρακτηρίζονται πλέον μη επιλέξιμες και απεντάσσονται, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον κλάδο της κτηνοτροφίας του οποίου οι οικονομικές αποδόσεις είναι οριακές, συμπιέζονται δεν το τελευταίο χρονικό διάστημα ακόμη περισσότερο με τις τιμές γάλακτος αλλά και την εφαρμογή των περίφημων διαπιστώσεων της εργαλειοθήκης.

2. Ο σχεδιασμός σε πολλές περιπτώσεις έγινε επί χάρτου αφού χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία για την άρδευση εκτάσεων, χωρίς να εξεταστεί αν τα συλλογικά δίκτυα είναι λειτουργικά και αν ακόμη οι ιδιωτικές γεωτρήσεις βρίσκονται σε περιοχές που δεν υπάρχουν περιορισμοί στην άντληση υπογείων υδάτων, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής.

Είναι γνωστό ότι το καθεστώς λειτουργίας πολλών ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ είναι οριακό και σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν πλήρως ή και καθόλου στο έργο τους. Επίσης οι γεωτρήσεις σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να τροφοδοτήσουν με επαρκές και ποιοτικό νερό για την πλήρη κάλυψη των αναγκών των καλλιεργειών ώστε να φτάσουν στο μέγιστο των αποδόσεων.

Όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμη, δεν ελήφθησαν υπόψη, με κίνδυνο να οδηγηθούν σε ξαφνική απώλεια εισοδημάτων πλήθος γεωργών και κτηνοτρόφων σε όλη την χώρα. Για τον λόγο αυτό σας καλούμε να αποσύρετε από την διαβούλευση την μελέτη αυτή και να επανέλθετε αφού προηγηθεί πραγματικός διάλογος, σε ορισμένες ημερομηνίες και αφού ληφθεί υπόψη η πραγματική κατάσταση στην ύπαιθρο και όχι οι ασκήσεις επί χάρτου.

Συμφωνούμε ότι πρέπει να επανακαθοριστεί ο χάρτης των μειονεκτικών περιοχών αλλά διαφωνούμε με τον τρόπο που πάει να γίνει», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ κ. Νικόλαος Κακαβάς και προσθέτει: «πήραν μια μελέτη του ΓΠΑ και την χρησιμοποίησαν χωρίς να ρωτήσουν τους αρμόδιους φορείς, όπως τους Γεωτεχνικούς του ΥπΑΑΤ και τις Περιφέρειες».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Δραματική μείωση

Η στήλη συναντήθηκε τελευταία με τον πρώην δήμαρχο Κρουσίων (Κρουσσών) Γεώργιο Γαβριηλίδη, και η ερώτηση μας σχετιζόταν με το πολύ […]

Ακλόνητο «όχι»

Αμετακίνητη παραμένει η δημοτική αρχή Κιλκίς στο «όχι» της στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου των Κρουσίων. Ακόμη και αν αυτό […]