Στόχος επετεύχθη, πάμε γιά… τον επόμενο

Αθλητισμός /

Γράφει ο Σταύρος Φάσσος

Το κιλκισιώτικο καλαθόσφαιρο αποκατέστησε το «προγεφύρωμά» του στον χώρο των εθνικών κατηγοριών. Ήταν ένας αντικειμενικός σκοπός, τον οποίο πέτυχε ο σύλλογος ΚΟΥΠΑ του Κιλκίς, κατακτώντας τον τίτλο του πρωταθλητή ένωσης καλαθοσφαιρικών σωματείων Κ.Μακεδονίας (ΕΚΑΣΚΕΜ).

Ένας σύλλογος που ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2016, ενώ την περίοδο 2018-19 προήχθη ως δεύτερος της β’ κατηγορίας ΕΚΑΣΚΕΜ στην α’. Ο τωρινός και μέχρι στιγμής κορυφαίος τίτλος του είναι αυτός, που τον οδήγησε τον ίδιο γιά πρώτη φορά στην γ΄εθνική κατηγορία και το κιλκισιώτικο καλαθόσφαιρο γιά εικοστή πέμπτη περίοδο στον χώρο των εθνικών πρωταθλημάτων, γι’ αυτό και προσδίδει αίγλη και στις δυο πλευρές.

Εν προκειμένω η ΚΟΥΠΑ Κιλκίς έγινε ο τέταρτος φορέας του κιλκισιώτικου καλαθοσφαίρου με την ιδιότητα του εκπροσώπου του στο εν λόγω χώρο. Έχουν προηγηθεί ο ΑΟ Γουμένισσας με δεκατρεις περιόδους στην γ’ και δυο στην β’, ο Αετός Κιλκίς με τέσσερες στην γ΄ και ο Εύαθλος Πολυκάστρου με πέντε στην γ’. Όπως, όμως, συμβαίνει με κάθε μάχη, είτε κατά κυριολεξίαν είτε εντός εισαγωγικών, την επίτευξη ενός αντικειμενικού σκοπού ακολουθεί η προετοιμασία… γιά τον επόμενο, καθώς σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο είναι η νικηφόρα έκβαση όχι της μάχης ή «μάχης», αλλά του πολέμου, επίσης είτε κατά κυριολεξίαν είτε εντός εισαγωγικών.

Και όσον αφορά στην ΚΟΥΠΑ και στο κιλκισιώτικο καλαθόσφαιρο, ο «πόλεμος» της πρώτης έχει να κάνει με την εδραίωση στην γ΄εθνική κατηγορία, ενώ του δεύτερου με την αρχικώς αδιάλειπτη εκπροσώπησή του στον χώρο των εθνικών κατηγοριών και σε «βάθος» χρόνου την ενίσχυση αυτής της εκπροσώπησης από περισσότερες της μιάς ομάδες.

Γιά τον δικό της «πόλεμο» η ΚΟΥΠΑ ήδη πληροί κάποιες από τις βασικότερες προϋποθέσεις επιτυχούς διεξαγωγής του: Τμήματα υποδομής ή ηλικιακών κατηγοριών ή αλλιώς «φυτώριο» με πάνω από διακόσιους αθλουμένους, γηπεδικές εγκαταστάσεις υπερεπαρκείς τόσο για την δραστηριότητα σ’ αυτές τις ηλικιακές κατηγορίες όσο και για τις ανάγκες της βασικής ομάδας, πληρότητα διοικητικού και τεχνικού προσωπικού σε όλα τα τμήματα, προερχόμενο και αυτό από την κιλκισιώτικη καλαθοσφαιρική υποδομή.

Από εκεί και πέρα στην επιτυχή έκβαση του «πολέμου» μπορούν να συμβάλουν:

– Οι επιλογές για την περαιτέρω αγωνιστική αναβάθμιση της ομάδας με παίκτες, που να συνδυάζουν δυνατότητες με πείρα και με κατευθυντήρια «γραμμή» το «ουκ εν το πολλώ το ευ». Ουσιαστική ενίσχυση ναι, μετατροπή της ομάδας σε… «λεγεώνα» όχι. Έμπειροι παίκτες που να συνιστούν παραδείγματα προς μίμησιν για τους νεαρούς και άπειρους ναι, «εύκολες λύσεις» από «γυρολόγους» όχι.

– Η επιλογή γιά την τεχνική ηγεσία στο πλαίσιο ενός συγκεκριμένου προγραμματισμού και συγκεκριμένου τρόπου λειτουργίας με θεώρηση των πραγμάτων σε «βάθος», που σημαίνει και ανάλογες επιλογές αντικειμενικών σκοπών και χρονοδιαγραμμάτων επίτευξής τους. Αν μη τι άλλο, σπασμωδικές αντιδράσεις με δύο αλλαγές προπονητών σε μία περίοδο, κατά την οποία η ομάδα υπέστη… μία μόνον ήττα δεν είναι ό, τι καλύτερο σε εθνικό πρωτάθλημα.

– Η συγκρότηση δικτύου υποστηρικτών, ώστε ο σύλλογος να μπορεί να «πατεί» τουλάχιστον πάνω σε σταθερές οικονομικές βάσεις, χωρίς υπερβολές στον ετήσιο προϋπολογισμό του, αλλά με δυνατότητα ανταπόκρισης στις απαιτήσεις κάθε τακτικής προσπάθειας ή εκτάκτου εγχειρήματος.

– Η περαιτέρω ενίσχυση του τομέα επικοινωνίας, με δεδομένη την ευρύτερη προβολή και απήχηση που εξασφαλίζει σε κάθε σύλλογο ένα εθνικό πρωτάθλημα.

– Η συνεχής μέριμνα γιά την εύρυθμη λειτουργία του συνόλου των τμημάτων και διοικητικών οργάνων του συλλόγου, ώστε αυτός να αποτελεί αδιακόπως πόλο έλξης των φίλων του κιλκισιώτικου αθλητισμού, εξασφαλίζοντας έτσι την ηθική υποστήριξη που καθιστά τον κόσμο… έκτο παίκτη και την έδρα ανυπέρβλητο ψυχολογικό «εμπόδιο» γιά κάθε αντίπαλο.

– Όσο για τον «πόλεμο» του κιλκισιώτικου καλαθοσφαίρου με τον αντικειμενικό σκοπό της διεύρυνσης του «προγεφυρώματός» του στον χώρο των εθνικών πρωταθλημάτων, προϋποθέσεις επίτευξης μπορούν να δημιουργήσουν:

– Η συγκρότηση ενός ατόπου δευτεροβαθμίου οργάνου σε καθαρώς τοπικό επίπεδο, με την συμμετοχή παραγόντων όλων των περιοχών στις οποίες είτε αναπτύσσεται καλαθοσφαιρική δραστριότητα (Γουμένισσα, Κιλκίς, Πολύκαστρο, Αξιούπολη, δημοτική ενότητα Γαλλικού, Εύρωπος) ειτε υφίστανται προοπτικές αναπτυξής της (Α.Πέτρος) και με μόνιμο αντικείμενο την συνεννόηση, τον συντονισμό και την συνεργασία όλων των συλλόγων, με σκοπό την προώθηση θεμάτων τους και την αμοιβαία στήριξη και ενίσχυσή τους αναλόγως προς τον εκάστοτε αντικειμενικό σκοπό τους και τις ανάγκες αυτού.

– Η υποστήριξη των συλλόγων από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας και της περιφερειακής διοίκησης και τα αντίστοιχα των δύο βαθμίδων της τοπικής στα θέματα γηπεδικής υποδομής (π.χ. επαρκής συντήρηση υφισταμένων γυμναστηρίων, αναβάθμιση άλλων, κατασκευή νέων σε δυο τρεις περιοχές από τις οποίες λείπουν) και στην εξασφάλιση τεχνικού εξοπλισμού και μέσων.

– Κάθε παρέμβαση των ανωτέρω οργάνων της Πολιτείας και της περιφερειακής και τοπικής διοίκησης προς τους οικονομικούς παράγοντες και τους οικονομικούς και επενδυτικούς φορείς, που δραστηριοποιούνται στον νομό, ώστε οι σύλλογοι να μπορούν να «πατούν» οικονομικώς «πάνω σε στερεό έδαφος».

– Με κοινή δράση των τριών προαναφερθεισών πλευρών να θεσπισθούν κίνητρα, ώστε να καταστεί περισσότερο ελκυστική γιά τους νέους η συστηματική ενασχόλησή τους με τον αθλητισμό, εν προκειμένω δε με το καλαθόσφαιρο, έτσι που αυτό να τροφοδοτείται εν πρώτοις και κατά κύριο λόγο από το εντόπιο έμψυχο δυναμικό.

Όλες οι ανωτέρω αναφορές συνιστούν και απάντηση στο ερώτημα, αν είναι εφικτή η νικηφόρα έκβαση του «πολέμου», τόσο του συλλόγου ΚΟΥΠΑ Κιλκίς γιά την εδραίωση στην γ’ εθνική κατηγορία όσο και του κιλκισιώτικου καλαθοσφαίρου γενικότερα αρχικώς γιά σταθεροποίηση και κατόπιν για διεύρυνση του «προγεφυρώματός» του στον χώρο των εθνικών κατηγοριών.

Μία απάντηση θετική και γιά τις δυο περιπτώσεις, όπως ισχύει με κάθε περίπτωση που υπάρχουν γι’ αυτό προϋποθέσεις αλλά και οι τρόποι γιά να ισχύσουν αυτές.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Οι άνεργοι επιτυχόντες του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας καλούνται να επιλέξουν πάροχο κατάρτισης

Η ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΚΙΛΚΙΣ ΜΕΠΕ-ΚΔΒΜ πιστοποιημένος πάροχος κατάρτισης των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, ενημερώνει τους επιτυχόντες της δράσης «Προώθηση της απασχόλησης μέσω […]