Προβληματισμός εν όψει θέρους στο μεθοριακό σταθμό Ευζώνων

Γενικά /

Προβληματισμός υπάρχει από τις αστυνομικές αρχές των μεθοριακών σταθμών της περιφερειακής ενότητάς και δη αυτού του Ευζώνων, η εφαρμογή από τις 7 Απριλίου της ευρωπαϊκή οδηγίας γιά τον έλεγχο διαβατηρίων και των ατόμων που διαθέτουν διαβατήρια χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την πληκτρολόγηση των σχετικών στοιχείων στα τερματικά ελέγχων.

Και τούτο διότι η κίνηση στον εν λόγω μεθοριακό σταθμό την θερινή περίοδο είναι πάρα πολύ αυξημένη και εκφράζεται η βεβαιότητα ότι στις ημέρες «αιχμής», όπου έτσι κι αλλιώς παρατηρούνται σημαντικές χρονικές καθυστερήσεις με αντίστοιχη αναμονή στα σημεία ελέγχων, θα δημιουργηθούν ακόμη δυσμενέστερες συνθήκες και καταστάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι από τον εν λόγω μεθοριακό σταθμο διακινούνται κατ’ έτος, και κυρίως τους θερινούς μήνες, κοντά στα οκτώ εκατομμύρια πολιτών διαφόρων χωρών, και όπως ευκόλως γίνεται αντιληπτό εάν δεν υπάρξουν παρεμβάσεις στην ισχύουσα κατάσταση ο καθολικός έλεγχος των διαβατηρίων θα είναι πρακτικώς αδύνατον να εφαρμοσθεί με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Βεβαίως, πρακτικώς δεν τίθεται θέμα γιά τους Έλληνες πολίτες, που λόγω και της λειτουργίας του καζίνο στην περιοχή των μεθορίων σε Ευζώνους και Δοϊράνη κατά χιλιάδες διέρχονται από τους σταθμούς, καθώς με βάση τις ισχύουσες διαταγές ο έλεγχος δεν γίνεται ωρισμένες φορές έως ότου κυκλοφορήσουν οι νέες ταυτότητες, εάν οι συνθήκες το επιβάλλουν.

Σύμφωνα πάντως με το γραφείο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, στο οποίο απευθύνθηκε ο «Μαχητής» η εν λόγω διάταξη περί ελέχου των διαβατηρίων εφαρμόζεται κανονικά, όπως συμβαίνει και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, και ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν προκύψει προβλήματα καθυστερήσεων.

«Οταν και εφ’ όσον προκύψουν την θερινή περίοδο τότε και θα αντιμετωπισθούν από πλευράς της υπηρεσίας» όπως μας δηλώθηκε επισήμως.