Πολιτική

Να λυθούν τα προβλήματα του τομέα υγείας και της ασφάλειας στους χώρους εργασίας

Τις θέσεις των φορέων τους γιά τον τομέα της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους εργασίας παρουσίασαν ο σύλλογος γυναικών Κιλκίς, το σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ Κιλκίς, το συδνικάτο μετάλλου Κ.Μακεδονίας, το κλαδικό σωματείο εργαζομένων στις επιχειρήσεις επισιτιστικών προϊόντων Κ. Μακεδονίας και το σωματείο εργαζομένων Τύπου και Χάρτου Κ. Μακεδονίας με κοινή συνέντευξη Τύπου.

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε την Τετάρτη 22.7.20 στο θεατράκι της πλατείας Λατσιών, απέναντι από το δημαρχείο, με συντονίστρια την πρόεδρο του συλλόγου γυναικών Ειρήνη Χατζή.

Η κ. Χατζή αναφέρθηκε εκτενώς στην «εικόνα», που παρουσιάζουν οι τομείς της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους εργασίας, παρέθεσε τα αίτια, άσκησε δριμεία κριτική στην πολιτική των κομμάτων εξουσίας και για τους δύο τομείς και παρουσίασε κοινό πλαίσιο αιτημάτων γιά την προστασία της υγείας όλων χαρακτηρίζοντας την δημόσια περίθαλψη ως «αγαθό και δικαίωμα όλων και όχι πολυτέλεια ή εμπόρευμα».

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στις δραστηριότητες των εν λόγω φορέων για την ανάδειξη και επίλυση των προβλημάτων στον τομέα της υγείας, δίνοντας έμφαση στα υφιστάμενα σε τοπικό επίπεδο καθώς και για την προστασία της ζωής στους χώρους εργασίας.

Επίσης, άφησε «αιχμές» κατά των βουλευτών και διοικητών των ιδρυμάτων υγείας του νομού γιά την μη επίλυση των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν αυτά, υπογραμμίζοντας τις δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό, καθώς, όπως τόνισε, «λειτουργούν με το μισό από το προβλεπόμενο».

Από την πλευρά της το μέλος της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων στις επιχειρήσεις επισιτιστικών προϊόντων Κ. Μακεδονίας Σταυρούλα Νικολαϊδου, από το Π. Αγιονέρι, έκανε λόγο γιά υποβάθμιση των δομών υγείας του νομού, με ελλείψεις «όχι μόνο στο προσωπικό αλλά και σε υποδομές και εξοπλισμό», ενώ αναφέρθηκε και στα προβλήματα του τομέα του επισιτισμού και υπογράμμισε την μέχρι στιγμής μη εκδήλωση γενικής λαϊκής κινητοποίησης, κάτι για το οποίο επέρριψε ευθύνες και στις συνδικαλιστικές ηγεσίες των φορέων, που πρόσκεινται στα κόμματα εξουσίας.

Τέλος ο εκπρόσωπος του συνδικάτου μετάλλου Κ. Μακεδονίας Παναγιώτης Κολογκούνης υπογράμμισε την αναγκαιότητα, όχι μόνο να αναδειχθούν τα προβλήματα του τομέα της υγείας, αλλά και να δοθούν λύσεις.

Επίσης, υπενθύμισε τα πολλά εργατικά ατυχήματα στον νομό κατά τον τελευταίο χρόνο, ζητώντας μέριμνα και λήψη ουσιαστικών μέτρων για την ασφάλεια στους χώρους εργασίας. Προέτρεψε δε συλλόγους και πολίτες να «αγκαλιάσουν» την πρωτοβουλία των πέντε φορέων, ώστε «να ασκηθεί πραγματική και αποτελεσματική πίεση γιά τα ανωτέρω αιτήματα.

«Δικαίωμα όχι πολυτέλεια»
Στην κοινή διακηρυξή τους οι φορείς που ανέλαβαν την εν λόγω πρωτοβουλία αναφέρουν μεταξύ άλλων και τα εξής:

“Τα Συνδικάτα Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου, Τροφίμων και Τύπου – Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας, ο Σύλλογος Γυναικών Κιλκίς και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Κιλκίς παίρνουμε την πρωτοβουλία και καλούμε όλα τα Εργατικά Σωματεία, τα Σωματεία Αυτοαπασχολούμενων και Επιστημόνων, τους Αγροτικούς Συλλόγους, τα Σωματεία Συνταξιούχων, τους Πολιτιστικούς και Αθλητικούς Συλλόγους, τους Συλλόγους Γονέων, τους Συλλόγους Γυναικών και όλους τους μαζικούς φορείς του νομού Κιλκίς, να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στη δημόσια Υγεία, να συζητήσουμε και να συντονίσουμε τη δράση μας για να διεκδικήσουμε λύση στο τεράστιο πρόβλημα με την Υγεία στον νομό μας.
Ειδικά την περίοδο της πανδημίας έγινε ακόμα πιο αισθητή η διαλυτική κατάσταση με τις τεράστιες ελλείψεις και τα προβλήματα στις υγειονομικές δομές στο Κιλκίς.
Σήμερα, σε ένα νομό με 80.000 κατοίκους, με σημαντικό ποσοστό ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων, με αντίστοιχα μεγάλο ποσοστό εργατικών – λαϊκών οικογενειών με παιδιά και με 3 βιομηχανικές περιοχές και χιλιάδες εργαζόμενους:
• Λειτουργούν δύο Νοσοκομεία (Κιλκίς, Γουμένισσα), τα οποία παραμένουν υποστελεχωμένα (λείπουν σχεδόν οι μισοί μόνιμοι γιατροί από το Νοσοκομείο του Κιλκίς με βάση το επίσημο οργανόγραμμα, καθώς και άλλες ειδικότητες), υποχρηματοδοτούμενα (ειδικά την τελευταία δεκαετία), με σοβαρά κτιριακά προβλήματα και σοβαρές ελλείψεις στον εξοπλισμό τους.
• Υπάρχουν μόλις 3 Κέντρα Υγείας, με σοβαρές ελλείψεις σε όλους τους τομείς (προσωπικό, εξοπλισμό, χρηματοδότηη), τα οποία δυσκολεύονται να καλύψουν ακόμα και τις στοιχειώδεις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, ενώ ολόκληρες δημοτικές ενότητες παραμένουν χωρίς καθημερινή κάλυψη.
• Τα Αγροτικά Ιατρεία, εκτελούν μόνο το έργο της συνταγογράφησης, για ένα ή δύο πρωινά την εβδομάδα, με μόλις έναν γιατρό, αφήνοντας «ξεκρέμαστους» τους κατοίκους των χωριών ειδικά στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, της εξέτασης και της πρόληψης.
Ακόμα και την περίοδο της καραντίνας, τη στιγμή που όλοι μιλούσαν για την άμεση ανάγκη αύξησης των ΜΕΘ (Μονάδων Εντατικής Θεραπείας) αφού μπορούσαν να σωθούν ζωές, το Νοσοκομείο του Κιλκίς δεν έχει ούτε μια!!! Και όλα αυτά την ώρα που μεγάλες βιομηχανίες του νομού, έσπευσαν να «δωρίσουν» κρεβάτια ΜΕΘ για τα νοσοκομεία ενώ παράλληλα με τα ιδιωτικά συμβόλαια που παρέχουν στους εργαζόμενούς τους τούς σπρώχνουν στην ιδιωτική υγεία, που όμως εξαιρέθηκε απόλυτα από την περίθαλψη ασθενών με κορωνοϊό!
Οι ελλείψεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήρθαν να αναδείξουν τις τραγικές συνέπειες των πολιτικών της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά που έχουν σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας.
Αυτή η πολιτική επιλογή «δίνει χώρο» σε επιχειρηματίες και ιδιώτες να δραστηριοποιούνται στον τομέα της Υγείας, με σκοπό βέβαια την εξασφάλιση κερδών και όχι άμεσα την υγεία του λαού. Γι’ αυτό αυξάνονται τα τελευταία χρόνια τα ιδιωτικά ιατρεία, τα διαγνωστικά και άλλα ιδιωτικά κέντρα στον νομό, γι’ αυτό πολλές φορές αναγκαζόμαστε να μεταφερόμαστε σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, δημόσια και ιδιωτικά, για προβλήματα που δεν μπορούν να καλυφθούν στο Κιλκίς, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη για την υγεία τους, την πρόληψη, τη θεραπεία, το φάρμακο.

Για όλους αυτούς του λόγους διεκδικούμε ΤΩΡΑ:
• Πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου ιατρικού και λοιπού υγειονομικού προσωπικού στα Νοσοκομεία Κιλκίς και Γουμένισσας, καθώς και στα Κέντρα Υγείας Κιλκίς, Πολυκάστρου και Δροσάτου, με μόνιμη και πλήρους απασχόληση σχέση εργασίας.
• Επισκευή και συντήρηση των κτιρίων των δύο Νοσοκομείων του νομού. Κατασκευή νέων κτιρίων όπου απαιτείται. Να προχωρήσει άμεσα ο πλήρης έλεγχος της κτιριακής κατάστασης των δύο Νοσοκομείων. Ανανέωση του εξοπλισμού των δωματίων.
• Άμεση λειτουργία και κάλυψη όλων των αναγκών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
• Αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας Κιλκίς και Πολυκάστρου, για την παροχή ΠΦΥ, ώστε να μην επιβαρύνονται τα 2 Νοσοκομεία του νομού.
• Ίδρυση και λειτουργία Κέντρων Υγειάς πλήρως εξοπλισμένων, με όλες τις αναγκαίες ειδικότητες, με διάθεση ασθενοφόρου και μόνιμου προσωπικού, σε 24ωρη βάση, στις Δημοτικές Ενότητες Γαλλικού, Πικρολίμνης και Ευρωπού.
• Επαναλειτουργία του ιατρείου στη ΒΙΠΕ Σταυροχωρίου.
• Εξοπλισμένο και στελεχωμένο ΕΚΑΒ με ασθενοφόρα και προσωπικό, με διαρκή συντήρηση των οχημάτων, από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι μέσω ιδιωτών – χορηγών.
• Ενίσχυση των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (ιατρών όλων των ειδικοτήτων, νοσηλευτών και βοηθητικού προσωπικού), με επαρκή υλικοτεχνική υποδομή, με:
− Αποκεντρωμένα ιατρεία, δηλαδή αγροτικά ιατρεία σε κάθε χωριό, με οικογενειακό γιατρό, στελεχωμένο και με άλλες ειδικότητες (π.χ. γυναικολόγο, παιδίατρο, νοσηλευτή), πλήρως εξοπλισμένο και
− Κινητές μονάδες για κατ’ οίκον επισκέψεις που να συνδέονται με τα Κέντρα Υγείας.
• Ιατρείο στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στη Ν. Καβάλα”.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα