Πυρκαγιά κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής στο Πολύκαστρο

Γενικά /

Στις 2 το μεσημέρι της Τετάρτης 6.9.17 στη διάρκεια του δρομολογίου από Ειδομένη για Θεσσαλονίκη σημειώθηκε πυρκαγιά από το διερχόμενο τρένο που δημιούργησε σπινθήρες, κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής, από τον Φανό μέχρι και τον Άσπρο.

Λόγω των δυνατών ανέμων η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα και σύμφωνα με τον διοικητή της πυροσβεστικής υπηρεσίας Γουμένισσας επιπυραγό Χρήστο Καντίδη, κάηκαν 200 με 300 στρέματα δασικής έκτασης.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΑΞΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ

Συγκεκριμένα μία εστία εκδηλώθηκε σε δασική περιοχή με τοπωνύμιο «ΚΩΣΤΑΙΝΑ» όπου κάηκαν εκατόν πενήντα (150) στρέμ. περίπου δάσους και δασικής έκτασης αυτοφυούς δρυός και παρεδάφιας χαμηλής βλάστησης (63ο – 64ο χλμ.).

Δεύτερη εστία εκδηλώθηκε σε παραποτάμια χαμηλή βλάστηση στο 61ο χλμ. της συγκεκριμένης σιδηροδρομικής γραμμής, όπου και κάηκε σε έκταση δύο (2) στρεμμάτων περίπου.

Τρίτη εστία υπήρξε στην μεταλλική σιδηροδρομική γέφυρα του ποταμού Αξιού (59ο χλμ.) που ενώνει το Πολύκαστρο με την Αξιούπολη, όπου κάηκαν περί τα 150 μ. μήκους της από «ξύλινοι στρωτήρες πεζοδρομίου και σιδηροτροχιάς» καθώς επίσης και παραποτάμια χαμηλή βλάστηση έκτασης δύο (2) στρέμ. περίπου.

Για την αντιμετώπιση του συμβάντος, κινητοποιήθηκε η Π.Υ. Γουμένισσας με πέντε (5) πυροσβεστικά οχήματα (τρία υδροφόρα & δύο επιβατικά) και είκοσι δύο (22) πυροσβέστες ενώ υπήρξε και ενίσχυση και από άλλες όμορες Υπηρεσίες. Συγκεκριμένα από την Π.Υ. Κιλκίς, την Π.Υ. ΒΙ.ΠΕ. Κιλκίς, την Π.Υ. Γιαννιτσών, τον 6ο Π.Σ. της Δ.Π.Υ.Θεσσαλονίκης με συνολικό αριθμό οχτώ (8) πυροσβεστικών οχημάτων (πέντε υδροφόρα & τρία επιβατικά) και είκοσι τέσσερις (24) Πυροσβέστες.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχε πεζοπόρο τμήμα των δεκαέξι (16) Πυροσβεστών της 2η Ε.Μ.Α.Κ., καθώς και ένα 1) πυροσβεστικό αεροσκάφος τύπου CANADAIR CL – 415 που έκανε μία (1) ρήψη νερού από αέρος στο μέτωπο της δασικής πυρκαγιάς (1η εστία).

Στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχε επίσης ένα (1) μικρό και ευέλικτο όχημα πυρόσβεσης, με δεξαμενή χωρητικότητας εφτακοσίων (700) λίτρων νερού, του Κυνηγετικού Συλλόγου Παιονίας «ΤΟ ΠΑΪΚΟ» επανδρωμένο με δύο (2) μέλη του, και ένα (1) όχημα τύπου pick–up του Κυνηγετικού Συλλόγου Αξιούπολης «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» επανδρωμένο με ένα (1) μέλος του.

Επίσης παρείχαν την συνδρομή τους στην επιχείρηση κατάσβεσης ένα (1) όχημα τύπου τζιπ του Δασαρχείου Γουμένισσας με δύο (2) δασικούς υπαλλήλους, ένα (1) όχημα τυπου τζιπ της θυροφυλακής με δύο (2) θυροφύλακες καθώς και επανδρωμένο περιπολικό όχημα της ΕΛ.ΑΣ.

Στον τόπο του συμβάντος παρευρέθησαν καθόλη την διάρκεια της κατάσβεσης και παρείχαν κάθε δυνατή βοήθεια ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Παιονίας.

Η Π.Υ. Κιλκίς επειχειρούσε παράλληλα και σε άλλες εστίες πυρκαγιάς κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής της περιοχής ευθύνης της (περιοχή Πολυκάστρου και Λιμνοτόπου).

Κατά την διάρκεια της νύχτας παρέμειναν πυροσβεστικές δυνάμεις για «φύλαξη» της περιμέτρου της πυρκαγιάς.

Υπήρξε διακοπή της ηλεκτροδότησης καθώς και της κυκλοφορίας των τρένων της σιδηροδρομικής γραμμής για όλο το χρονικό διάστημα της επιχείρησης κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Το έργο της κατάσβεσης συντόνιζε ο διοικητής της Π.Υ. Γουμένισσας μαζί με τον Διοικητή της Π.Υ. ΒΙ.ΠΕ. Κιλκίς και τον Υποδιοικητή της Π.Υ. Κιλκίς.

Προανάκριση για τα αίτια του συμβάντος διενεργεί το ανακριτικό γραφείο της Π.Υ. Γουμένισσας.