Προωθείται η ίδρυση αγροτικού συνεταιρισμού καστανοπαραγογών

Αγροτικά /

Την δημιουργία αγροτικού συνεταιρισμού που θα μετεξελιχθεί σε ομάδας παραγωγών, αποφάσισαν τριάντα καστανοπαραγωγοί της Γρίβας, Καστανερής, Κάρπης, Πενταλόφου και Ομαλού.

Η απόφαση για την ίδρυση του συνεταιρισμού θα ληφθεί αμέσως μετά τη «Γιορτή του Κάστανου», η οποία για πρώτη χρονιά φέτος θα λάβει τη μορφή διήμερου φεστιβάλ, το σαββατοκύριακο 20 και 21.10.18.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Γρίβας και καστανοπαραγωγός, Γιώργος Μπακάλης, στόχος των παραγωγών είναι η εκπόνηση ενός βιώσιμου επιχειρησιακού πλάνου για την αξιοποίηση της τοπικής παραγωγής, όπως και η διασφάλιση της διαπραγματευτικής ικανότητας των παραγωγών έναντι των εμπόρων για τις τιμές στο ανώτερο ποιοτικά κάστανο της περιοχής.

«Στόχος μας είναι να ενωθούμε όσο περισσότεροι καστανοπαραγωγοί γίνεται, ώστε να έχουμε τον έλεγχο της συνολικής παραγωγής στον νομό», ανέφερε ο κ. Μπακάλης, προσθέτοντας ότι οι παραγωγοί της περιοχής θα ζητήσουν την κατοχύρωση του κάστανου ως ΠΟΠ προϊόντος, καθώς σχετικός φάκελλος υπάρχει κατατεθειμένος στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά χρειάζεται περισσότερο εμπλουτισμό.

Η συγκομιδή έχει ξεκινήσει στα καστανοχώρια του Κιλκίς και ήδη στην περιοχή βρίσκονται αρκετοί Έλληνες και ξένοι έμποροι. Για την παραγωγή, ο κ. Μπακάλης σημείωσε ότι οι τιμές είναι αυξημένες και κυμαίνονται, στην πρώτη ποιότητα «extra A3», στα 3-3,10 ευρώ/κιλό έναντι των 2,70 ευρώ/κιλό πέρυσι.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα