Αθλητισμός

Γι’ αυτούς που το αξίζουν

Γράφει ο Σταύρος Φάσσος

Στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 δευτεροβάθμια εκπαίδευση Κιλκίς και κιλκισιώτικος αθλητισμός είχαν την μεγάλη τύχη να μετατεθεί στο γυμνάσιο – λύκειο Καμπάνη ένας σημαντικός και γιά τους δύο χώρους άνθρωπος, ο καθηγητής φυσικής αγωγής, με ειδικότητα στον κλασικό αθλητισμό, και προπονητής κλασικού αθλητισμού Γιάννης Χρίστογλου.

Με την έλευση του κ. Χρίστογλου, η δευτεροβάθμια εκπαίδευση Κιλκίς απέκτησε έναν άξιο λειτουργό και ο κιλκισιώτικος αθλητισμός έναν ακούραστο «εργάτη» του.

Έτσι, η νεολαία της ευρύτερης περιοχής ευτυχεί από τότε να διαθέτει ένα παιδαγωγό, που και με τις δύο ιδιότητες της προσφέρει τα «εφόδια», να διαμορφώνει υγιείς αντιλήψεις και να πορεύεται τον «δρόμο» αρχών, αξιών και ιδανικών, που χαρακτηρίζουν τον υγιώς σκεπτόμενο άνθρωπο και την ορθώς λειτουργούσα κοινωνία.

Αθλητικό προϊόν αυτού του τρόπου σκέπτεσθαι και πράττειν αυτού του συγκεκριμένου εξαίρετου εκπαιδευτικού, ο γυμναστικός σύλλογος (ΓΣ) Μανδρών, που έμελε να εξελιχθεί σε μία από τις παραγωγικότερες «κυψέλες» κλασικού αθλητισμού όχι μόνο της περιοχής, αλλά… όλης της χώρας!

Από τότε, που ιδρύθηκε ο σύλλογος, εκεί στα τέλη, όπως αναφέρθηκε, της δεκαετίας του ΄80, η αθλούμενη νεολαία της περιοχής του πρώην δήμου Γαλλικού, με προσθήκες και από άλλα μέρη, βρήκε όχι απλώς μιάν ουσιαστική διέξοδο από την ρουτίνα της καθημερινότητας αλλά και ένα βατό πεδίο ποιοτικής επένδυσης στον ελεύθερο χρόνο, που προσφέρει όχι μόνον ηθικό αλλά πολύ συχνά και υλικό αντίκρυσμα, καθώς η επιτυχής αθλητική δραστηριότητα έχει βοηθήσει ουκ ολίγα παιδιά να συνεχίσουν υπό καλύτερες προϋποθέσεις είτε τις σπουδές τους είτε την πριν ή μετά από αυτές επαγγελματική σταδιοδρομία τους.

Δεν είναι δε μικρός και ο αριθμός των νέων εκείνων του ΓΣ Μανδρών, που επιτυχίες και διακρίσεις στον αθλητισμό τους «άνοιξαν τον δρόμο» γιά σπουδές στο εξωτερικό με υποτροφία, σε μία λαμπρή παράδοση τριών δεκαετιών που… καλά κρατεί και έως σήμερα.
Εκείνο, το οποίο αξίζει να υπογραμμισθεί, είναι το ότι αυτά τα παιδιά διέπρεψαν και διαπρέπουν, έχοντας «μυηθεί στα μυστικά» του κλασικού αθλητισμού, και ειδικότερα των ρίψεων, σε έναν υποτυπώδη χώρο προπόνησης, χωρίς στοιχειώδεις ανέσεις ως προς την υλικοτεχνική υποδομή και τα μέσα, έναν χώρο που τον δημιούργησε με το προσωπικό μεράκι και την προσωπική εργασία και αξιοποίηση προσφορών ο σπουδαίος δάσκαλος Γιάννης Χρίστογλου.

Ένα χώρο, ο οποίος πόρρω απέχει από του να χαρακτηρισθεί ως… κανονικό προπονητήριο, πλην όμως έχει αναχθεί σε σύμβολο από τα ίδια τα παιδιά, αφού σ’ αυτόν έχουν γίνει… κατάθεση ψυχής τόσο από τον παλαιό πρωταθλητή και βαλκανιονίκη εφήβων στον ακοντισμό δάσκαλό τους όσο και από τα ίδια, αρκετά από τα οποία ακολούθησαν τα «πατήματα» του και διακρίθηκαν και διακρίνονται όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο.

Γιά όλα αυτά ο Γιάννης Χρίστογλου ανήκει στην κατηγορία εκείνη των ανθρώπων του αθλητισμού, και δη του κλασικού, που τους πρέπει κάθε τιμή και ηθική αμοιβή, με ουσιαστικό αντίκρυσμα. «Βοούν» γι’ αυτό η κοινωνία, η εκπαιδευτική κοινότητα και η αθλούμενη νεολαία της περιοχής του πρώην δήμου Γαλλικού, αλλά και του Κιλκίς, στην σκέψη και την καρδιά των οποίων έχει «ριζώσει» γιά πάντα η μορφή του, στην δε μνήμη τους έχει «χαραχθεί» ανεξίτηλα το σπουδαίο εκπαιδευτικό και αθλητικό έργο του.

Πέραν, όμως, της όποιας αποδόσεως τιμής και απονομής ηθικής αμοιβής από οποιονδήποτε φορέα, τόσο της συγκεκριμένης όσο και της ευρύτερης περιοχής, τον άνθρωπο αυτό, και στο πρόσωπό του κάθε άοκνο, ακαταπόνητο και ανύστακτο «εργάτη» του αθλητισμού οφείλουν να τιμήσουν με έναν ιδιαίτερο τρόπο οι εκπρόσωποι των τοπικών πολιτικών και αυτοδιοικητικών αρχών και οικονομικών φορέων.

Και ο ιδιαίτερος αυτός τρόπος δεν είναι άλλος από τον να «ψάξουν» να βρουν «πηγές» χρηματοδότησης και να δρομολογήσουν την μετατροπή του υποτυπώδους, χάρη στο μεράκι και φιλότιμο του Γιάννη Χρίστογλου, προπονητηρίου δίπλα στο γήπεδο των Μανδρών, σε …κανονικό προπονητήριο, εν συνεχεία δε να το εφοδιάσουν με επαρκή αριθμό οργάνων, ώστε τουλάχιστον στο εξής οι νέοι της «κυψέλης» του ΓΣ Μανδρών να προπονούνται και να αθλούνται υπό σαφέστατα καλύτερες συνθήκες, που συνεπάγεται ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση και πρόοδό τους και ακόμη καλύτερο περιφερειακό πανελλήνιο και διεθνές επίπεδό τους.

Έως τώρα, και επί τρεις δεκαετίες, αρκετοί από αυτούς, προπονούμενοι στο υποτυπώδες προπονητήριο υπό …μύρια όσα προβλήματα και δυσκολίες, ανεδείχθησαν πανελληνιονίκες και βαλκανιονίκες, κατέρριψαν εθνικές επιδόσεις και διακρίθηκαν ακόμη και σε πανευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο σε όλες τις κατά ηλικίαν κατηγορίες, ενώ τούτη την περίοδο κάποιοι από αυτούς πρωταγωνιστούν στα πανεπιστημιακά πρωταθλήματα των ΗΠΑ ως υπότροφοι σπουδαστές «εκείθεν του Ατλαντικού»!

Ας σκεφθούν, λοιπόν, οι εκπρόσωποι των πολιτικών και αυτοδιοικητικών αρχών και των οικονομικών φορέων, πού θα βρισκόταν σήμερα ο σύλλογος, που ίδρυσε ο Γιάννης Χρίστογλου, αν, αντί του υποτυπώδους προπονητηρίου, με «σημείο εκκίνησης» το οποίο έφτασε να κατέχει μόνιμη θέση στην πρώτη εικοσάδα της ετήσιας κατάταξης όλης της χώρας, διέθετε ένα… πλήρες προπονητήριο και επάρκεια οργάνων αγωνισμάτων και λοιπού απαραιτήτου τεχνικού εξοπλισμού.

Ας τα σκεφθούν όλα αυτά, ώστε να αντιληφθούν πού μπορεί να φτάσει ο ΓΣ Μανδρών, και μαζί του ο κιλκισιώτικος αθλητισμός συνολικώς, αν αποκτήσει σύγχρονες και με πλήρεις προπονητικές προδιαγραφές εγκαταστάσεις στην έδρα του, που κυριολεκτικώς θα… τον «απογειώσουν».

Ας τα σκεφτούν όλα αυτά, ώστε να τους καταστεί σαφές, ότι δεν πρόκειται περί κατασκευής απαγορευτικού κόστους, ώστε να αποτελεί «γρίφο» η εξεύρεση του αναγκαιούντος κονδυλίου.

Ας τα σκεφθούν όλα αυτά, καθώς είναι το ελάχιστο, το οποίο μπορούν να πράξουν απέναντι σε έναν αθλητικό φορέα – πανελλήνιο και διεθνή «κράχτη» του ονόματος του Κιλκίς, που με την δράση του, δηλαδή, προβάλλει σε μεγάλη εμβέλεια τούτο τον τόπο, άρα… και τους ίδιους.

Και, πάνω από όλα, είναι το ελάχιστο, το οποίο μπορούν να πράξουν απέναντι στον δημιουργό αυτής της αθλητικής και παιδαγωγικής «κυψέλης», τον Γιάννη Χρίστογλου, ο οποίος έχει ήδη τιμήσει στο έπακρο τούτο τον τόπο, με την παραγωγή τόσων αθλητικών ταλέντων, που ανεδείχθησαν και αναδεικνύονται αθλητικοί «πρεσβευτές» του.

Ιδού, λοιπόν, «πεδίον δόξης λαμπρόν» γιά τους προαναφερθέντες.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Δραματική μείωση

Η στήλη συναντήθηκε τελευταία με τον πρώην δήμαρχο Κρουσίων (Κρουσσών) Γεώργιο Γαβριηλίδη, και η ερώτηση μας σχετιζόταν με το πολύ […]

Ακλόνητο «όχι»

Αμετακίνητη παραμένει η δημοτική αρχή Κιλκίς στο «όχι» της στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου των Κρουσίων. Ακόμη και αν αυτό […]