Στήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας ζητεί ο σύλλογος γυναικών Κιλκίς

Κοινωνία /

Με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού και την εξ αιτίας της δοκιμασία του εθνικού συστήματος υγείας, ο σύλλογος γυναικών Κιλκίς εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Η έξαρση της επιδημίας του κορωνοϊού ξεγυμνώνει τις μεγάλες ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας, ενώ με τα μέτρα που εφαρμόζει ήδη η κυβέρνηση επιδιώκει να πληρώσει ο λαός, οι εργαζόμενοι και οι αυταπασχολούμενοι της πόλης και της υπαίθρου γι’ ακόμα μία φορά το μάρμαρο!

Οι ελλείψεις στο σύστημα υγείας σε προσωπικό, σε αναλώσιμα, σε είδη ατομικής προστασίας των εργαζομένων είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων που ακολουθούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που θυσιάζει το δικαίωμα των οικογενειών μας στη δημόσια και δωρεάν Υγεία στο θεό της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης, της στήριξης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, της διασφάλισης των ματωμένων πλεονασμάτων.

Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που μας υποχρεώνει να ψάχνουμε μόνοι μας να βρούμε μάσκες και αντισηπτικά, να τα πληρώνουμε αδρά για να φουσκώνουν οι τσέπες των βιομηχάνων και των μεγαλεμπόρων.

Αυτή την κατάσταση ο Σύλλογος Γυναικών Κιλκίς, μαζί με εργατικά σωματεία και άλλους φορείς, την έχει αναδείξει πολλές φορές όλα τα τελευταία χρόνια, όπου οι συνθήκες ήταν πιο «ομαλές». Και τότε η κατάσταση με τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα Αγροτικά Ιατρεία στο Κιλκίς δεν ήταν οι ιδανικές.

Η διαρκής υποχρηματοδότηση, οι ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό, τα κτιριακά προβλήματα, η εμπορευματοποίηση των παροχών υγείας και του φαρμάκου, αποτελούσαν μεγάλα βάρη για το λαό μας όλα τα τελευταία χρόνια. Σήμερα, με την επιδημία του κορωνοϊού, ήρθαν δυστυχώς να επιβεβαιωθούν αυτές τοι τραγικές ελλείψεις.

Η πρόληψη δεν μπορεί να περιορίζεται, όπως προβάλλει η κυβέρνηση, στην ατομική ευθύνη και την απομόνωση, που είναι αναγκαία για τη μη διασπορά του ιού…

Απαιτούμε:

Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν πλήρως τα Νοσοκομεία του Κιλκίς και της Γουμένισσας, τα Κέντρα Υγείας του νομού, και κατ’ επέκταση όλα τα αγροτικά ιατρεία, ώστε αυτή την περίοδο και οι κάτοικοι των χωριών να έχουν πιο τακτικά το γιατρό στο χωριό τους. Αντίστοιχα στελέχωση και του ΕΚΑΒ.

Να ανοίξουν όλες οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ. Να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν οι αναγκαίες ΜΕΘ σε Κιλκίς και Γουμένισσα.

Να μονιμοποιηθεί τώρα όλο το προσωπικό που εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, επικουρικοί, ορισμένου χρόνου κλπ. χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Να ξανανοίξουν άμεσα τα νοσοκομεία που έκλεισαν οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το 2013 στην υπόλοιπη Ελλάδα. Να στελεχωθούν άμεσα, με μόνιμο προσωπικό και όχι με μετακινήσεις προσωπικού από άλλα νοσοκομεία.

Να παρέχονται δωρεάν από το κράτος σε όλες και σε όλους είδη προφύλαξης και απολύμανσης.
Καμμία απόλυση.
Να εξασφαλιστούν πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση:
α) Σε όσες εργαζόμενες νοσούν, προκειμένου να αναρρώσουν.
β) Σε όσες εργαζόμενες αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους ως έκτακτο μέτρο πρόληψης της διάδοσης του κορονοϊού.
γ) Σε όσες εργαζόμενες καλούνται να αναλάβουν τη φροντίδα άρρωστου παιδιού ή ηλικιωμένου μέλους της οικογένειας.
δ) Σε όσες εργαζόμενες καλούνται να παραμείνουν με τα παιδιά τους στο σπίτι, εξαιτίας του προληπτικού κλεισίματος των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών.

Να δοθεί επίδομα ανεργίας στο ύψος του 80% του βασικού μισθού στους εργαζόμενους και εργαζόμενες των επιχειρήσεων που αναστέλλουν τη λειτουργία τους, στις εποχικές εργαζόμενες στον τουρισμό, τις μεταφορές κλπ.

Στους εργαζόμενους και εργαζόμενες των επιχειρήσεων που κλείνουν, να δοθεί το επίδομα έκτακτης ανάγκης, ύψους 715,68 ευρώ για τις επόμενες 45 μέρες.

Ενίσχυση με έκτακτο επίδομα, στις αυτοαπασχολούμενες με εισόδημα έως 12.0000 αναλογικό του επιδόματος ανεργίας, για όσες μέρες αναγκάζονται να κλείσουν τις μικροεπιχειρήσεις τους, με ιδιαίτερη μέριμνα για τις περιπτώσεις εκείνων που το εισόδημά τους είναι το μοναδικό της οικογένειας. Ενίσχυση με έκτακτο επίδομα για τις νέες μητέρες.

Οι αυτοαπασχολούμενες με ετήσιο εισόδημα ως 12.000 ευρώ: α) να απαλλαγούν από την καταβολή εισφορών για την ατομική τους ασφάλιση για το επόμενο 4μηνο, χωρίς απώλεια των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων, β) να διαμορφωθεί αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ και να μην καταβληθεί το τέλος επιτηδεύματος, προκειμένου να μπορέσουν οι ίδιοι να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές συνέπειες που ήδη αυξάνονται.

Να δοθεί άμεσα, ως έκτακτη ενίσχυση, 13η σύνταξη σε όλους τις συνταξιούχους.

Αυστηροποίηση των ελέγχων από τις επιθεωρήσεις εργασίας σε κλάδους και χώρους δουλειάς. Οι χώροι δουλείας δε μπορεί να γίνουν «κάτεργα» εν μέσω επιδημίας.

Αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ για όσους εργαζόμενους επηρεάζονται από τις εξελίξεις και τα μέτρα. Αναστολή όλων των πλειστηριασμών, των κατασχέσεων, των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφώνου και νερού.”

Περισσότερα

Οι αντιπεριφερειάρχες της Κ.Μακεδονίας καταθέτουν το μισό μισθό τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού

Το παράδειγμα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, που διέθεσε το μισό μισθό του ως περιφερειάρχης για τους επόμενους δυο […]

Δείτε ακόμα