Συγκέντρωση και πορεία για την 46η επέτειο του Πολυτεχνείου

Πολιτική /

Με ηχηρά αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, όπως: «Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», «Έξω το ΝΑΤΟ, να φύγουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις», «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουμε δουλειά», πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 17.11.19 η συγκέντρωση και η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου στο Κιλκίς, που διοργάνωσαν μαζικοί φορείς του νομού, με τη συμμετοχή δεκάδων εργαζόμενων, νέων, συνταξιούχων, γυναικών του Κιλκίς.

Η ομιλία της συγκέντρωσης έγινε από τη Βαρβάρα Κατικαρίδου, φοιτήτρια, η οποία αναφέρθηκε στα γεγονότα του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973, εξηγώντας ότι αυτά τα γεγονότα, μαζί με την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974, αποτέλεσαν τα σοβαρότερα γεγονότα, μαζί με τη συνολική αντι-δικτατορική πάλη που οδήγησαν στην πτώση της χούντας.

Επισήμανε ότι και σε όλη τη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας, όπως και τα επόμενα χρόνια, μέχρι σήμερα, αυτοί που έχουν την πραγματική εξουσία στην Ελλάδα είναι οι μονοπωλιακοί και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι οποίοι έχουν διαρκώς την εύνοια των κυβερνήσεων, όπως είχαν και της χούντας. Την ίδια ώρα, βέβαια, οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές οικογένειες ζούσαν και ζουν στη φτώχεια, με μειωμένη κάλυψη των αναγκών τους.

Τόνισε ιδιαίτερα το ρόλο των λυκοσυμμαχιών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, οι οποίες όχι μόνο δεν προστατεύουν τη χώρα μας και τα λαό μας, αλλά μας εμπλέκουν ακόμα βαθύτερα στους διεθνείς ανταγωνισμούς, με πραγματικά μεγάλους κινδύνους. «Εξάλλου», όπως είπε, «το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, ανέχεται την επιθετικότητα της γειτονικής χώρας, έχει παίξει καταλυτικό ρόλο την κατοχή της Κύπρου, όπου πατάει το πόδι του σπέρνει πολέμους, καταστροφές, φτώχεια και προσφυγιά».

Τέλος, αναφέρθηκε ξεχωριστά στο κατάπτυστο και επικίνδυνο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ δήμου Κιλκίς και του ΝΑΤΟϊκού ΠΚΕΕΥΕ στην Κρηστώνη, που ψήφισε την προηγούμενη εβδομάδα η Διοίκηση του Δήμου Κιλκίς, μαζί με άλλους πρόθυμους δημοτικούς συμβούλους. Και τόνισε ότι η διοίκηση του δήμου Κιλκίς, όχι μόνο ξεπλένει μ’ αυτές της τις κινήσεις τον ΑμερικανοΝΑΤΟϊκό ιμπεριαλισμό, αλλά αποπροσανατολίζει και εφησυχάζει το λαό του Κιλκίς για το ρόλο του ΝΑΤΟ.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα