Σε τροχιά διεθνούς αναγνώρισης το πανεπιστημιακό τμήμα Κιλκίς

Εκπαίδευση /

Εξαιρετική ήταν η διοργάνωση της 18ης τελετής ορκωμοσίας των φοιτητριών του πρώην ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και του νυν Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, στο οποίο και ανήκει πλέον το τμήμα του Κιλκίς που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19.5.22  στο συνεδριακό κέντρο Κιλκίς..

Για τους φοιτητές και τις πτυχιούχους ήταν η πρώτη διά ζώσης τελετή και μία πρώτης τάξεως περίσταση, να βρεθούν μαζικά και με ενθουσιασμό στον ίδιο χώρο μετά από περίπου τρία, καθώς λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιούνταν διαδικτυακώς.

Δεκατρείς πτυχιούχοι σχεδιασμού και τεχνολογίας ένδυσης Κιλκίς της σχολής τεχνολογικών εφαρμογών του πρώην ΤΕΙ Κ. Μακεδονίας και δεκαοκτώ πτυχιούχοι δημιουργικού σχεδιασμού και ένδυσης Κιλκίς της σχολής επιστημών σχεδιασμού του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος τμήματος Απόστολος Κορλός, και η λέκτωρ εφαρμογών του τμήματος Βενετία Κουτσού.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης αναφέρθηκε στις προνομιακές ευκαιρίες που δίνει το δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα, ως μοναδικό πανελλαδικά στο γνωστικό του αντικείμενο, για την άμεση εργασιακή αποκατάσταση των φοιτητών ενώ προσέθεσε ότι ο δήμος Κιλκίς έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα συνεργασία με το Τμήμα Δημιουργικού Σχεδιασμού αναγνωρίζοντας τη συνεισφορά του στην τοπική ανάπτυξη.

Ευχήθηκε, τέλος, στις απόφοιτες, το 1/3 εκ των οποίων κατάγονται από την περιοχή του Κιλκίς, να έχουν μια λαμπρή σταδιοδρομία.

Ακολούθως, το λόγο έλαβε η επίκουρος καθηγήτρια τμήματος Ευρυδίκη Παπαχρήστου, η οποία έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις δυσκολίες των φοιτητών σε ό, τι αφορά στις σπουδές τους, λόγω της υγειονομικής κρίσης. Όπως είπε, «αντιμετωπίσατε αυτήν την πρόκληση και παραμείνατε δημιουργικοί, ενεργητικοί και ορεξάτοι».

Παράλληλα, μιλώντας γιά την δυναμικότητα που παρουσιάζει το τμήμα, ανέφερε, ότι, με την ένταξή του στο Διεθνές Πανεπιστήμιο το 2019, το πρόγραμμα σπουδών ενισχύθηκε.

Προστέθηκαν γνωστικά αντικείμενα γύρω από τον αειφόρο σχεδιασμό, την κυκλική οικονομία, την τρισδιάστατη τεχνολογία και το αποτύπωμα του καταναλωτή στο τελικό προϊόν.

Οι συνέργειες με άλλα πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς, οι επιστημονικές παρουσιάσεις, οι δημοσιεύσεις, οι συμμετοχές των φοιτητών και του επιστημονικού προσωπικού του σε ποικίλες δράσεις και εκδηλώσεις πολλαπλασιάστηκαν, με αποτέλεσμα το τμήμα να βρίσκεται σε τροχιά διεθνούς αναγνώρισης.

Δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφερθεί και στις δυσκολίες και προκλήσεις, που αντιμετωπίζει σήμερα το τμήμα, οι οποίες εντοπίζονται κυρίως στην έλλειψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού.

Τέλος, ολοκληρώνοντας την ομιλία της, η κ. Παπαχρήστου επεσήμανε την αισιοδοξία, που επικρατεί στον κλάδο της ένδυσης γιά σταδιακή επάνοδο στα προ πανδημίας επίπεδα, καθώς και για ενθαρρυντικές προσλήψεις στον χώρο.

Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής τμήματος Μιχαήλ Καρυπίδης επικεντρώθηκε στο «ταξίδι» των φοιτητών στην γνώση, στην προσπάθεια και στους κόπους που επέδειξαν για την εκπλήρωση των στόχων τους, στις αξίες τους, αλλά και στην αξία των σπουδών, καθώς και στη σπουδαιότητα της διά βίου μαθήσεως.

Στην τελευτή παρευρέθη και ο συνταξιούχος πλέον επίκουρος καθηγητής του τμήματος με πολύχρονη ακαδημαϊκή σταδιοδρομία Γιώργος Σαββίδης, ο οποίος απένειμε το πτυχίο στην κόρη του Αναστασία Σαββίδου σε μιάν ιδιαίτερη και συγκινησιακώς φορτισμένη στιγμή.

Τους όρκους των φοιτητών ανέγνωσαν οι Ευαγγελία Καμπακάκη και Χριστίνα Κυριακού.

Την ευθύνη της άρτιας διοργάνωσης είχαν ο προϊστάμενος του τμήματος Χάρης Μαρκόπουλος και η διοικητική υπάλληλος Βασιλική Σταμπουλίδου.

Οι φοιτήτριες που ορκίστηκαν:

Πρώην ΤΕΙ
Ευγγελία Καμπακάκη, Μυροφόρα Γεωργίου, Μαγδαληνή Δεμερτζή, Θεοδώρα Καζίδου, Μαρία Καπούλα, Βασιλική Κοζάρη, Μυροφόρα Μαυρή, Φωτεινή-Παρασκευή Μελλίδη, Πασχαλίνα Μούσιου, Χριστίνα Μπανιά, Νικολέτα Μωυσίδου, Ζωή Παπανικολάου, Ναταλία Στούμπου.

ΔΙΠΑΕ
Χριστίνα Κυριακού, Άντια Αδάμου, Ουρανία Αντωνίου, Μαριάνθη Γούλα, Μυρτώ-Λεμονιά Δεληγεωργάκη, Ζωή Δήμου, Μαρία Καλαϊτζόγλου, Παρασκευή Καραγιάννη, Μαρία Κατσαβέλη, Ειρήνη Μαμούκαρη, Αφεντούλα Πατσίλα, Ασπασία Σαββίδου, Μαγδαληνή Σταμπουλή, Μαρία Συμεωνίδου, Ελένη Τρομβούκη, Παναγιώτα Φιλημέγκα, Ολυμπία Χαριζάνη, Μαρία-Χαραλαμπία Χατζηβασιλείου.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα