«Σπονδή» στην ποίηση η τελετή απονομής επάθλων της «Τέχνης»

Πολιτισμός /

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28.5.16 στο συνεδριακό κέντρο Κιλκίς, παρουσία πλήθους κόσμου, η τελετή απονομής των βραβείων και επαίνων στους νικητές του 21ου πανελλήνιου ποιητικού διαγωνισμού «Κούρος Ευρωπού» της «Τέχνης». Ήταν μια βραδιά ξεχωριστή, εξαιρετική, μυσταγωγική, κατά την οποία κυριάρχησε ο ποιοτικός ποιητικός λόγος και η πλήρης ψυχική και συναισθηματική ανάταση.

Της απονομής, προηγήθηκε αφιέρωμα με τίτλο «… Εγώ γυναίκα, η άνθρωπος» στη μεγάλη ποιήτρια της Θεσσαλονίκης Ζωή Καρέλλη, σε σκηνοθετική επιμέλεια του Παύλου Δανελάτου.  Όσοι παρέστησαν είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη σημαντική αυτή δημιουργό, μέσα από τις εισηγήσεις της Ζωής Σαμαρά, ομότιμης καθηγήτριας στο ΑΠΘ και προέδρου της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού, και της Αλεξάνδρας Μπακονίκα, ποιήτριας και μέλους της κριτικής επιτροπής, καθώς και μέσα από την απόδοση δημιουργιών της Ζωής Καρέλλη από μέλη της θεατρικής σκηνής της «Τέχνης».

Σε ό,τι αφορά στην απονομή, η ξεχωριστή στιγμή της βραδιάς υπήρξε η πρωτιά που κατέκτησε επάξια η συντοπίτισσά μας ψυχολόγος Έλλη Φρεγγίδου. Αίσθηση προκάλεσε και ο υψηλού επιπέδου ποιητικός λόγος της δεύτερης νικήτριας του διαγωνισμού από τον Αλμυρό Βόλου, Κατερίνας Μακρή. Εξ ίσου εντυπωσιακά ήταν και τα ποιήματα που ακούστηκαν από τη συλλογή του τρίτου νικητή του διαγωνισμού Μηνά Θεοδώρου από την Αθήνα.

Το ίδιο ποιοτικά και σημαντικά ήταν και τα ποιήματα αυτών που έτυχαν επαίνων από την Κριτική Επιτροπή: Του Αγαθοκλή (Άθω) Χατζηματθαίου από την Κύπρο, του Κωνσταντίνου Μούσσα από τον Πειραιά και της Έφης Νικολούδη από την Αθήνα.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν τα μέλη της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού, Ζωή Σαμαρά, ομότιμη καθηγήτρια Α.Π.Θ., Πρόεδρος,  Δημήτρης Γουνελάς, νεοελληνιστής, Κική Δόγια-Πλόχουρα, φιλόλογος,  Σόνια Λευκίδου, φιλόλογος, Μαρία Λιτσαρδάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Α.Π.Θ.  Αλεξάνδρα Μπακονίκα, ποιήτρια, Αφροδίτη Σιβετίδου, ομότιμη καθηγήτρια Α.Π.Θ., καθώς επίσης και ο αντιδήμαρχος πολιτισμού  Κιλκίς Δημήτρης Τσαντάκης, εκπρόσωποι φορέων της πόλης (Λυκείου Ελληνίδων Κιλκίς, Πολιτιστικής εταιρείας εκπαιδευτικών, συλλόγου Στενημαχιτών «Άγιος Τρύφων», Ένωσης Ποντίων νομού Κιλκίς «Αργοναύτες», καλλιτεχνικού και πολιτιστικού συνόλου «Πόλις», κ.α.), πλήθος κόσμου και πολλοί φίλοι της «Τέχνης».

Και η φετινή διοργάνωση τελούσε υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και αθλητισμού και στηρίχθηκε από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας-Π.Ε. Κιλκίς, τον δήμο Κιλκίς και τη ΔΙ.ΒΙ.ΠΕ ΑΕ.