Αθλητισμός

Σε όλα τα αθλητικά “Ελευθέρια”… ναι!

Γράφει ο Σταύρος Φάσσος

Κάθε πόλη τιμά μία σημαντική γι’ αυτήν επέτειο με σειρά θεσμικών εκδηλώσεων, όχι μόνον ανήμερα αυτής αλλά και λίγο πριν και λίγο μετά από αυτήν.

Ανέκαθεν ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα τέτοιων εκδηλώσεων κατέχουν οι αθλητικές. Δεν είναι, δηλαδή, λίγοι οι αθλητικοί θεσμοί, που καθιερώθηκαν σε πόλεις στο πλαίσιο εορτασμού σημαντικών τοπικών επετείων, εξελιχθέντες στην πορεία σε αθλητικές παραδόσεις.

Το Κιλκίς, με την όχι απλώς τοπικού αλλά πανελλήνιου χαρακτήρα επέτειο μιάς από τις πλέον πολυαίμακτες μάχες της ελληνικής Ιστορίας, της επικής Μάχης του Κιλκις κατά τον Β Βαλκανικό Πόλεμο (19-21 Ιουνίου/2-4 Ιουλίου 1913), δεν απετέλεσε εξαίρεση.

Έτσι, σύμφωνα με στοιχεία και μαρτυρίες, αθλητικές εκδηλώσεις τιμής της επετείου της Μάχης του Κιλκίς χρονολογούνται ήδη απο την εποχή του Μεσοπολέμου. Επρόκειτο, κυρίως, περί ποδοσφαιρικών συναντήσεων μεταξύ ομάδων του Κιλκίς, πόλης και από το 1935 και νομού, ή μεταξύ αυτών και προσκεκλημένων είτε από ομόρους νομούς είτε από άλλες περιοχές της χώρας, ενώ κατά καιρούς ανταποκρινόταν στην πρόσκληση κάποιο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα (εθνική ερασιτεχνών, εθνική ελπίδων, εθνική νέων ή εφήβων ή παίδων).

Επίσης, διεξάγονταν κατά καιρούς συναντήσεις είτε φιλανθρωπικού χαρακτήρα είτε μεταξύ ομάδων παλαιμάχων, εντός και εκτός νομού εδρευουσών, είτε μεταξύ στρατιωτικών συγκροτημάτων, τότε που ο νομός Κιλκίς ήταν στρατιωτικώς ό,τι σήμερα οαντίστοιχος του Έβρου.

Θέση στο πρόγραμμα εκδηλώσεων γιά την επέτειο της 21ης Ιουνίου κατείχαν και οι σχολικες γυμναστικές επιδείξεις, στο πλαίσιο των οποίων διεξάγονταν και οι σχολικοί αγώνες κλασικού αθλητισμού ή στίβου και αθλοπαιδειών, τότε καλαθοσφαίρου και πετοσφαίρου, τριών αθλημάτων τα οποία υφίσταντο χάρη ακριβώς στην ύπαρξη του σχολικού αθλητισμού.

Η κορυφαία αθλητική εκδήλωση τιμής της επετείου της Μάχης του Κιλκίς προερχόταν από τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, συμπεριλαμβάνοντας το άλλο λαμπρό πεδίο δόξας του νομού, δηλαδή της Μάχης του Σκρα (17/30 Μαΐου 1918), κατά την διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και αυτό της “δίδυμης” του Κιλκίς Μάχης του Λαχανά (19-21 Ιουνίου/2-4 Ιουλίου 1913). Ήταν το θρυλικό ράλλυ “Σκρα-Κιλκίς-Λαχανά”, που “δέσποσε” επί κάτι περισσότερο από μισόν αιώνα, αρχής γενομένης το 1958, διεξαγόμενο κατά περιόδους υπό διαφορετικές μορφές και συνθήκες, έως την αρχή της εποχής της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, που διαρκεί έως σήμερα, έχοντας πλήξει οδυνηρώς τον χώρο του μηχανοκινήτου αθλητισμού, και ειδικότερα του αγωνιστικού αυτοκινήτου.

Η άλλη σημαντική θεσμική αθλητική διοργάνωση γιά την επέτειο της Μάχης του Κιλκίς αφορά στα “Ελευθέρια” κλασικού αθλητισμού ή στίβου. Μία διοργάνωση, που καθιερώθηκε το 1983, επ’ ευκαιρία τότε της 70ης επετείου, και η πορεία της επί μισόν αιώνα … παρά κάτι ταυτίσθηκε με αυτήν των έργων στο πρώην εθνικό και νυν δημοτικό αθλητικό κέντρο Κιλκίς, Μία πορεία, δηλαδή, … μετά πολλών εμποδίων, με τις γηπεδικές συνθήκες άλλοτε να ενδείκνυνται και άλλοτε να αντενδείκνυνται γιά την διοργάνωση των ανωτέρω αγώνων.

Το “παρών” στο πρόγραμμα εκδηλώσεων τιμής της επετείου της Μάχης του Κιλκίς έδωσαν τμηματικώς τις τελευταίες τρεις δεκαετίες και άλλα αθλήματα, όπως οι αθλοπαιδειές, με την προσθήκη του χειροσφαίρου μετά την ανέγερση του πρώτου κλειστού γυμναστηρίου Κιλκις (έναρξη λειτουργίας 1982), η πάλη, αθλήματα προερχόμενα από πολεμικές τέχνες και η ποδηλασία.

Ήδη, από μόνες τους οι αθλητικές εκδηλώσεις “ομορφαίνουν” το πρόγραμμα και του προσδίδουν ιδιαίτερο “χρώμα”, δεδομένου και του στοιχείου της ενεργού συμμετοχής στην υλοποίησή του, άρα και στην διατήρηση θεσμών που διατηρούν άσβεστη την ιστορική μνήμη.

Από εκεί και πέρα, θα ήταν μεν ευχής έργον, στις επετειακές αθλητικές εκδηλώσεις εις ανάμνησιν της Μάχης του Κιλκίς να συμμετέχουν, με επί μέρους θεσμικές, όλα αυτά ή και περισσότερα αθλήματα, ωστόσο δεν πρέπει να παρακάμπτεται και η σχέση κάθε αγώνα, σε κάθε εποχή του έτους, με τον συνολικό προγραμματισμό των αθλητών και ομάδων, εν όψει της συγκεκριμένης προετοιμασίας τους γιά συγκεκριμένους αντικειμενικούς σκοπούς. Και η αλήθεια είναι, ότι η συγκεκριμένη χρονική συγκυρία της διοργάνωσης των επετειακών αθλητικών εκδηλώσεων του Κιλκίς δεν ευνοεί πάντα την προσέλευση επιφανών μονάδων του ελληνικού αθλητισμού γι’ αυτές, κάτι που συμβαίνει, αν όχι με τα περισσότερα, με αρκετά αθλήματα.

Όμως, αυτό δεν σημαίνει, ότι τα “Ελευθέρια” οποιουδήποτε αθλήματος δεν μπορεί να είναι ελκυστικά γιά καταξιωμένα ενήλικα στελέχη, τα οποία δεν έχουν υποχρεώσεις τέτοιες, που να επηρεάζονται από την συμμετοχή τους στους αώνες του Κιλκίς, ή γιά στελέχη ηλικιακών κατηγοριών ή γιά αντίστοιχα του χώρου των παλαιμάχων. Αντιθέτως, μπορεί η τέλεση των “Ελευθερίων” να ορισθεί σε χρονικό σημείο τέτοιο, που να τα καθιστά μέρος της όποιας προετοιμασίας των ανωτέρω κατηγοριών αθλητικών στελεχών.

Προς αυτήν την κατεύθυνση ενδείκνυται να κινηθούν οι ιθύνοντες του τοπικού αθλητισμού και του δήμου Κιλκίς, ώστε το πρόγραμμα αθλητικών εκδηλώσεων των “Ελευθερίων” να συμπεριλάβει τουλάχιστον τα προαναφερθέντα αθλήματα.

Η “επανεκκίνηση” , που έγινε πριν μερικα χρόνια με τα “Ελευθέρια” κλασικού αθλτισμού ή στίβου, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο επίσημο ετήσιο πρόγραμμα αγωνιστικών εκδηλωσεων (καλεντάρι) του ΣΕΓΑΣ, όπως και η διοργανωτική επιτυχία αλλά και η απήχηση των φετινών, απλώς … “δείχνει τον δρόμο”.

Ένα “δρόμο”, στον οποίο “σταθμό”των τοπικών πολιτικών, αυτοδιοικητικών, οικονομικών φορέων και παραγόντων μπορεί να αποτελέσει η “επανεκκίνηση” και αποκατάσταση της σύνδεσης με το πρελθόν του ιστορικού ράλλυ “Σκρα-Κιλκίς-Λαχανά”, εν συνεχεια δε κάθε αθλήματος, του οποίου αγωνιστική διοργάνωση μπορεί να φιλοξενηθεί είτε στις εγκαταστάσεις του δημοτικού αθλητικού κέντρου Κιλκίς είτε στον φυσικό περίγυρο του Κιλκίς (λόφοι Αγίου Γεωργίου και Ηρώου, περιαστικό δάσος δυτικά του Κιλκίς).

Μπορεί, βεβαίως, να υφίστανται πολλές δυσκολίες εξ αιτίας της συνδυασμένης κρίσης, όμως τα οφἐλη γιά τον τόπο από την ενίσχυση των θεσμικών εκδηλώσεων “Ελευθέρια” είναι εξ ίσου βέβαιον, ότι θα λειτουργήσουν σαν “αντίβαρο” σ’ αυτές τις δυσκολίες.

Άρα, σε όλα τα αθλητικά “Ελευθέρια” … ναι!

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Δεν είναι ασυνήθιστα πολλά;

Ο δήμος Παιονίας αποφάσισε την ανάθεση συγγραφής του ιστορικού λευκώματός του στον καταλληλότερο γι’ αυτόν τον σκοπό ερευνητή και συγγραφέα, […]