Προβληματίζει η υποστελέχωση της ΕΛΑΣ στον δήμο Παιονίας

Γενικά /

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της έδρας του δήμου Παιονίας το Πολύκαστρο αναφορικά με τα ζητήματα τα οποία συνδέονται με την τήρηση της τάξης και την πάταξη της εγκληματικότητας.

Και τούτο διότι η εν λόγω περιοχή της περιφερειακής μας ενότητας έχει πολλές ιδιαιτερότητες και αυξημένες απαιτήσεις σε ό,τι αφορά στην αστυνόμευση της, λόγω της γειτνίασης της με την περιοχή της Θεσσαλονίκης και των Σκοπίων ,αλλά και διότι το οικείο αστυνομικό τμήμα (ΑΤ Παιονίας), στην ευθύνη του οποίου ανήκει η ασφάλεια της, παρ’ ότι έχει έναν ιδιαίτερα ευρύ τομέα να καλύψει μετά την κατάργηση του τμήματος Αξιούπολης ,παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα αισθητή μείωση στην στελέχωση του.

Είναι απολύτως ενδεικτικό το γεγονός, ότι τον προηγούμενο μήνα από τα 82 υπάρχοντα στην δύναμη του τμήματος στελέχη στην διάθεση του διοικητή του τμήματος για τις ανάγκες λειτουργίας του ήταν μόλις 61, λόγω αποσπάσεων των υπολοίπων σε διάφορες θέσεις και υπηρεσίες εντός και εκτός των ορίων της περιφερειακής μας ενότητας.

Ένας αριθμός στελέχωσης ο οποίος ήταν μακράν ο χαμηλότερος την τελευταία περίπου διετία και κατά 21 ολόκληρα στελέχη μικρότερος σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο όταν ο αριθμός των παρόντων στελεχών έφθανε τους 82!

Και όλα αυτά σε μία περίοδο όπου υπάρχουν αυξημένες ανάγκες αστυνόμευσης στην περιοχή λόγω του διπλασιασμού των μεταναστών και προσφύγων στο ανοικτό κέντρο φΙλοξενίας της Νέας Καβάλας και της ανάγκης να αυξηθεί η στελέχωση σε προσωπικό του ΑΤ Παιονίας, όπως άλλωστε έχει ζητήσει σχετικώς και ο δήμαρχος Παιονίας Κωνσταντίνος Σιωνίδης.

Η παρατηρούμενη υποστελέχωση ,η οποία δυστυχώς δεν έχει συγκυριακό χαρακτήρα αλλά έχει ουσιαστικώς παγιωθεί, καθώς από το Καλοκαίρι και εντεύθεν είναι σταθερά κατά πολύ μικρότερη των εβδομήντα ατόμων, έχει οδηγήσει στον περιορισμό των εποχούμενων περιπολιών με την κατάργηση του δευτέρου πληρώματος το οποίο μέχρι πρότινος εκτελούσε σχετικά καθήκοντα.

Βεβαίως η περιφερειακή ενότητα του Κιλκίς σε ό,τι αφορά στην εγχώρια παραβατικότητα δεν είναι από αυτές που έχουν υψηλούς δείκτες και η παρουσία δύο τμημάτων συνοριακής φύλαξης σε Ειδομένη και Δροσάτο την καθιστά μία περιοχή, όπου ο αριθμός των οργανικών θέσεων είναι τηρουμένων των αναλογιών σε καλό επίπεδο σε σχέση με άλλες αστυνομικές διευθύνσεις, εξ ου και η κατ΄έτος μείωση τους τα τελευταία χρόνια.

Όμως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτό, το οποίο καταγράφεται στο επίμαχο τμήμα, όπου πέραν της μείωσης του 7% περίπου σε προσωπικό από τον Μάρτιο του 2018 και εντεύθεν να παρατηρείται τόσο υψηλό αποσπάσεων.

Με δεδομένη την κατά τεκμήριο ικανοποιητική κατάσταση από πλευράς αστυνομικών δυνάμεων στον νομό μας με βάση τα δεδομένα της περιοχής, τον πληθυσμό της και την γενικότερη κατάσταση, η οποία επικρατεί σε εθνικό επίπεδο, σε ότι αφορά την αστυνομική στελέχωση, φαινόμενα όπως αυτά του ΑΤ Παιονίας δύνανται να αντιμετωπισθούν, όπως εκτιμούν στελέχη και παράγοντες του σώματος «με την ενίσχυση υπηρεσιών οι οποίες έχουν πολλαπλά καθήκοντα και αντιμετωπίζουν ιδιαιτερότητες, λαμβάνοντας την από τις εντός νομού μετακινήσεις προσωπικού από τομείς οι οποίοι δεν είναι αντίστοιχα πιεστικοί».

Άλλωστε, ο ίδιος ο υπουργός προστασίας του πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης δήλωσε κατ’ επανάληψιν, ότι αποτελεί πάγια επιδίωξη του υπουργείου η εμφανής αστυνόμευση, έχοντας μάλιστα δώσει και σχετικές οδηγίες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Το Κιλκίς στο απυρόβλητο;

Παραμονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη μητρόπολη του Κιλκίς 5 Αυγούστου 2020. Σχεδόν όλες οι Αρχές του τόπου παρατεταγμένοι ο […]