Η συνήθεια βλάπτει

Αρθρογραφία /
συνήθειες-αλλαγη-μαχητης-κιλκις

Γράφει ο Αθανάσιος Τατάρογλου

Δεν θα ασχοληθώ ξανά, για ακόμη μια φορά, γράφοντας για το άσυλο και το πόσο άχρηστο, και χρησιμοποιώ τη λέξη άχρηστο μετά λόγου γνώσεως, είναι στο 2019 το οποίο ζούμε. Και ξέρετε γιατί; Γιατί μπορώ να λέω πόσο άχρηστο είναι το άσυλο σε μια εφημερίδα, σε ένα καφέ της πόλης μου, στη δουλειά μου, χωρίς να κινδυνεύω να φάω ξύλο από κάποιον. Μέσα στο πανεπιστήμιο μου όμως, μπορεί και να μην μπορώ να το πω τόσο ανοιχτά σε μια συνέλευση. Το πιάσατε το οξύμωρο;

Αυτό με το οποίο θέλω να ασχοληθώ είναι η συνήθεια. Έχουμε συνηθίσει σε κάποια πράγματα, τα θεωρούμε θέσφατα, βολευτήκαμε λίγο ή πολύ με αυτά γιατί μάθαμε, μεγαλώσαμε με αυτή τη νοοτροπία και όταν μας τα αλλάζουν μας πιάνει μια τρέλα. Υπερασπιζόμαστε πράγματα, απλά επειδή έτσι μάθαμε ότι λειτουργούν. Είμαστε αρνητικοί στις αλλαγές  επειδή θα ξεβολευτούμε. Και δεν λέω. Ωραία η συνήθεια, προσφέρει ασφάλεια η καθημερινότητα, αλλά όταν κάτι μπορεί να βελτιωθεί ή να δούμε έστω ότι μπορεί να δουλέψει αλλιώς, ας μην είμαστε τόσο αρνητικοί.

Άσυλο, αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων, κατάργηση της μονιμότητας, ψηφιακό κράτος είναι μόνο ελάχιστα από αυτά που χρόνια τώρα θα έπρεπε να έχουν αλλάξει αλλά εμείς αντιστεκόμαστε να αποδεχτούμε αυτή την αλλαγή λες και είναι δικά μας δημιουργήματα. Είδατε η δύναμη της συνήθειας; Είδατε πόσο βολεύεστε σε αυτή; Και γιατί να εξελιχθώ  μωρέ τώρα εγώ, που έχω  τη θεσούλα μου και την ασφάλεια του μισθού μου;» Γιατί υπάρχουν άλλοι που αξίζουν περισσότερο, μιας που εσύ τόσα χρόνια δεν εξελίχθηκες ούτε λίγο, υπάρχουν άνθρωποι που διάβαζαν, έπαιρναν γνώσεις και πρέπει και αυτοί να αξιοποιηθούν. Γιατί αν σε αφήσουμε εκεί που βολεύτηκες, και εσύ δε θα αλλάξεις και οι άλλοι θα φύγουν από τη χώρα για να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον, ένα πιο δίκαιο σύστημα.

Άρα λοιπόν, όταν μας ξεβολεύουν και βλέπουμε ότι γίνεται για κάποιο λόγο, καλό είναι να κοιτάμε να ακολουθούμε το ρεύμα. Να εξελισσόμαστε για να προσαρμοζόμαστε στις αλλαγές και όχι να μην θέλουμε τις αλλαγές για να μένουμε στάσιμοι. Ας μην είμαστε «όχι σε όλα» γιατί τίποτα δεν θα πάει μπροστά και θα φέρουμε εμείς και μόνο εμείς την ευθύνη. Ας σκεφτόμαστε και πέρα από το δικό μας καλό, κι αν καταφέρουμε όλοι να κοιτάξουμε το καλό όλων τότε σίγουρα θα γίνει κάτι καλό και για εμάς.

 

Διαβάστε περισσότερα άρθρα από τον Αθανάσιο Τατάρογλου πατώντας εδώ.

Περισσότερα
σκεψου-κουτί-μαχητής-κιλκίς-πορείες

Σκέψου έξω από το κουτί

Μια φράση που χρησιμοποιούν πολύ οι φίλοι μας οι Άγγλοι είναι η εξής, «σκέψου έξω από το κουτί». Με τη […]

Δείτε ακόμα