Το ντοκιμαντέρ «Μακρόνησος: Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά» προβάλεται στο Κιλκίς

Πολιτική /

Η Τομεακή Επιτροπή Κιλκίς του ΚΚΕ μας προσκαλεί στην προβολή του ντοκιμαντέρ με τίτλο: «Μακρόνησος: Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά«, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Γενάρη 2022, στις 6 το απόγευμα, στο συνεδριακό κέντρο Κιλκίς.

Το ΚΚΕ μετρά ήδη 103 χρόνια και με αφορμή αυτή την επέτειο παρουσιάζει ένα νέο ντοκιμαντέρ, αυτή τη φορά για τη Μακρόνησο, που φέρει τον τίτλο «ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ. Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά».

Πρόκειται για μια παραγωγή του ίδιου του ΚΚΕ, όπου τη σκηνοθετική επιμέλεια φέρει ο Σήφης Στάμου, ενώ το σενάριο υπογράφουν οι Αλέξανδρος Βαλσαμής και Νίκη Κυριαζή.

Το «ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ. Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά» βασίζεται σε 36 αληθινές μαρτυρίες. Ολες τους δίνουν με λεπτομερή περιγραφή τη σειρά των γεγονότων για το κολαστήριο της Μακρονήσου ως τόπου εξορίας και βασανισμού, με στοιχεία αλλά και ονόματα. «Οι μαρτυρίες αυτές είναι φόρος τιμής στους αγωνιστές της Μακρονήσου, του αποκαλούμενου «Νταχάου της Μεσογείου». Εκεί όπου οι μηχανισμοί καταστολής τελειοποιήθηκαν, η βία συστηματοποιήθηκε και οι πολιτικά διωκόμενοι έζησαν τη μεγαλύτερη αναμέτρησή τους όχι μόνο με τον ταξικό αντίπαλο, αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό. Μοναδικός σκοπός: να υποταχθούν, να δηλώσουν μετάνοια, να αποκηρύξουν το ΚΚΕ και τις ιδέες τους», δηλώνει το κόμμα.

Σημαντικοί ηθοποιοί έδωσαν τη φωνή τους για να «αναπαρασταθούν» όσο πιο ζωντανά και ηχηρά γίνεται αυτές οι μαρτυρίες. Οι Δημήτρης Αντωνιάδης, Ελένη Γερασιμίδου, Κώστας Καζάκος, Δημήτρης Καταλειφός, Δανάη Κατσαμένη, Γιώργος Κιμούλης, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Πέρης Μιχαηλίδης, Παύλος Ορκόπουλος, Θέμης Πάνου, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιάννης Στάνκογλου «αφηγούνται με συνταρακτικό τρόπο προσωπικές μαρτυρίες αγωνιστών, που μαρτύρησαν πάνω στο νησί και οι οποίες ξεδιπλώνουν μπροστά στα μάτια μας μέχρι πού μπορεί να φτάσει η φρικαλεότητα των δημίων, αλλά και το μεγαλείο των αγωνιστών. Φωτίζουν την ανελέητη σύγκρουση των δύο κόσμων, αυτού που αγωνίζεται για να έρθει το νέο και εκείνου που χρησιμοποιεί κάθε μέσο, ακόμη και τις εν ψυχρώ δολοφονίες, για να μείνουν τα πράγματα ως έχουν».

Πέρα από τις μαρτυρίες ως αφηγηματικό στοιχείο του ντοκιμαντέρ, επιπλέον παρουσιάζεται πλήθος αρχειακών τεκμηρίων: φωτογραφίες, σκίτσα, έργα τέχνης, μουσικής και ποίησης (που γράφτηκε στο Μακρονήσι, αλλά και μετά) καθώς και οπτικοακουστικά τεκμήρια. Επιπλέον, έχουν συμπεριληφθεί και σκηνές επιτόπιας λήψης αλλά και δραματουργικής αποτύπωσης του τι πραγματικά συνέβαινε τότε. Μάλιστα, για πρώτη φορά αποτυπώνεται κινηματογραφικά και με ακρίβεια το σύνολο του νησιού της Μακρονήσου, με ξεχωριστή αναφορά σε όλα τα κολαστήριά της (Αʹ, Βʹ, Γʹ, Δʹ Τάγμα, ΣΦΑ, ΑΕΤΟ και ΑΕΤΟ-ΕΣΑΙ, ΒΕΤΟ και ΒΕΤΟ-ΕΣΑΙ, Γʹ Κέντρο Αξιωματικών, Στρατόπεδο Γυναικών), ενώ στέκεται με λεπτομέρεια σε σημαντικά γεγονότα, όπως η σφαγή στο Αʹ Τάγμα στις 29 Φλεβάρη-1 Μάρτη 1948.

Η Μακρόνησος ως τόπος εξορίας, βασανισμού και «μεταμέλειας», ως πραγματικό κολαστήριο ξεκίνησε να «λειτουργεί» το 1947, «σε στενή συνεργασία της ελληνικής άρχουσας τάξης με τους Αγγλους και Αμερικανούς συμμάχους της, για να τσακίσουν το εργατικό-λαϊκό κίνημα που διεκδικούσε τη δικαίωση των θυσιών του με την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον ζυγό της φασιστικής και ναζιστικής κατοχής και την ταξική αναμέτρηση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Σχεδόν 100.000 στρατιώτες και πολίτες υπολογίζεται ότι πέρασαν μέχρι το πέρας της λειτουργίας του, το 1954», δηλώνει το κόμμα. «Μπορεί να ξεκίνησε το 1947, ουσιαστικά όμως ήταν συνέχεια των διώξεων σε βάρος του ΚΚΕ και των πρωτοπόρων αγωνιστών από κοινοβουλευτικές κυβερνήσεις, όπως του Βενιζέλου, ή από δικτατορικές, όπως του Πάγκαλου, του Μεταξά».

Το ντοκιμαντέρ φιλοδοξεί να ρίξει φως στα πραγματικά αίτια πίσω από τη χρήση της Μακρονήσου γι’ αυτούς τους σκοπούς καθώς και στο μέγεθος του εγκλήματος που συντελέστηκε εκεί, αλλά και της προσπάθειας συγκάλυψής του. «Φωτίζονται επίσης χρήσιμα διδάγματα και συμπεράσματα για το σήμερα. Αναδεικνύεται το μεγαλείο της αφοσίωσης στα δίκια του λαού, στη δύναμη της οργάνωσης και της αντίστασης κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Οτι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο».

Το ντοκιμαντέρ ξεκίνησε να υλοποιείται το 2020 και είναι μια «συνέχεια» της ανέγερσης μνημείου που πραγματοποίησε η Κ.Ε. του ΚΚΕ τον Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου, με μεγάλη πολιτική-πολιτιστική εκδήλωση πάνω στο νησί.

Περισσότερα

Μέλος ή φίλος;

Παρακολουθώ τους τελευταίους μήνες την κοπιώδη προσπάθεια όλων των κομμάτων να αυξήσουν τα μέλη τους. Στόχος, η αντιστοίχιση της εκλογικής […]

Δείτε ακόμα

Ακούει κανείς

Από τον συντοπίτη μας συνταξιούχο καθηγητή Θεόφιλο Γουλτίδη λάβαμε την παρακάτω επιστολή διαμαρτυρίας γιά όσα συμβαίνουν στο Κιλκίς και σας […]