Τα προβλήματα του νοσοκομείου δεν λύνονται με την υπερβολική προβολή!

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΙΛΚΙΣ

Με «ομοβροντία» κατά της τακτικής της αντέδρασαν οι φορείς του νοσοκομείου Κιλκίς στην πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων, μετά τις εκ μέρους της διαδοχικές ανακοινώσεις για ζητήματα και θέματα του ιδρύματος.

Στην κοινή ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Τον τελευταίο χρόνο βλέπουν το φως της δημοσιότητας επανειλημμένες καταγγελίες του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου Κιλκίς.

Τονίζουμε ότι οι αποφάσεις για την δημοσιοποίηση των προβλημάτων που προκύπτουν κατά την λειτουργία του ιδρύματος, λαμβάνονται με οριακή πλειοψηφία, αλλά και παρουσιάζονται πολλές φορές με αρκετή δόση υπερβολής.

Θέλουμε να υπενθυμίσουμε σε όλους, ότι προβλήματα στην λειτουργία του νοσοκομείου είχαν εμφανισθεί και στο παρελθόν με προηγούμενες διοικήσεις, χωρίς όμως να προωθούνται από το διοικητικό συμβουλίο του σωματείου για δημοσιοποίηση στα Μ.Μ.Ε.

Τουναντίον όλοι μαζί οι εργαζόμενοι, μετά από διαλογική συζήτηση, νομοτύπως, μαζί με τους θεσμικούς φορείς του νοσοκομείου προσπαθούσαμε να δώσουμε την καλύτερη δυνατή λύση.

Η συνήθης αυτή πλέον πρακτική (που «αγγίζει» πολλές φορές τα όρια της γραφικότητας) της υπερβολικής προβολής και δημοσιοποίησης, όχι μόνο δε συμβάλλει την επίλυση των προβλημάτων, αλλά έχει ως αποτέλεσμα την άδικη δυσφήμηση του ίδιου του νοσοκομείου και των εργαζομένων του.

Το νοσοκομείο λειτουργεί ήδη σχεδόν 80 χρόνια και πιστεύουμε ότι θα συνεχίσει την λειτουργία του ευρύθμως, για πολλές δεκαετίες ακόμη, παρότι οι διοικήσεις και οι εργαζόμενοι έρχονται και παρέρχονται συνεχώς.

Πιστεύουμε ότι το διοικητικό συμβουλίο του σωματείου θα πρέπει να αναθεωρήσει την πρακτική, που εφαρμόζει έως τώρα, δηλαδή των συχνών δημοσίων καταγγελιών που δυσφημούν το ίδιο το ίδρυμα.

Αντιθέτως πιστεύουμε ότι πρέπει να δημοσιοποιεί τα προβλήματα, κατόπιν συνεργασίας με τους θεσμικούς αλλά και επιστημονικούς φορείς του νοσοκομείου.

Μοναδικός στόχος και κοινός σκοπός όλων μας, είναι η προσδοκία της ύπαρξης αίσιων λύσεων των προβλημάτων που δημοσιοποιούνται..»

Την ανακοίνωση συνυπογράφουν ο διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας, το επιστημονικό συμβούλιο (με την διαφωνία ενός μέλους), η επιτροπή λοιμώξεων, η νοσηλευτική υπηρεσία (με την διαφωνία ενός μέλους), η βιοιατρική υπηρεσία, το τμήμα διατροφής, το τμήμα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού (κατά πλειοψηφίαν) και η ένωση νοσοκομειακών ιατρών Κιλκίς (Ε.Ν.Ι.Κ.).

ΜΠΑΓΚΑΤΟΥΡΙΔΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ«Αιχμηρή» απάντηση του μέλους του ΔΣ του ΓΝΚ Ο.Μπαγκατουρίδη

Στο θέμα της αντικατάστασης της διευθύντριας της νοσηλευτικής υπηρεσίας η διοικήτρια του νοσοκομείου Κιλκίς Μαρία Βλάχου προέβη σε πράξη αποκατάστασης της νομιμότητας, και όχι, όπως ψευδώς ισχυρίζεται η πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου εργαζομένων, σε κάποια αυθαίρετη ενέργεια.

Αυτό υπογραμμίζει σε δήλωσή του το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Οδυσσέας Μπαγκατουρίδης, αναφέροντας χαρακτηριστικώς, ότι «η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια, κατά μείζονα δε λόγο όταν πρόκειται γιά εσκεμμένη ημιμάθεια».

Στην δήλωσή του ο κ. Μπαγκατουρίδης επισημαίνει και υπογραμμίζει και τα εξής:

«Μετά την καταγγελία της οριακής πλειοψηφίας το διοικητικού συμβουλίου του σωματείου εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου Κιλκίς, αποδομείται ο ρόλος τους καθώς καταγγέλων ουσιαστικά μια πράξη αποκατάστασης της νομιμότητας.

Επίσης, επιβεβαιώνει την προβληματική λειτουργία του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου εργαζομένων το οποίο δρα ως όργανο ορισμένων και όχι με γνώμονα το καλό όλων των εργαζομένων.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας αλλά και της κοινής λογικής, παραθέτω τα κάτωθι:

-ΕΘΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΕΠΙΤΕΛΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ – Νόμος υπ’αριθμ: 4369 (ΦΕΚ Τεύχος Πρώτο Αρ. Φύλλου 33/27.02.2016)

-Αναπλήρωση προϊσταμένων οργανικών μονάδων – Αριθ. Πρωτ.: ΔΙΔΑΔ/Φ.35.46/2257/οικ.26574/14.10.2016

-ΔΙΑΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ Κατάταξης των υπαλλήλων του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς σε μισθολογικά κλιμάκια του Ν.4354/2015 και σε βαθμούς του Ν.4369/2016 – Αρ. πρωτ.: Α/10852,10853,6286/30.12.2016

Βάσει των ανωτέρω η διοικήτρια του νοσοκομείου Κιλκίς, Μαρία Βλάχου, προέβη σε μια καθ’ όλα νόμιμη πράξη, η οποία αποκαθιστά την νομιμότητα, εφαρμόζοντας την ισχύουσα νομοθεσία και αποδίδωντας το δίκαιο μεταξύ των υπαλλήλων.

Το καίριο ερώτημα που προκύπτει είναι: Το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου των εργαζομένων, και συγκεκριμένα η οριακή πλειοψηφία που υπογράφει και την καταγγελία, είναι υπέρ της εφαρμογής της κατάταξης των υπαλλήλων στις θέσεις ευθύνης του νοσοκομείου στο ακέραιο ή υπέρ της αυθαιρεσίας των αναθέσεων;

Η διοίκηση του νοσοκομείου με υψηλό το αίσθημα ευθύνης απέναντι σε όλους τους εργαζομένους θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την εφαρμογή της νομιμότητας και της δικαιοσύνης.

Οφείλει ως δημόσιος οργανισμός να λειτουργεί ως παράδειγμα.

Το οφείλει στους εργαζομένους του αλλά και σε όλους τους πολίτες».

Οι διοικητές των νοσοκομείων δεν δύνανται να καθαιρούν»

«Πυρά» κατά της διοικήτριας του νοσοκομειου Κιλκίς Μαρίας Βλάχου εξαπέλυσε το σωματείο εργαζομένων σ’ αυτό με κατα πλειοψηφίαν απόφαση της διοίκησής του (4-3) με αφορμή την αντικατάσταση της διεύθυνσης της νοσηλευτικής υπηρεσίας.
Σε αντοικτή επιστολή του σωματείου προς τον υπουργό υγείας κ. Ξανθό αναφέρονται τα εξής:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς, στην συνεδρίαση του με αριθμό 11 στις 13-02-2017 αποφάσισε κατά πλειοψηφία διά της παρούσης να ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ και να ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΙ την παράνομη και απαράδεκτη ενέργεια  της Διοικήτριας του Νοσοκομείου Κιλκίς            κ. Μαρίας Βλάχου  η οποία προφανώς «έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της» την νομοθεσία και καρατόμησε την Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας  του Νοσοκομείου μας.
Συγκεκριμένα, την Δευτέρα 06-02-2017 και ώρα 14:10.μ.μ αναρτήθηκε στην «Διαύγεια» η απόφαση της κ. Βλάχου, με την οποία καταπατώντας βάναυσα  κάθε έννοια νομιμότητας, προέβη  στην  αντικατάσταση της Διευθύντριας.
Κύριε Υπουργέ,
Το άρθρο 30 του Ν.4369/2016 αναφέρει:
Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου
α) Έως την επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου ή ειδικών διατάξεων, καθήκοντα προϊσταμένων εξακολουθούν να ασκούν οι κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου προϊστάμενοι.                                β) Η θητεία των ανωτέρω προϊσταμένων λήγει αυτοδικαίως με την επιλογή και τοποθέτηση προϊσταμένων σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου.
Ως εκ τούτου από 27 Φεβρουαρίου 2016 και μέχρι τη συγκρότηση των Συμβουλίων Κρίσης και Επιλογή των Προϊσταμένων, εξακολουθούν να ασκούν καθήκοντα οι υφιστάμενοι Προϊστάμενοι Οργανικών Μονάδων.
Σύμφωνα με το Ν.3329/2005 άρθρο 7 παρ.13 και την υφιστάμενη Νομοθεσία για την επιλογή – ανάθεση – τοποθέτηση Προϊσταμένων Οργανικών Μονάδων (3528/2007, 3839/2010, 4024/2011, 4275/2014, 4369/2016), οι Διοικητές των Νοσοκομείων έχουν το δικαίωμα να συμπληρώσουν με ανάθεση τις κενές θέσεις Προϊσταμένων.
Κύριε Υπουργέ,
Οι Διοικητές των Νοσοκομείων δεν δύναται να διώκουν και να καθαιρούν!
Σε μια Δημοκρατική Χώρα τους ισχύοντες Νόμους, οι οποίοι ψηφίστηκαν από το Κοινοβούλιο, οφείλει η Διοίκηση να τους εφαρμόζει.
Ως εκ τούτου ζητάμε να σταματήσουν οι απαράδεκτες διώξεις και να ανακληθεί  άμεσα η  παράνομη απόφαση αντικατάστασης της  Διευθύντριας της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, δηλώνοντας παράλληλα  ότι θα αντιδράσουμε δυναμικά και με όλα τα μέσα σε κάθε τέτοια μεθόδευση.
Με την επιστολή συντάχθηκαν ο πρόεδρος Βασίλειος Τριανταφυλλίδης, ο αντιπρόεδρος Στέφανος Σαρίδης, ο γενικός γραμματέας Σάββας Σπυρίδης, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Αχιλλέας Καλεμκερίδης ενώ διαφώνησαν τα μέλη Ιωάννης Ισαακίδης, Πασχάλης Μασούρας και Δημήτριος Τουρσίδης.