Σημαντική πτώση σημείωσαν οι τιμές αιθερίων ελαίων

Αγροτικά /

Ιδιαιτέρως χαμηλές τιμές προσφέρουν για το αιθέριο έλαιο στους παραγωγούς οι έμποροι, ασκώντας μάλιστα πιέσεις δια της αποχής από την διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Για το θέμα μίλησε η παραγωγός Γιώτα Παπαδοπούλου – Μπούρση από τον Φανό, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, τονίζοντας ότι προ τετραετίας οι παραγωγοί πωλούσαν στους χονδρεμπόρους το αιθέριο έλαιο σε τιμή διπλάσια από την σημερινή.

Η κ. Παπαδοπούλου – Μπούρση πρόσθεσε:

«…Το έλαιο της λεβάντας βγαίνει με απόσταξη, και οι περισσότεροι παραγωγοί επειδή έχουν μικρές εκτάσεις πέντε – δέκα στρεμμάτων, δεν τους συμφέρει να κάνουν την απόσταση μόνοι τους. Φέτος το κακό έχει παραγίνει από την άποψη, ότι, εκτός των χαμηλών τιμών, σε πολλές περιπτώσεις το έλαιο μένει αδιάθετο.

Αυτό, νομίζω, συμβαίνει διότι έχουν μπει πανελλαδικά πολλά στρέμματα με λεβάντα, υπάρχει παραγωγή, και οι έμποροι το εκμεταλλεύονται, «ρίχνοντας» τις τιμές. Εγώ καλλιεργώ δώδεκα στρέμματα, και το κόστος μου φθάνει μαζί με την απόσταξη στα χίλια ευρώ τον χρόνο, αλλά το πρόβλημα είναι πλέον στην διάθεση.

Υπάρχει πολύ κόσμος, που έχει επενδύσει στην λεβάντα τα τελευταία χρόνια, προσδοκώντας ένα συμπληρωματικό εισόδημα με μικρές έστω εκτάσεις, οι οποίες τώρα μάλλον θα αφεθούν στην τύχη τους».

Σημειώνεται, ότι το αιθέριο έλαιο που παράγεται έπειτα από επεξεργασία, είτε παραμένει στα αζήτητα, είτε πωλείται σε εξευτελιστικές τιμές. Πέρυσι η τιμή του ξεκινούσε στο καζάνι από τα 80 ευρώ το κιλό, για να φτάσει κάποια στιγμή και στα 105 ευρώ, αλλά φέτος φαίνεται ότι έχει δημιουργηθεί μία περαιτέρω πίεση στην αγορά, λόγω υπερποσοστώσεως.

Ως εκ τούτου, εκτελούνται λίγες εμπορικές πράξεις, ενώ οι έμποροι επικαλούνται περυσινά αποθέματα, πράγμα που δεν το πιστεύουν οι αγρότες, λόγω της εξαιρετικά υψηλής τιμής παραγωγού πέρσι.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Συνεχιστής μιάς παράδοσης

Με την “λαίλαπα” του νέου κορωνοϊού πέρασε σε δεύτερη μοίρα, αν όχι απαρατήρητη, η διαδικασία των κρίσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις, […]