Κοινωνία

Η σημερινή εικόνα του στρατιωτικού κοιμητηρίου Δοϊράνης τιμά τον τόπο


Χώρος ιστορικής μνήμης και ιερός χώρος-αξιοθέατο, που …επανακτήθηκε.

Αυτό μπορεί να διατυπώσει κανείς βλέποντας την σημερινή εικόνα του στρατιωτικού κοιμητηρίου Δοϊράνης και συγκρίνοντάς την με την αντίστοιχη έως τα τέλη του 20ου αιώνα με αρχές της πρώτης δεκαετίας του 21ου.

Εως τότε το εν λόγω στρατιωτικό κοιμητήριο αποτελούσε συνώνυμο των λέξεων «εγκατάλειψη» και «αδιαφορία», με τα ρήματα αυτών των ουσιαστικών να έχουν ως υποκείμενα την Πολιτεία και την αυτοδιοίκηση, σε μία διαρκή έμπρακτη προσβολή της μνήμης παλληκαριών πολιτών τούτης της χώρας και βλασταριών τούτου του έθνους που έπεσαν «τοις κείνων», δηλαδή Πολιτείας και αυτοδιοίκησης, «ρήμασι πειθόμενοι».
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΔΟΙΡΑΝΗΣ
Υπήρξαν κατά την προαναφερθείσα εποχή, που όλος ο χώρος ήταν «πνιγμένος» στα αγριόχορτα και αγριόδενδρα, δημιουργωντας αίσθηση ….ζούγκλας, ενώ η κατάσταση όσον αφορά στην εμφάνιση τάφων, κενοταφίων και μνημειων, ήταν απλώς ..απερίγραπτη και μόνο θλίψη και μελαγχολία προκαλουσε.

Σήμερα το στρατιωτικό κοιμητηριο Δοϊράνης, όπου αναπαύονται οι πεσόντες στην μάχη της Δοϊράνης κατά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο Ελληνες αξιωματικοί και οπλίτες, παρουσιάζει εικόνα …στρατιωτικού κοιμητηρίου πλήρως ανταποκρινόμενου στα διεθνώς κρατούντα, τα οποία επιβάλλουν ο σεβασμός στην μνήμη των νεκρών και στην ίδια την Ιστορία.

Είναι χώρος συνώνυμος πλέον των λέξεων «τάξη», «ευπρέπεια», «φροντίδα» και «αισθητική».

Ο,τι δηλαδή επιβάλλεται να χαρακτηρίζει ένα στρατιωτικό κοιμητήριο, σε σημειο που αυτό να ανάγεται ακόμη και σε προορισμό προσκυνηματικού τουρισμού, άρα αξιοθέατο της περιοχής.

Τίποτε από όλα αυτά δεν θα συνέβαινε αν:
-Δεν «επαναστατούσε» την δεκαετία του ’90 ο πολιτιστικός σύλλογος Δοϊράνης, που έως και τα μέσα της επόμενης «δεν άφηνε σε χλωρό κλαρί» τις αρμόδιες αρχές γιά να πράξουν επ’ αυτού το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ, δηλαδή την αποκατάσταση του «παρατημένου» στρατιωτικού κοιμητηρίου Δοϊράνης, μη αφήνοντας το θέμα να «ατονεί» και να «ξεθωριάζει».

-Δεν αναλάμβανε εδώ και αρκετά χρόνια δράση η 71 Α/Μ ταξιαρχία «Πόντος» που λειτουργούσε σαν «θετός γονιός» του στρατιωτικού κοιμητηρίου Δοϊράνης, φροντίζοντας εν τω μέτρω των όποιων εκάστοτε οικονομικών απαιτήσεων και δυνατοτήτων γιά την σταδιακή «ανάταξη» του χώρου, ευπρεπισμού της εικόνας του και λειτουργική αποκατάστασή του.

-Δεν προέβαινε φέτος το ίδιο στρατιωτικό συγκρότημα σε ενέργειες, χάρη στις οποίες κατέστη δυνατή η εκτέλεση έργων, που είχαν ως αποτέλεσμα την συνολική αναβάθμιση του χώρου.
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΔΟΙΡΑΝΗΣ
Υπό το πρίσμα όλων αυτών η εικόνα την οποία παρουσιάζει πλέον το στρατιωτικό κοιμητήριο Δοϊράνης τιμά την παρούσα ηγεσία της 71η Α/Μ ταξιαρχίας «Πόντος» (διοικητικής ταξίαρχος Πέτρος Δεμέστιχας, υποδιοικητής συνταγματάρχης Παναγιώτης Καρατζάς), διά της οποίας όμως, αποδίδεται η οφειλόμενη τιμή τόσο προς όλες τις προηγούμενες από την εποχή που η ταξιαρχία ανέλαβε την ευθύνη γιά τον εν λόγω χώρο όσο και σε όλους εκείνους φορείς όπως ο πολιτιστικός σύλλογος Δοϊράνης και πρόσωπα, που καθένας από την «σκοπιά» του συνέβαλε στην «διάνοιξη» της «οδού» της αποκατάστασης.

Δεν μένει παρά η σημερινή εικόνα του στρατιωτικύ κοιμητηρίου Δοϊράνης να προβληθεί δεόντως, ώστε και αυτό να συμπεριληφθεί στα αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής γιά τους επισκέπτες της.

Η πρώτη τελετή
Μία πρώτη απολύτως θετική εντύπωση άφησε αυτή η εικόνα στους εκπροσώπους των πολιτικών και στρατιωτικώναρχών και διαφόρων φορέων καθώς και σε προσελθόντες πολίτες, που παρέστησαν την Κυριακή 2.10.16 στην πρώτη από ανακαινίσεως του χώρου τελετή εις μνήμην των πεσόντων στην μάχη της Δοϊράνης κατά την Α’ ΠΠ στις 5/18 Σεπτεμβρίου 1918.

Προηγήθηκε η αντίστοιχη στο παρακείμενο Ηρώον του βρετανικού στρατού που περιελάμβανε επίσης επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και προσκλητήριο νεκρών.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν, ο διοικητής του Γ΄ΣΣ ως εκπρόσωπος του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο υποδιοικητής του Γ΄ΣΣ, ο διοικητής της 71 Α/Μ ΤΑΞ, ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς, εκπρόσωπος του δήμου Κιλκίς, η επίτιμος πρόξενος της Μεγάλης Βρετανίας, εκπρόσωπος του ΥΠΑΜ Βουλγαρίας, οι ακόλουθοι άμυνας Μεγάλης Βρετανίας και Γαλλίας, ο αντιστράτηγος σερ Ουϊλλιαμ Ρόλλο εκ μέρους της κοινοπολιτειακής επιτροπής στρατιωτικών τάφων, στρατιωτική αντιπροσωπεία από Ιταλία, εκπρόσωπος της ένωσης αποστράτων αξιωματικών στρατού, ο αντιστράτηγος Γεώργιος Τσαλουχίδης εκ μέρους της ένωσης συμμάχων πολεμιστών Μακεδονικού Μετώπου, σωματεία Κρητών και τοπικές οργανώσεις.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Δραματική μείωση

Η στήλη συναντήθηκε τελευταία με τον πρώην δήμαρχο Κρουσίων (Κρουσσών) Γεώργιο Γαβριηλίδη, και η ερώτηση μας σχετιζόταν με το πολύ […]