«Στα σκαριά» η προοπτική ίδρυσης μουσείου ποντιακού Ελληνισμού και Α ΠΠ στο Κιλκίς

Κοινωνία /

Σύσταση και ίδρυση μουσείου ποντιακού Ελληνισμού και Α Παγκοσμίου Πολέμου στο Κιλκίς βρίσκεται «στα σκαριά».

Την σχετική πρωτοβουλία ανέλαβε ο αντιπρόεδρος της ένωσης εκτάκτων υπαλλήλων υπουργείου πολιτισμού Β.Ελλάδος Χρήστος Καλαϊτζίδης, συμβασιούχος υπάλληλος της εφορείας αρχαιοτήτων Κιλκίς, που ήλθε κατ’ αρχάς σε επαφή με τις διοικήσεις των δύο κορυφαίων ποντιακών σωματείων του νομού, της ένωσης Ποντίων νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» και του συλλόγου Ποντίων Πολυκάστρου και περιχώρων «Οι Ακρίτες».

Ακολούθησαν συναντήσεις με προεδρεία άλλων συλλόγων και συνάντηση εκπροσώπων στο συνεδριακό κέντρο Κιλκίς.

Ήδη, την πρωτοβουλία στηρίζουν 22 ποντιακοί σύλλογοι, ενώ, όπως έγινε γνωστό, θα ακολουθήσουν και άλλες διερευνητικές συναντήσεις μετά την παρέλευση της πανδημίας.

Για την πρωτοβουλία έχουν ενημερωθεί οι τρεις βουλευτές του νομού, ο αντιπεριφερειάρχης και οι δύο δήμαρχοι.

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται και τα εξής:

« … Η ίδρυση του μουσείου ουσιαστικώς υπαγορεύεται από την νεώτερη ιστορία της περιοχής, δεδομένου ότι κατά την διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου, ο νομός απετέλεσε το σημαντικότερο κέντρο των επιχειρήσεων των συμμάχων της Αντάντ, ενώ, ως απόρροια αυτών, πραγματοποιήθηκαν ανταλλαγές πληθυσμών και εγκατάσταση προσφύγων στον νομό από την ευρύτερη περιοχή του Πόντου.

Το μουσείο, στο οποίο θα φιλοξενούνται εκτός από αντικείμενα από τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, διάφορες θεματικές εκθέσεις, κειμήλια από τον Πόντο, ψηφιακές βιβλιοθήκες καθώς και μόνιμη ποντιακή σκηνή θεάτρου κλπ, φιλοδοξεί να αποτελέσει εστία διάδοσης του ποντιακού πολιτισμού και γενικότερα του Ελληνισμού της Ανατολής καθώς και κέντρο έρευνας της ιστορίας του Πόντου και του Α Παγκοσμίου Πολέμου.

Σε αυτήν την πρωτοβουλία μας απευθύνουμε προσκλητήριο στους πολίτες και στους φορείς, να συμπράξουν μαζί μας και να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε ένα σπουδαίο όραμα γιά τον τόπο, τους κατοίκους του Κιλκίς και φορείς του απανταχού Ποντιακού Ελληνισμού.

Το τηλέφωνο εποκοινωνίας είναι 6973.786364».

Όπως διευκρίνησε ο κ.Καλαϊτζίδης, η ιδέα – σκέψη για το μουσείο ποντιακού Ελληνισμού και Α ΠΠ στο Κιλκίς περιλαμβάνει κεντρική στέγη στην πρωτεύουσα του νομού και παραρτήματα σε όλα τα χωριά, στα οποία υπάρχει διαθέσιμο κειμηλιακό υλικό, αλλά και ευρήματα ανασκαφών τα οποία θα ενισχύουν το περιεχόμενο του μουσείου σε σχέση και με τις δύο παραμέτρους.

Πιστεύεται δε, ότι με την λειτουργία ενός τέτοιου μουσείου θα υπάρξει σημαντική αναβάθμιση της επισκεψιμότητας του νομού, μέχρι σημείου αναγωγής του και σε ταξιδιωτικό προορισμό.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Οι άνεργοι επιτυχόντες του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας καλούνται να επιλέξουν πάροχο κατάρτισης

Η ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΚΙΛΚΙΣ ΜΕΠΕ-ΚΔΒΜ πιστοποιημένος πάροχος κατάρτισης των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, ενημερώνει τους επιτυχόντες της δράσης «Προώθηση της απασχόλησης μέσω […]