Αθλητισμός

Γ.Κεμανίδης: «Θα πρυτανεύσει η λογική σε Πολιτεία – ΕΠΣΚ, και η χρονιά θα θεωρηθεί ως μη γενόμενη»

Γράφει ο Κώστας Ίντος

Στα 42 του χρόνια ο Γιώργος Κεμανίδης αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους «στυλοβάτες» του Ηρακλή Αργυρούπολης.

Στα παλαιότερα χρόνια αγωνίστηκε ως μέσος στην ομάδα της ιδιαίτερης πατρίδας του, έχοντας άδοξο ποδοσφαιρικό τέλος το 2005, σε ηλικία 26 ετών, λόγω σοβαρού τραυματισμού. Δεν περνά απαρατήρητη η πενταετής θητεία του ως χειροσφαιριστούα στην ομάδα του ΑΜΣ «Πόντιοι Κιλκίς ‘9», σε επίπεδο α2 εθνικής κατηγορίας.

Την τελευταία 16ετία πέρασε από όλα τα διοικητικά αξιώματα του Ηρακλή Αργυρούπολης, μάλιστα την οκταετία 2009-2017 βρισκόταν στον προεδρικό θώκο.

Η ενδιαφέρουσα συνέντευξη καταγράφεται στις γραμμές που ακολουθούν

– Πού οφείλονται οι επιτυχίες του Ηρακλή Αργυρούπολης στη χρυσή δεκαετία 1975-1985;

– Είχαμε ένα αξιοζήλευτο σύνολο. Με την αξία μας είχαμε κατακτήσει τον ποδοσφαιρικό σεβασμό των αντιπάλων. Όλοι ήθελαν να παίζουν στην Αργυούπολη. Διαθέταμε την καλύτερη φουρνιά τοπικών ποδοσφαιριστών. Αξιόλογοι αθλητές από Τέρπυλλο, Επτάλοφο, Σεβαστό και τα γύρω χωριά, ήρθαν να μας ενισχύσουν. Η ποδοσφαιρική αγορά του Κιλκίς ήταν στα τέσσερα χιλιόμετρα και βοήθησε στην περαιτέρω ενδυνάμωσή μας. Από γειτονικούς τόπους έρχονταν να παρακολουθήσουν ακόμη και τις προπονήσεις μας. Κατακτήσαμε πρωταθλήματα, παίξαμε στην εθνική ερασιτεχνική, πρωταγωνιστήσαμε και αναπολούμε με συγκίνηση εκείνα τα χρόνια.

Μπορείς να σταθείς σε κάποιους σημαδιακούς ποδοσφαιριστές της ομάδας, διαχρονικά;

– Ο Μίλτος Ανδρεανίδης έπαιξε στον Κιλκισιακό και ΟΦΗ. Ο στρατευμένος Κουλούρης πέρασε από την Κόρινθο της α’ εθνικής. Ο Παναγιώτης Νικολαϊδης έπαιξε στη Βέροια. Ο Ηλίας Αντωνιάδης αγωνίστηκε στο Πολύκαστρο. Οι Ματθαίος Σιδηρόπουλος, Σάββας Λαζαρίδης, Γιάννης Ροντίδης, Σπύρος Μιχαηλίδης, Παναγιώτης Σιδηρόπουλος και Τάσος Αναστασιάδης, έκαναν ξεχωριστό πέρασμα από τον ιστορικό Κιλκισιακό των εθνικών κατηγοριών. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το καλό όνομα της ομάδας μας, με αποτέλεσμα στα μεταγενέστερα χρόνια να προτιμήσουν την Αργυρούπολη και να αγωνιστούν γι’ αυτήν, μεγάλες μορφές του Κιλκισιακού, όπως, Κώστας Χαραλαμπίδης, Γιώργος Μουρατίδης, Νίκος Παυλίδης, Νίκος Κωτάκης, Γιώργος Τσεκερίδης, Θόδωρος Στεφανίδης, Γιώργος Βέργος.

-Η Αργυρούπολη επί δεκαετίες διέθετε τέσσερις μάχιμες μονάδες πυροβολικού και μία αμερικάνικη μονάδα. Βοηθήθηκε ποδοσφαιρικώς από τους στρατιώτες;

– Στην ομάδα ενσωματώνονταν με δύο φαντάρους, κάθε χρονιά.

Μπορεί να μακροημερεύσει ο Ηρακλής Αργυρούπολης;

Διανύουμε μια εποχή όπου οι ομάδες διαλύονται η μία μετά την άλλη. Εμείς δεν θα έχουμε τέτοιο πρόβλημα. Υπάρχει το τεράστιο αβαντάζ ότι βρισκόμαστε δίπλα στην πόλη του Κιλκίς. Λόγω απόστασης μας προτιμούν οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές. Επιπλέον έχουμε έναν κορμό αθλητών για πολλά χρόνια, οι οποίοι δεν μας εγκαταλείπουν ποτέ.

– Έγιναν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες της διοίκησης για την είσπραξη της κρατικής επιχορήγησης;

– Πραγματοποιήθηκαν. Οι ήρωες παράγοντες του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου δεν έπρεπε να ταλαιπωρούνται τόσο πολύ. Θα μπορούσε να είναι πιο απλουστευμένος ο τρόπος ενίσχυσης των σωματείων. Οι κατά τόπους ενώσεις ενημερώνουν την Πολιτεία για τα ενεργά σωματεία σε κάθε νομό. «Βουλιάξαμε» στην γραφειοκρατία.

– Ως οργανωτική δομή, πώς ονειρεύεσαι τη διεξαγωγή της α1 κατηγορίας ΕΠΣ Κιλκίς;

– Μόλις με δέκα ή δώδεκα ομάδες. Να ανταγωνίζεται η «ελίτ» του νομού. Δεν θα ήθελα να βλέπω «μπαρράζ» γιά τίτλο και παραμονή. Οι ομάδες να προσπαθούν να πετύχουν τους στόχους τους στην κανονική περίοδο.

-Ποδοσφαιρική «χιονοστιβάδα» ο νέος κορωνοϊός…

– Πρέπει να διαφυλάξουμε την υγεία. Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο σίγουρα δεν αποτελεί προτεραιότητα. Με την ολοκλήρωση των εμβολιασμών ευελπιστώ σε μία νέα χρονιά, από το Καλοκαίρι του 2021, χωρίς προβλήματα.

– Ουτοπία η επανέναρξη των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων;

– Χάσαμε δικούς μας ανθρώπους από την πανδημία. Ο ιός εξακολουθεί να βρίσκεται δίπλα μας. Θέλω να πιστεύω ότι θα πρυτανεύσει η λογική. Τόσο η Πολιτεία, όσο και η ΕΠΣ Κιλκίς, να θεωρήσουν την χρονιά ως μη γενομένη. Δεν έρχεται και «η συντέλεια του κόσμου»,  αν χαθεί μία περίοδος. Ακόμη και αν είχε αντιμετωπιστεί ο νέος κορωνοϊός, τα χρονικά περιθώρια «στένεψαν». Δεν προλαβαίνουμε να επανεκκινήσουμε.

-Πώς καλύπτεται ο ετήσιος προϋπολογισμός της ομάδας;

– Με μηνιαίες συνδρομές μελών, με διάφορες χορηγίες, με διοργάνωση – χοροεσπερίδων, με επιχορηγήσεις της δημοτικής αρχής.

– Νιώθεις μοναξιά στη διάρκεια του 21ου αιώνα, με την απουσία των φιλάθλων από τα γήπεδα και την κατάργηση της κρατικής επιχορήγησης στις ομάδες;

– Είναι γενικό το φαινόμενο και ισχύει παντού. Όλοι βιώνουμε τη μοναξιά. Η πορεία μας περνά μέσα από «Συμπληγάδες». Θα ήταν μεγάλη υπόθεση, εάν το κράτος μπορούσε να καλύψει με τον τρόπο του τα πάγια έξοδά μας σε ιατρική φροντίδα και διαιτησία. Συνηθίσαμε να αγωνιζόμαστε σε άδεια γήπεδα.

– Τι σου αρέσει και τι δεν σου αρέσει στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο του νομού Κιλκίς;

– Έχουν βελτιωθεί οι γηπεδικές εγκαταστάσεις, με χλοοτάπητα και κερκίδα. Έχουν εκλείψει τα σοβαρά επεισόδια, με τους παράγοντες να κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση και τις σχέσεις των σωματείων βελτιωμένες. Ως μειονέκτημα θεωρώ το υπερβολικό πάθος κάποιων ανθρώπων γιά την νίκη. Πρέπει να αποδεχόμαστε την ήττα, μπροστά στην αγωνιστική ανωτερότητα του αντιπάλου.

-Πώς αξιολογείς το επίπεδο της α1 κατηγορίας ΕΠΣ Κιλκίς, σε ποδοσφαιρική ποιότητα και διαιτησία;

Απάντηση: Από σχετικά ικανοποιητικό έως καλό. Η διαιτησία πηγαίνει καλά, αλλά πρέπει να ασχοληθεί περισσότερος κόσμος με το αντικείμενο αυτό. Δυστυχώς, λιγοστεύουν και οι ομάδες και οι διαιτητές. Μακάρι να ανακάμψουμε και στα δύο.

-Οι πιστοποιημένοι προπονητές μπαίνουν στην ζωή μας…

– Θα προτιμούσα ως παράγοντας να έχω την ελευθερία κινήσεων στο δικαίωμα της επιλογής προπονητή, και όχι να μου επιβληθεί ως μέτρο. Η πιστοποίηση του προπονητή είναι πρόοδος γιά το άθλημα, αλλά υπάρχουν και εμπειρικοί προπονητές, που δεν «κατέβηκαν με αλεξίπτωτο» και, παρ’ ότι δεν έχουν διπλώματα, είναι αξιοσέβαστοι και με σπουδαίες γνώσεις πάνω στο ποδόσφαιρο.

-Ποιά είναι «η επομένη ημέρα» στο ποδόσφαιρο του νομού Κιλκίς;

– Κάποτε είχαμε τριψήφιο αριθμό ομάδων. Φτάσαμε στα 36 ενεργά σωματεία. Το μέλλον χαρακτηρίζεται αβέβαιο. Ευελπιστώ να βγούμε από την οικονομική και υγειονομική κρίση, για να αυξηθούν τα σωματεία.

– Είσαι ευχαριστημένος από το προπονητικό δίδυμο της ομάδας, τον Αλέξανδρο Φωτιάδη και τον Πασχάλη Παπάκη;

– Δεν υπάρχουν προβλήματα. Η συνεργασία μας είναι άψογη.

-Εδώ και πολλά χρόνια ο Ηρακλής Αργυρούπολης «παλεύει» για την επιβίωση…

-Προσφέρουμε όμορφο οικογενειακό κλίμα και γι’ αυτό μας προτιμούν οι παίκτες, που έρχονται να παίξουν για τη φανέλα. Στηριζόμαστε σε φίλους. Είναι δύσκολο να βάλουμε υψηλούς στόχους, γιατί χρειάζονται οικονομικές υπερβάσεις.

-Υπάρχουν δυνατότητες να συγκροτήσει η ομάδα τμήμα υποδομής;

-Είμαστε ένα μικρό χωριό διακοσίων κατοίκων, με ελάχιστη νεολαία. Παλαιότερα είχαμε «ακαδημία». Από τη στιγμή που έγιναν τα προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ, όλη η νεολαία επιλέγει τις ακαδημίες του Κιλκισιακού και του Αλέξανδρου Κιλκίς.

– Ποιό είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα και μειονέκτημα του φετινού Ηρακλή Αργυρούπολης;

– Στα συν είναι το οικογενειακό μας κλίμα. Αρνητικό δεδομένο το ότι δεν υπάρχει διάδοχη κατάσταση. Συγκεκριμένα άτομα στηρίζουμε την προσπάθεια, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη σωματική, ψυχική και οικονομική καταπόνηση.

-Εχεις τα ψυχικά αποθέματα, γιά να συνεχίσεις και τα επόμενα χρόνια στον Ηρακλή Αργυρούπολης;

-Δεν μπορώ να δεσμευτώ για παντοτινή παρουσία. Όσο μπορώ, θα συνεχίζω. Υπάρχει καλή θέληση και αντοχή. Μου είναι αδύνατον να εγκαταλείψω τους αξιόλογους συνεργάτες μου. Χάρη σε αυτούς υπάρχει η ομάδα. Εγώ είμαι μόνο μία μονάδα, και, όπως ξέρετε, «ένας κούκος δεν φέρνει την Άνοιξη».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα