Γενικά

Στέγαση 2ου ΕΠΑΛ Κιλκίς: Η λύση είναι …ένα νέο κτίριο σε βάθος χρόνου

Ρεπορτάζ Βαγγέλλης Αποστολίδης

Ρεπορτάζ Βαγγέλλης Αποστολίδης

Η σύσκεψη της Τετάρτης 28.12.16 αλλά και τα όσα συζητήθηκαν σε αυτή στο διοικητήριο της περιφερειακής ενότητας, που συνεκλήθη γιά να συζητηθεί το τί μέλλει γενέσθαι με τους «άστεγους» μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ, αλλά βεβαίως και του δημόσιου ΙΕΚ, που λειτουργεί στις ίδιες κτιριακές εγκαταστάσεις, στο άμεσο αλλά και στο απώτερο μέλλον έφερε στην επιφάνεια πολλές πτυχές διαφόρων ζητημάτων και καταστάσεων, που άλλα έχουν και άλλα δεν έχουν αμεση σχέση με την λειτουργία του 2ου ΕΠΑΛ.

Πρώτον, πιθανότατα αυτό να φιλοξενηθεί και να λειτουργήσει στις νεόδμητες και αδρανείς εγκατατάσεις του παραρτήματος Κιλκίς του ΤΕΙ Κ.Μακεδονίας δεν υφίσταται.

Και τούτο, διότι πρωτίστως νομικώς και διοικητικώς δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα.

Σε αντίθεση με αυτήν την προοπτική, τα δεδομένα να μετεγκατασταθεί το παράρτημα από τις εγκαταστάσεις του ΟΑΕΔ, όπου λειτουργεί τα τελευταία χρόνια, στις νεόδμητες (ο …Θεός να τις χαρακτηρίσει πλέον έτσι!) εγκαταστάσεις, ουτως ώστε αυτές στην συνέχεια να χρησιμοποιηθούν γιά τις ανάγκες του 2ου ΕΠΑΛ είναι σαφώς ευνοϊκότερα.

Και τούτο, διότι παρά τις βάσιμες επιφυλάξεις του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας η παραλαβή τους διοικητικά έχει συντελεσθεί από το αντίστοιχο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και, ως εκ τουτου, το ζήτημα έχει εισέλθει πρακτικώς στην οικονομική «σφαίρα» και την εύλογη απαίτηση του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας από την Πολιτεία να διαθέσει επί πλέον πόρους προς αυτά, περί τις 680.000 ευρώ περιπου γιά να γίνουν οι εργασίες μετεγκαταστάσεις και να καλυφθούν τα αυξημένα έξοδα λειτουργίας του.

Εξ ου και η δέσμευση των τριών βουλευτών του νομού μας να επιδιώξουν με πρωτοβουλία του κυβερνητικού Θόδωρου Παραστατίδη και νέα σύσκεψη με την αρμόδια πολιτική ηγεσία του υπουργείου παιδείας, ώστε να ασκηθεί και πίεση προς την κατεύθυνση αυτή.

Από την συζήτηση προέκυψε και ο προβληματισμός της διοίκησης του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας γιά την συνέχιση λειτουργίας του παραρτήματος Κιλκίς στην παρούσα μονοτμηματική μορφή, που, εκτός των άλλων, όπως κατέθεσε ο παρών στην σύσκεψη γενικός γραμματέας του, ο οποίος εξέφρασε επιφυλάξεις, τονίζοντας παράλληλα ότι η μακροβιότητά του συνδέεται αρρήκτως με την λειτουργία ενός ακόμη τμήματος, αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού εσωτερικών χώρων, ούτως ώστε να δημιουργηθεί σχολή και να μειωθούν τα κόστη λειτουργίας ανά φοιτητή.

Μάλιστα υπέδειξε ως «πεδίον δόξης λαμπρόν» γιά τους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες και φορείς την πίεση προς την κυβερνητική πλευρά να συμπεριλάβει το εν λόγω τμήμα σε αυτά που θα επαναλειτουργήσουν το 2018 σύμφωνα με τις πληροφορίες του, στο ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, ούτως ώστε ν’ ανοίξει ο δρόμος γιά την λειτουργία τμήματος στο παράρτημα του Κιλκίς.

Πρακτικώς αυτό θα αποτελέσει, όπως εκτίμησε, «την καλύτερη προοπτική γιά την απρόσκοπτη λειτουργία του ΤΕΙ Κιλκίς σε «βάθος» χρόνου καθώς σε αντίθετη περίπτωση αυτο παρουσιάζεται δυσοίωνο».

Σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις γιά το 2ο ΕΠΑΛ πέραν των πρόχειρων και άμεσων λύσεων όπως αυτές περιγράφονται στο φύλλο της «Η» της Πέμπτης 29.12.16 τα δεδομένα γιά την επιλογή της οριστικής στέγασής του συνδέονται με το τί εξελείξεις θα υπάρχουν σε σχέση με την καταλληλότητα των εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούσε μέχρι προ τινος.
Και τούτο, διότι πέραν της ακαταλληλότητας μέρους εξ αυτών ο κίνδυνος να χαρακτηρισθεί επικίνδυνο στο σύνολό του από πλευράς της αρμόδιας εταιρίας κτιριακών υποδομών φαντάζει με βάση τα όσα έχουν διημηφθεί εσχάτως ως η πιθανότερη εκδοχή.

Κάτι που σημαίνει, ότι αντίστοιχος είναι ο κίνδυνος να βρεθούν μονίμως «άστεγοι» οι μαθητές και τα διδακτικά στελέχη του 2ου ΕΠΑΛ και του δημοσίου ΙΕΚ.

Ακόμη και στην περίπτωση που τελικώς μετεγκατασταθεί το ΤΕΙ του Κιλκίς στις νέες του εγκαταστάσεις και αξιοποιηθούν όλες οι εγκαταστάσεις του ΟΑΕΔ από πλευράς του 2ου ΕΠΑΛ, αυτό δεν συνιστά μόνιμη λύση, καθώς σε αυτές θα φιλοξενείται.

Κάτι που σημαίνει, ότι η μοναδική και μόνιμη λύση του προβλήματος θα προκύψει από την ανέγερση ενός νέου κτιρίου γιά το 2ο επαγγελματικό λύκειο.

Το ενδεχόμενο να δοθούν πόροι αρκετών εκατομμυρίων ευρώ γιά την αποκατάσταση της στατικής επάρκειας των κτιρίων που χρησιμοποιεί σήμερα το 2ο ΕΠΑΛ ακόμη και αν αυτές περιορισθούν στα σημεία, τα οποία προέβλεπε η μελέτη του 2009 και η οποία ουδέποτε εκτελέσθη, το κόστος θα ειναι δυσανάλογο σε σχέση με το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Χώρια που θα ηταν πολύ δύσκολο έως αδύνατον στην παρούσα συγκυρία να εξευρεθούν γιά να εκτελεσθούν τα έργα που θα προβλέπει μία έτσι κι αλλιώς κοστοβόρα και αυτή νέα μελέτη, καθώς εκτός των άλλων, τέτοιου τύπου εργασίες επιδιορθώσεων δεν χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ.

Μοναδική, μόνιμη, λειτουργικότερη και πρακτικά αποτελεσματικότερη γιά την κοινωνία των 500 περιπου μαθητών και εκπαιδευτικών, που δραστηριοποιούνται στις μέχρι προ τινος εν ενεργεία εγκαταστάσεις του 2ου ΕΠΑΛ είναι η προοπτική ανέγερσης ενός νέου σχολικού κτιριακού συγκροτήματος.

Άλλωστε η δημοτική αρχή, διά στόματος του δημάρχου Δημήτρη Σισμανίδη και βασιζόμενη στην υγιή οικονομική της ευρωστία, δήλωσε διατεθιμένη να συμβάλει προς την κατεύθυνση εκπόνησης της σχετικής μελέτης, διαθέτοντας ένα ποσόν της τάξεως των 200.000 ευρώ, η προοπτική κατασκευής νέας σχολικής μονάδας ώστε να αποκτήσει την σχετική «ωριμότητα» ακόμη και αν αυτή δεν δοθεί από τον πρώην ΟΣΚ, έτσι ώστε με βάση τις προϋποθέσεις που θέτει το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο να εγκριθεί σε πρώτη φάση και να εκτελεσθεί στην συνέχεια από πόρους της περιφέρειας που θα προκύψουν από τις εκπτώσεις των ήδη προγραμματισμένων και ενταγμένων στο νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, καθώς έχει καλυφθεί πλήρως ο επίμαχος κωδικός.

Λυδία λίθος γιά τις όποιες εξελίξεις αποτελεί προφανώς το πόρισμα από πλευράς της εταιρίας κτιριακών υποδομών του Δημοσίου, καθώς εάν καθιστά όπως αναμένεται, επικίνδυνες στο σύνολό τους τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις του 2ου ΕΠΑΛ, καθώς υπάρχουν επιφυλάξεις κακής εκτέλεσης ακόμη και της αρχικής μελετης αυτής του 1976, η προοπτική ανέγερσης μιάς νέας σχολικής μονάδας συνιστά την πλέον αποτελεσματική, ασφαλή και κυρίως την πιό επικοδομητική και μόνιμη λύση.

Ομως, αυτός είναι ένας «μακρύς δρόμος», και όπως δηλωσε στον «Μαχητή» ο διευθυντής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κωνσταντίνος Αθανασόπουλος λίγο μετά το πέρας της εν λόγω συσκέψεως το ΕΠΑΛ θα πρέπει να βρει λύση ούτως ώστε η διδακτική του λειτουργία να επανακινήσει από τις 9 Ιανουαρίου.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα