«Παρέλαση» ξεχωριστών στιγμών του ελληνικού τραγουδιού στο 14ο χορωδιακό φεστιβάλ Κιλκίς

Πολιτισμός /

Δεν ήταν απλό χορωδιακό φεστιβάλ η εκδήλωση του πολιτιστικού μουσικού συλλόγου Κιλκίς με την υποστήριξη του δήμου Κιλκίς που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 27.5.18 στο συνεδριακό κέντρο Κιλκίς για 14η χρονιά και εντασσόταν στο πλαίσιο του πολιτιστικού θεσμού των «Ελευθερίων» εις ανάμνησιν της επικής Μάχης και απελευθέρωσης του Κιλκίς η 105η επέτειος της οποίας εορτάζεται φέτος.

Ήταν μια «παρέλαση» ξεχωριστών στιγμών του ελληνικού τραγουδιού τις οποίες παρουσίασαν και απέδωσαν με υποδειγματική αρτιότητα τα συγκροτήματα που έλαβαν μέρος καθένα με τον δικό του τρόπο και την δική του τεχνική.

Η χορωδία του συλλόγου «Κασσάνδρα» της Κασανδρείας (διεύθυνση-πιάνο Γιάννης Ζγούρας) του δημοτικού οργανισμού Θηβών (διεύθυνση Χριστίνα Μιχαλάκη, πιάνο Σωτήρης Σαραντάκος, μονωδός Πωλίνα Τσαφταρίδου) η δημοτική Περάματος Πειραιώς (διεύθυνση Μιχάλης Κοκκίνης, δεδηλωμένος φίλος της χορωδίας του Κιλκίς, πιάνο Νίκος Γάλλος, ονωδοί Σκεύη Γιαπάνη, Μαρία Σαραντάκου, Τάσος Κεφεριάν, Στράτος Τσεσμελής) και του πολιτιστικού μουσικού συλλόγου Κιλκίς (διεύθυνση-πιάνο Γιάννης Ζγούρας, μονωδοί Χαράλαμπος Αθανασιάδης) καλύπτοντας ένα ευρύτατο φάσμα του ελληνικού τραγουδιού, «μάγεψαν» το κοινό , που κατέκλυσε τον χώρο ενισχύοντας τους δεσμούς του με την μουσική ποιότητα και συμβάλοντας στο να βιώσει στιγμές ψυχικής ηρεμίας και ανάτασης σαν αυτές που μόνον η χορωδιακή μουσική κατά κανόνα προσφέρει.

Και αυτό με την σειρά του φρόντισε να ανταμείψει και τα τέσσερα συγκροτήματα με το παρατεταμένο και χωρίς εκπτώσεις στην «ζεστασιά» χειροκρότημά του επιβραβεύοντας τα όχι μόνο για τα συγκεκριμένα προγράμματά τους αλλά και γι’αυτήν ακόμη την απλή παρουσία τους σε τούτη την ακριτική πόλη τούτη την δύσκολη για όλους συγκυρία.

Ήταν μια ακόμη πανηγυρική απόδειξη του ρόλου των χορωδιακών συγκροτημάτων στην ανάπυξη και σύσφιγξη σχέσεων ανάμεσα σε διαφορετικές περιοχές αλλά και της λειτουργίας των ως πολιτιστικών «πρεσβευτών» των τόπων τους οι οποίοι επιτελούν το συγκεκριμένο έργο.

Υπό το πρίσμα όλων αυτών συνιστά ελπιδοφόρο μήνυμα για την πόλη και τον τόπο τόσο οι περαιτέρω καταξίωση του θεσμοθετημένου απο τον πολιτιστικό μουσικό σύλλογο χορωδιακού φεστιβάλ Κιλκίς όσο και και η ακλόνητη στήριξή του απο ένα ολοένα και περισσότερο αυξανόμενο φιλόμουσο κοινό, το οποίο δείχνει οτι ξέρει να επιβραβεύσει την ποιότητα σαν αυτήν που παρουσίασαν τα τέσσερα συγκροτήματα τα οποία συμμετέχουν φέτος.

Στην λαμπρή επιτυχία της εκδήλωσης συνέβαλε και η υποδειγματική διοργάνωση σε όλες τις φάσεις της έτσι που τα πάντα να κυλήσουν σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Και αν η σύνταξη αποφεύγει τον επιθετικό προσδιορισμό «άψογη» είναι επειδή οι αρμόδιοι του δήμου Κιλκίς «φρόντισαν» να συνεχίσουν να παραμένουν αδρανείς απέναντι στο εδώ και καιρό υφιστάμενο πρόβλημα της εξ αιτίας βλάβης μη λειτουργίας του κλιματιστικού συστήματος της αίθουσας με επακόλουθο την προσθήκη ενός ακόμη «κρίκου» στην ήδη μακρά «αλυσίδα παραπόνων φορέων που χρησιμοποιούν για εκδηλώσεις τους στο συνεδριακό κέντρο.

Παράπονα εύλογα αφού αυτή η κατάσταση είτε τις κρύες είτε τις ζεστές ημέρες τους εκθέτει έναντι του κοινού χωρίς οι ίδιοι να φταίνε.

Κατά τα λοιπά το 14ο χορωδιακό φεστιβάλ Κιλκίς στα μεσοδιαστήματα του οποίου μεταξύ εμφανίσεων των συγκροτημάτων οι διοργανωτές απένειμαν τιμητικό αναμνηστικό πλακίδιο και με το λεύκωμα του Κιλκίς στους εκπροσώπους των φιλοξενουμένων πέρασε στην ιστορία ως το μέχρι στιγμής περισσότερο επιτυχές σε μιαν επιβεβαίωση της εκπεφρασμένης επιδίωξης του πολιτιστικού μουσικού συλλόγου Κιλκίς να είναι «κάθε χρόνο και καλύτερο».

Τα εύσημα για αυτό δικαιούνται τόσο οι διοργανωτές όσο και τα τρία συμμετάσχοντα σωματεία.

Όλα τους απέδειξαν οτι η χορωδιακή μουσική παρά τους «κλυδωνισμούς» απο την κρίση αλλά και τα πολλά νέα μουσικά «ρεύματα» των τελευταίων χρόνων συνεχίζει να «πατεί» σε στερεό «έδαφος» και να παραμένει «ζωντανό κύτταρο» της ελληνικής.

Και είναι ευχάριστο το οτι τούτο το ελπιδοφόρο για τον συγκεκριμένο χώρο μήνυμα εκπέμφθηκε απο το Κιλκίς.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Ατυχής επιλογή

Κάθε έκθεση εικαστικού ή ιστορικού ή λαογραφικού ή γενικώς πολιτιστικού περιεχομένου δεν είναι έκθεση προϊόντων του πρωτογενούς ή του δευτερογενούς […]