Γενικά

Στο τραπέζι επτά προτάσεις γιά δικαστικό μέγαρο Κιλκίς

Στο επίκεντρο της δημοσιότητας έχει τεθεί εσχάτως γιά ακόμη μία φορά η προοπτική ανέγερσης δικαστικού μεγάρου στην πόλη του Κιλκίς.
Και τούτο διότι, όπως είναι γνωστό, ο τόπος μας, και με δική του ευθύνη, κατέχει το θλιβερό «προνόμιο», να είναι σε εθνικό επίπεδο η μοναδική έδρα πρωτοδικείου, η οποία όχι μόνον δεν διαθέτει δικαστικό μέγαρο αλλά η λειτουργία του υπάρχοντος συντελείται υπό συνθήκες ενοικιοστασίου σε πολυκατοικία της πόλης τους Κιλκίς και λειτουργίας που ουδεμία σχέση έχουν με την έννοια, την αξία και την σημασία της λέξεως Δικαιοσύνης και της απονομής της εν έτει 2019.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός, ότι και κατά το παρελθόν είχαμε ωρισμένες προσπάθειες γιά την ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου, ακομη και γιά την μετεγκατάστασή του χωρίς ωστόσο ουσιαστικό αποτέλεσμα, καθώς γιά μία ακόμη σειρά από λόγους και αιτίες, αποδείχθηκαν στο σύνολό τους ατελέσφορες έως σήμερα.
Στις ημέρες μας, με πρωτοβουλία του κυβερνητικού βουλευτή Κιλκίς και υφυπουργού ψηφιακής διακυβέρνησης Γιώργου Γεωργαντά το ζήτημα έχει βρεθεί εκ νέου στο «προσκήνιο», και όπως διαφαινεται έχουμε επησέλθει σε μία φάση, όπου τα δεδομένα είναι αισιόδοξα περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Και τούτο διότι, πέραν των προεκλογικών δεσμεύσεων του κ. Γεωργαντά, στο «τραπέζι» των εξελίξεων είναι δεδομένη η πολιτική βούληση του αρμοδίου υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως αυτή εξεφράσθη επισήμως στην προ δεκαημέρου περίπου συνάντηση στην Αθήνα του υπουργού Κωνσταντίνου Τσιάρα με την πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου Κιλκίς Ευρώπη Αρτόγλου, ενώ είχαμε και το πρώτο βήμα γιά το πιό ακανθώδες πρόβλημα σε αυτήν την πορεία, την εξεύρεση οικοπέδου γιά την ανέγερση του δικαστικού μεγάρου καθώς πραγματοποιήθηκε σχετική σύσκεψη στο διοικητικό μέγαρο της περιφερειακής αρχής με την συνέργεια της περιφερειακής αρχής, του δήμου Κιλκίς και της κτηματικής υπηρεσίας του Δημοσίου, οι οποίες διαθέτουν εν δυνάμει υποψήφιες εκτάσεις.

Και όλα αυτά σε ένα δεσμευτικό πλαίσιο έως τον προσεχή Σεπτέμβριο όταν και, παρουσία του κ. Τσιάρα στο Κιλκίς και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, θα ανακοινωθεί η προοπτική ανέγερσής του σε οικόπεδο που θα επιλέξουν οι τεχνικές υπηρεσίες του υπουργείου από το σύνολο των εισηγήσεων.
Προτάσεις στις οποίες πιθανόν να προστεθούν και νέες καθώς όπως τόνισε στην σύσκεψη ο προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου Κωστής Σουλίδης, υπάρχει δυνατότητα αύξησης του συντελεστή δόμησης γιά περιπτώσεις, όπως η ανέγερση δικαστικού μεγάρου.

Μία παράμετρος, η οποία αν ισχύει μεταβάλλει άρδην το «τοπίο», καθώς θα διευρύνει το επίπεδο επιλογών.
Σημειώνεται, ότι στην σχετική σύσκεψη ετέθησαν από πλευράς του νέου δημάρχου Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη οι πέντε από τις επτά προτάσεις, όπως και οι βασικοί «άξονες» των κριτηρίων του δήμου, η επιλογή να μην μεταβάλει τον υπάρχοντα πολεοδομικό χαρακτήρα της πόλης, και το δικαστικό μέγαρο να γειτνιάζει με τις υπάρχουσες διοικητικές και αστυνομικές υπηρεσίες.

Γεγονός, που καθιστά «φαβορί» το οικόπεδο του πρώην μύλου Σαμαρά, εκτός των άλλων, με σχετικό ΦΕΚ έχει χαρακτηρισθεί προ διετίας περίπου και ως χώρος χρήσης λειτουργίας δικαστικού μεγάρου αποφεύγοντας διαδικασίες γραφειοκρατικές διαδικασίες που ενδημούν σε όλες τις υπόλοιπες προτάσεις.
Άλλωστε η τελική επιλογή θα προκύψει από πλευράς των τεχνικών υπηρεσιών του υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς η ανέγερση σύγχρονου δικαστικού μεγάρου διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες και προδιαγραφές βάσει των οποίων και θα αξιολογηθούν όλες οι προτάσεις.

Αυτό, που έχει ουσιαστική αξία, είναι να «τρέξουν» οι σχετικές διαδικαίες πάνω στην βάση του εξαγγελθέντος χρονοδιαγράμματος ούτως ώστε να αποτελέσει παρελθόν αυτό το όνειδος που επικρατεί στον νομό μας γιά την τοπική κοινωνία και τον θεσμό της Δικαιοσύνης.

Οι προτάσεις

Ειδικότερα στο τραπέζι έχουν «αραδιασθεί» οι εξής προτάσεις γιά την ανέγερση δικαστικού μεγάρου στο Κιλκίς:

– Οικόπεδο 2,5 στρεμμάτων πίσω από την παλιά νομαρχία, ιδιοκτησίας υπουργείου οικονομικών

– Οικόπεδο 4,4 στρεμμάτων ιδιοκτησίας ΔΕΗ στην είσοδο της πόλης από τη Θεσσαλονίκη (εφαπτόμενο στον εκεί ιερό ναό)

Τις ανωτέρω προτάσεις διατύπωσε ο προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου Κωστής Σουλίδης.

-Έκταση τριών στρεμμάτων, ποσοστό του δήμου από το 32% που επιδικάστηκε σε αυτόν από την έκταση του πρώην μύλου Σαμαρά. Στην συνολική έκταση πρέπει να γίνει κατάτμηση – διανομή σε συνεννόηση με τους άλλους ιδιοκτήτες και κατ’ ουσίαν με έναν που ενδιαφέρεται κι εκείνος για λύση διανομής – κατάτμησης του οικοπέδου.

– Οικόπεδο 2,280 τ.μ. στα παλιά σφαγεία που έχει το πλεονέκτημα ότι γειτνιάζει με ένα οικόπεδο δυο στρεμμάτων και με άλλα τρία οικόπεδα 600 τ.μ. έκαστο που δύνανται να χρησιμεύσουν ως χώροι στάθμευσης.

-Τρίτη επιλογή – πρόταση: Έκταση 3,8 στρεμμάτων απέναντι από το κλειστό γυμναστήριο και μέχρι το νοσοκομείο Κιλκίς. Επίσης στην ίδια περιοχή υπάρχει δημοτικό οικόπεδο 6.137 τ.μ. (δύο προτάσεις)

-Τέταρτη επιλογή πρόταση είναι το οικόπεδο δέκα στρεμμάτων πίσω από το παλιό ΚΕΓΕ το οποίο ζήτησε από το 2014 (σ.σ. !) ο δήμος από το υπουργείο γεωργίας, στο οποίο και ανήκει, για τη στέγαση του 4ου γυμνασίου και 10ου δημοτικού σχολείου.

Τις πέντε τελευταίες προτάσεις διατύπωσε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα