Αγροτικά

Σιτηρά: Η υψηλή παραγωγή αιτία των χαμηλών τιμών στον νομό Κιλκίς

Ρεπορτάζ Βαγγέλλης Αποστολίδης

Ρεπορτάζ Βαγγέλλης Αποστολίδης

Την απάντηση σε ένα σημαντικό βαθμό γιά τις «χαμηλές» πτήσεις των τιμών στα σιτηρά, στον νομό μας αλλά και ευρύτερα στην χώρα μας δίνουν τα στοιχεία, που δημοσιοποίησε εσχάτως γιά την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών ο Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία η αναθεώρηση της παραγωγής προς τα πάνω κατά 22 εκατομμύρια τόννους διαμορφώνει την εκτίμηση στα 2.556 εκατομμύρια τόννους γιά την σαιζον 2016-17.

Σύμφωνα με την έκθεση προσφοράς και ζήτησης για τα δημητριακά του FAO, που δημοσιεύτηκε στις 8.9.16, η αναθεώρηση προς τα πάνω της διεθνούς παραγωγής οφείλεται στην επίδοση συγκομιδής σιταριού και στις προβλέψεις για καλύτερη σοδειά καλαμποκιού από τις ΗΠΑ.

Η προσδοκώμενη αύξηση στην παραγωγή σιταριού αναμένεται, σύμφωνα με τους αναλυτές του FAO, να αυξήσει σημαντικά τα αποθέματα, δίνοντας τους ώθηση της τάξης του 25,3% και αυξάνοντας περισσότερο την ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

Προσεχώς περισσότερο καλαμπόκι

Παράλληλα, η παγκόσμια παραγωγή για τα δευτερεύοντα σιτηρά (καλαμπόκι, σόγια, κλπ) αναμένεται με βάση τις προβλέψεις του FAO να φτάσει φέτος περίπου τους 1.329 εκατομμύρια τόννους, σημειώνοντας μια άνοδο κατά 2% από το 2015, εξ αιτίας της μεγαλύτερης από ότι αναμενόταν σοδειάς από τις ΗΠΑ.

Όσον αφορά το σιτάρι (μαλακό και σκληρό) αναμένεται ότι θα αγγίξει τους 741 εκατομμύρια τόννους, λόγω καλύτερων σοδειών από Αυστραλία, Βόρεια Αμερική Ινδία και Ρωσία. Μάλιστα, η Ρωσία αναμένεται να γίνει τη σεζόν 2016/17 ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού, ξεπερνώντας την ΕΕ, όπου ο υγρός καιρός (βροχοπτώσεις Ιουνίου στη Γαλλία κυρίως) επηρέασαν αρνητικά την παραγωγή.

Και η διεθνής παραγωγή ρυζιού αναμένεται να φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ φέτος, φτάνοντας τους 496 εκατομμύρια τόνους, χάρη στις καλύτερες καιρικές συνθήκες σε Ασία και στη στροφή Αμερικανών παραγωγών σε αυτήν την καλλιέργεια λόγω των ελκυστικότερων τιμών του προϊόντος.

Τέλος, ο FAO σημειώνει ότι η διεθνής κατανάλωση δημητριακών θα αυξηθεί μόλις κατά 1,6%, καθώς το καλαμπόκι και έως κάποιο σημείο και το χαμηλότερης ποιότητας σιτάρι θα χρησιμοποιηθούν περισσότερο στις ζωοτροφές (ζήτηση από κτηνοτρόφους). Επίσης, η πρόβλεψη για το εμπόριο σιτηρών του FAO το 2016/17 έχει αναβαθμιστεί κατά σχεδόν 9 εκατομμύρια τόννους χάρη στην άφθονη διαθεσιμότητα σιταριού και δευτερευόντων δημητριακών για εξαγωγή.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Δραματική μείωση

Η στήλη συναντήθηκε τελευταία με τον πρώην δήμαρχο Κρουσίων (Κρουσσών) Γεώργιο Γαβριηλίδη, και η ερώτηση μας σχετιζόταν με το πολύ […]