Αθλητισμός

Να… «μην τριτώσει»

Γράφει ο Σταύρος Φάσσος

Θα μπορούσε να αναφερθεί ως ένα από τα παράδοξα του κιλκισιώτικου αθλητισμού η μη συστηματική «καλλιέργεια» του αθλήματος της σκοποβολής στον νομό, ενώ υφίστανται σ’ αυτόν και σχετιζόμενοι με αυτό φορείς και δυνατότητες.

Και πράγματι, φαντάζει παράδοξο το να λειτουργούν στον νομό τέσσερις κυνηγετικοί σύλλογοι και ένας σκοπευτικός όμιλος, να υφίσταται τόσο στρατιωτική υπηρεσία όσο και αστυνομική αρχή, και την ίδια στιγμή να μην «καλλιεργείται» σ’ αυτόν ένα από τα αρχαιότερα αθλήματα της σύγχρονης εποχής, το οποίο καθιερώθηκε από τους πρώτους κιόλας σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, στην Αθήνα.

Ωστόσο, γιά τους γνώστες του αθλήματος και συγχρόνως των κοινωνικών και οικονομικών δεδομένων τούτου του τόπου δεν υπάρχει τίποτε το παράδοξο σε αυτό το θέμα. Και τούτο διότι από καταβολής νομού Κιλκίς (σήμερα περιφερειακής ενότητας) ο αθλητισμός του πορεύθηκε στο πλαίσιο συνθηκών και δεδομένων, που είτε επέβαλαν είτε ευνόησαν άλλες προτεραιότητες, με «οδηγούς» στην πορεία της ανάπτυξης και προόδου τα λιγότερο δαπανηρά στην κατασκευή των υλικοτεχνικών υποδομών τους και οικονομικώς περισσότερο προσιτά στους αθλουμένους και τους φιλάθλους αθλήματα.

Πιό απλά, άλλες δυνατότητες και προοπτικές είχαν, γιά να «καλλιεργηθούν», να αναπτυχθούν και να προοδεύσουν στον νομό Κιλκίς πρώτα το ποδόσφαιρο, κατόπιν ο κλασικός αθλητισμός και ύστερα οι αθλοπαιδιές και άλλες αθλήματα υψηλότερων οικονομικών απαιτήσεων σαν την σκοποβολή, που σημαίνει και ύπαρξη δυνατοτήτων από πλευράς ενασχολουμένων να ανταποκριθούν σ’ αυτές.

Την ιδιαιτερότητα αυτή συμπλήρωνε στον τόπο μας η απουσία μέριμνας από πλευράς Πολιτείας και τοπικής διοίκησης γιά προώθηση και κατασκευή της απαραίτητης υποδομής εγκαταστάσεων, δηλαδή κανονικών σκοπευτηρίων (διότι υποτυπώδη διέθεταν όλοι οι κυνηγετικοί σύλλογοι, ο σκοπευτικός όμιλος και η διεύθυνση αστυνομίας) επικαλούμενες ακριβώς την απουσία ευρύτερου ενδιαφέροντος γιά το ολυμπιακό άθλημα της σκοποβολής (άλλο αυτό και άλλο η απλή ενασχόληση, που δεν απαιτεί εγκαταστάσεις αγωνιστικών προδιαγραφών).

Βεβαίως, όσον αφορά σ’ αυτό το επιχείρημα από πλευράς Πολιτείας και τοπικής διοίκησης, σύμφωνα με τα δεδομένα πολλών χρόνων ασφαλώς και ευσταθεί. Μόνον που όλες αυτές τις δεκαετίες οι δυό τους «παρέκαμπταν» και την «άλλη όψη του νομίσματος». Ό, τι, δηλαδή, ναι μεν ισχύει το δεν κατασκευάζω εγκαταστάσεις γιά συγκεκριμένο άθλημα λόγω ελλείψεως ή μειωμένου ενδιαφέροντος, πλην όμως έχει παρατηρηθεί κατά καιρούς και το αντίστροφο: Ήταν η κατασκευή μιάς εγκατάστασης, που λειτούργησε σαν κέντρισμα στην εδκήλωση ζωηρού ενδιαφέροντος γιά άθλημα, το οποίο έως τότε υφίστατο μόνο… «στα χαρτιά».

Χώρια τα ουκ ολίγα παραδείγματα ήδη δημοφιλών και από ευρέως μέχρι… ευρύτατα τα διαδεδομένων αθλημάτων (ποδόσφαιρο, αθλοπαιδιές, κλασικός αθλητισμός, μαχητικά αθλήματα κ.α.) που ύστερα από μακρές περιόδους στασιμότητας ή ακόμη και… καρκινοβασίας, … «απογειώθηκαν» και «έγραψαν χρυσές σελίδες», μόλις απέκτησαν κατάλληλες γηπεδικές και προπονητικές εγκαταστάσεις.

Στην ίδια «τροχιά» τέθηκε πανελλαδικώς και η σκοποβολή κατά τα τελευταία περίπου είκοσι έτη, όταν σε διάφορες περιοχές κατασκευάσθηκαν σκοπευτήρια ή βελτιώθηκαν – αναβαθμίσθηκαν ήδη υπάρχοντα. Τούτο σημαίνει γιά τους τοπικούς παράγοντές μας, ότι δεν μπορούν να επικαλούνται επ’ άπειρον το πρώτο σκελος του θέματος, δηλαδή την από υποτονική μέχρι «αναιμική» δραστηριότητα στον χώρο της σκοποβολής ως αιτία μη εκ μέρους των λήψη μέριμνας γιά την κατασκευή κεντρικής σκοπευτικής εγκατάστασης στον νομό, παρακάμπτοντας συγχρόνως την εξ ίσου δυνητικό δεύτερο που είναι η αναμενόμενη ανάπτυξη και πρόοδος του αθλήματος, εφ’ όσον κατασκευασθεί η εν λόγω εγκατάσταση.

Μία εγκατάσταση με όσους επί μέρους χώρους χρειάζονται γιά όλα τα αγωνίσματα της σκοποβολής τόσο κατά σταθερού στόχου (αεροβόλο τυφέκιο και πιστόλι από δέκα μέτρα, τυφέκιο μικρού διαμετρήματος πρηνηδόν από πενήντα μέτρα, τυφέκιο μικρού διαμετρήματος τριών στάσεων από πενήντα μέτρα, ελεύθερο πιστόλι από πενήντα μέτρα, πιστόλι ταχείας βολής από εικοσιπέντε μέτρα, σπορ πιστόλι από εικοσιπέντε μέτρα) όσο και κατά κινητού (κατά πηλίνων δίσκων από πύργους ή σκητ, ολυμπιακή τάφρος ή τραπ, κινούμενος αγριόχοιρος).

Με την δημιουργία αυτού του ουσιαστικώς σκοπευτικού κέντρου όχι απλώς θα καλυφθεί ένα υφιστάμενο έως σήμερα κενό στο χώρο του κιλκισιώτικου αθλητισμού, αλλά θα έχει αυτός την δυνατότητα και προοπτική να αποκτήσει έναν ακόμη χώρο από εκείνους, των οποίων η δραστηριότητα προβάλλει τον νομό σε ευρεία κλίμακα.

Το εγγυώνται:
– Τα στελέχη τεσσάρων κυνηγετικών συλλόγων που μπορούν να αποτελέσουν την «μαγιά» της ανάπτυξης της σκοποβολής, καθώς θα συνδυάζουν ένα «ριζωμένο» στο είναι τους «χόμπυ» με τους κανονισμούς, που το προσαρμόζουν στις απαιτήσεις του αθλήματος, μεριμνώντας συγχρόνως για την καλύτερη δυνατή λειτουργία και συντήρηση των χώρων κινητού στόχου. Αυτό αναμένεται να συμβάλει στην προσέλκυση νέων, να ασχοληθούν με αυτό το πραγματικά ευγενές άθλημα.

– Τα στελέχη του σκοπευτικού ομίλου, του στρατού και της αστυνομίας που μπορούν με την σειρά τους να αποτελέσουν τον «άξονα», γύρω από τον οποίο θα «ανθίσει» η αναπτυξιακή δραστηριότητα γιά την σκοποβολή στους χώρους του σταθερού στόχου, που συνεπάγεται επίσης προσέλκυση ενδιαφερομένων γιά αυτήν.

– Η ύπαρξη συμπολιτών με γνώσεις γύρω από το άθλημα και με σχέσεις με παράγοντές του, που δημιουργούν πρόσφορο «έδαφος» σε επικοινωνία και συνεργασίες, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν από τους τοπικούς άρχοντες και παράγοντες στην υπόθεση της καθιέρωσης και ανάδειξης της σκοποβολής και στον νομό Κιλκίς.

Με δεδομένα όλα τα ανωτέρω κρίνεται ως ευχάριστη και ελπιδοφόρα γιά το άθλημα η εκ μέρους του κυνηγετικού συλλόγου Κιλκίς γνωστοποίηση της πρωτοβουλίας του για παρέμβαση προς τις αρμόδιες δημόσιες και δημοτικές αρχές γιά την κατασκευή σκπευτικού κέντρου σε κατάλληλη (θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και ως η απολύτως ενδεδειγμένη) τοποθεσία σε πολύ μικρή απόσταση από το Κιλκίς, με την προοπτική της ανάπτυξης εγκαταστάσεων γιά όλα τα επί μέρους αγωνίσματα κινητού και σταθερού στόχου.

Μία πρωτοβουλία, την οποία η διοίκηση και το προεδρείο του συλλόγου, έχοντας ουσιαστικές σχέσεις με τον αθλητισμό, αρκέσθηκαν απλώς να γνωστοποιήσουν, αλλά ήδη «κινούν γη και ουρανό» γιά την υλοποίησή της. Βάσει δε των μέχρι στιγμής δεδομένων φαίνεται, ότι είναι θέμα λίγου χρόνου η δρομολόγηση της διαδικασίας γιά την έγκριση και προώθηση της συγκεκριμένης επιλογής, κάτι που θα «ανάψει το πράσινο φως» γιά την εκπόνηση της απαιτούμενης μελέτης και την σχετική χρηματοδότηση.

Η συγκυρία είναι ευνοϊκή, δοθείσης της κιλκισιώτικης παρουσίας στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, ενός υπουργείου στην δικαιοδοσία του οποίου υπάγεται και η δραστηριότητα των κυνηγετικών συλλόγων, που έχουν άμεση σχέση με τα αγωνίσματα κινητού στόχου της σκοποβολής.

Στο παρελθόν η ίδια συνεργασία δεν τελεσφόρησε δυο φορές. Θα ήταν, λοιπόν, ευχής έργον από πλευράς εμπλεκομένων τοπικών αρχόντων, να καταβάλουν κάθε προσπάθεια και να φροντίσουν να… «μην τριτώσει το κακό».

Διότι το σκοπευτικό κέντρο είναι κάτι, το οποίο χρειάζονται και το άθλημα της σκοποβολής και ο τόπος.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα