Στη Δοϊράνη στελέχη του δικτύου προώθησης τουρισμού Ιστορικής Μνήμης

Γενικά /

Ψήγματα ιστορίας από την εποχή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στην περιοχή της ακριτικής Δοϊράνης στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, αναμένεται να ενταχθούν στο “χαρτοφυλάκιο” του πιστοποιημένου δικτύου προώθησης τουρισμού Ιστορικής Μνήμης LIBERATION ROUTE EUROPE, ανώτατα στελέχη του οποίου, ο Remi Praud/Managing Director και η Jessica Casagrande/Project & Communications Officer, επισκέφθηκαν την περιοχή, συνοδευόμενοι από την υπεύθυνη καμπάνιας, «War memorial Tourism», σύμβουλο τουριστικού μάρκετινγκ, Σοφία Μπουρνατζή και τον τουριστικό πράκτορα Κώστα Δούκα.

Οι εκπρόσωποι του δικτύου είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν “νοερά” στην Ιστορία στο επιβλητικό Μνημείο της Μάχης της Δοϊράνης που έχτισαν οι Βρετανοί για τους νεκρούς του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου που είναι αφιερωμένο γενικά σε όσους πήραν μέρος στις επιχειρήσεις του Μακεδονικού Μετώπου κατά τον Α΄ ΠΠ, και τα δύο κοιμητήρια, (το Στρατιωτικό κοιμητήριο της Βρετανικής Κοινοπολιτείας Δοϊράνης και το Ελληνικό κοιμητήριο των νεκρών της Μάχης Δοϊράνης του Α’ ΠΠ).

Το Κιλκίς αποτέλεσε ένα από τα σπουδαιότερα πεδία των μαχών του Μακεδονικού Μετώπου, ενός από τα πέντε κύρια μέτωπα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η δημιουργία του μετώπου αποσκοπούσε κυρίως στην αναχαίτιση της επικείμενης καθόδου του συνασπισμού των Κεντρικών Δυνάμεων ή της Τετραπλής Συμμαχίας (Γερμανία, Αυστροουγγαρία, Οθωμανική Αυτοκρατορία, Βουλγαρία) στο Αιγαίο.

Ο κ. Praud και η κα. Casagrande δήλωσαν ικανοποιημένοι από την επίσκεψή τους στην περιοχή και τα μνημεία, τα οποία αποτελούν και σημεία αναφοράς για επισκέπτες από το εξωτερικό που στο πρόσφατο παρελθόν (προ Covid 19) έρχονταν είτε για να αποτίσουν φόρο τιμής στους πεσόντες, είτε για να ενημερωθούν για τα γεγονότα, είτε για να αναζητήσουν τάφους των οικείων τους.

Επίσης, υπογράμμισαν τις δυνατότητες αύξησης της επισκεψιμότητας της περιοχής, καθώς τα ιστορικά μνημεία αποτελούν στέρεο “υπόβαθρο” πάνω στο οποίο μπορούν να σχεδιαστούν και να δρομολογηθούν στοχευμένες δράσεις, να αναληφθούν ανάλογες πρωτοβουλίες και να αποτελέσουν τον “πυρήνα” θεματικών ιστορικών διαδρομών που ικανοποιούν ένα ολοένα και αυξανόμενο “κύμα” επισκεπτών το οποίο στρέφεται σ’ αυτού του είδους τον θεματικό τουρισμό.

Η επίσκεψη οργανώθηκε στο πλαίσιο δράσεων της καμπάνιας “20th Century War Memorial” στην οποία συμμετέχουν η Π.Ε. Κιλκίς, ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης και η Π.Ε. Σερρών και υλοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Γιατί δεν τον θέλει… κανείς;

«Επί χρόνια δεν γινόταν κανένα έργο στην περιοχή, και κανείς δεν αντιδρούσε. Σήμερα καταβάλλουμε τεράστιες προσπάθειες, γιά να αποκαταστήσουμε την […]