Οξύ το πρόβλημα στέγασης του δημοσίου ΙΕΚ Κιλκίς σύμφωνα με την διεύθυνσή του

ΙΕΚ ΚΙΛΚΙΣ

Υπόμνημα σχετικό με το οξύ πρόβλημα στέγασης, το οποίο αντιμετωπίζει το δημόσιο ινστιτούτο επαγγελματικής κατάρτισης (ΙΕΚ) Κιλκίς, κατέθεσε η διεύθυνση του σχολείου στο δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς, κατά την συνεδρίασή του της Τετάρτης 4.10.17.

Με αυτό ζητεί την υποστήριξη του δήμου Κιλκίς για εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης για άμεση μετεγκατάσταση του ΔΙΕΚ σε ασφαλή χώρο.

Η δημοτική αρχή υποσχέθηκε να μεριμνήσει για την εξεύρεση κατάλληλου κτιρίου, οπότε στην συνέχεια θα προβεί στην σχετική εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο και θα λάβει την απόφαση μετεγκατάστασης.

Στο υπόμνημα του ΔΙΕΚ προς το ΔΣ Κιλκίς αναφέρονται τα εξής:

«Αξιότιμα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς,
Απευθυνόμαστρε σε εσάς με σκοπό να σας ενημερώσουμε γιά το πρόβλημα στέγασης του ΔΙΕΚ Κιλκίς. Το ΔΙΕΚ από την σύστασή του τον Σεπτέμβριο του 1994, λειτουργεί στο κτίριο του 2ου ΕΠΑΛ, το οποίο όμως σύμφωνα με την τεχνική έκθεση με θέμα την καταλληλότητα του 2ου ΕΠΑΛ Κιλκίς, τον Απρίλιο του 2017, κρίθηκε ακατάλληλο και επικίνδυνο.

Συγκεκριμένα, στην εν λόγω τεχνική έκθεση αναφέρεται, ότι η εκτίμηση της επιτροπής ελέγχου της καταλληλότητας του κτιρίου είναι ότι «παραμένει απρόβλεπτη η συμπεριφορά των κτιρίων σε ενδεχόμενη σεισμική διέγερση» και ότι «…κατά την γνώμη των μελών της ομάδας εργασίας, συστήνεται, όπως ληφθούν ολα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας από τις αρμόδιες αρχές γιά την διακοπή οποιασδηποτε δραστηριότητας λαμβάνει χώρα στο σύνολο του κτιριακού συγκροτήματος, όπως επίσης και ο αποκλεισμός χρήσης και διέλευσης του περιβάλλοντος χώρου».

Δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμμία διορθωτική επέμβαση με αποτέλεσμα το τμήμα διοίκησης και το γραφείο του διευθυντή του ΔΙΕΚ να συνεχίζουν να στεγάζονται στο εν λόγω κτίριο, ενω τα μαθήματα κατά το πρώτο εαρινό εξάμηνο 2017 γίνονται σε διπλανό προκατασκευασμένο κτίριο, το οποίο βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο και έχει προβλήματα εισροής υδάτων.

Εν όψει του β’ εξαμήνου 2017 στο ΔΙΕΚ Κιλκίς ύστερα από πολύ μεγάλη προσπάθεια θα λειτουργήσουν έξι τμήματα διαφόρων ειδικοτητων με εγγεγραμμένους περί τους εκατόν πενήντα καταρτιζόμενους.

Οπως γίνεται κατανοητό, τόσο αυτοί, όσο και οι εκπαιδευτές τους και πόσω μάλλον, οι εργαζόμενοι του ΔΙΕΚ διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο σε περίπτωση κάποιας σεισμικής διέγερσης.

Επιπροσθέτως τονίζεται, ότι κάθε προσπάθεια για μετεγκατάσταση του ΔΙΕΚ σε κάποιο άλλο σχολικό κτίριο κατέστη άκαρπη, άλλοτε με δικαιολογημένες και άλλοτε με αδικαιολόγητες αντιρρήσεις και με δεσμεύσεις που δεν έχουν υλοποιηθεί.

Η συνέχιση της λειτουργίας του ΔΙΕΚ Κιλκίς βασίζεται στην ευσυνειδησία όλων των υπαλλήλων οι οποίοι αν και έχουν γνώση της επικινδυνότητας, συνεχίζουν να προσέρχονται και να εργάζονται στο συγκεκριμένο κτιριο.

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι το ΔΙΕΚ Κιλκίς προσφέρει δωρεάν επαγγελματική κατάρτιση στους συμπολίτες μας στον ακριτικό νομό μας σε μιάν εποχή οικονομικής κρίσης και φυγής χιλιάδων νέων, δίνοντάς τους την δυνατότητα να μείνουν και να σπουδάσουν στον τόπο τους.

Αναμένουμε την άμεση ανταπόκριση και στήριξή σας με σκοπό την εξεύρευση λύσης γιά την άμεση μετεγκατάσταση του ΔΙΕΚ σε ασφαλή χώρο, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί και να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους συμπολίτες μας».