Πολιτισμός

Πρόγραμμα διδασκαλίας ποντιακής διαλέκτου: Μία εναλακτική θεώρηση

Γράφει ο Κώστας Ανθόπουλος
Προσφάτως, με πρωτοβουλία της εκπαιδευτικού κ. Αρχοντούλας Κωνσταντινίδου, που διδάσκει στο πρόγραμμα μαθημάτων ποντιακής διαλέκτου, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο της μορφωτικής συμφωνίας που έχει συναφθεί μεταξύ του πανεπιστημίου Μακεδονίας και του πανελλήνιου συνδέσμου Ποντίων εκπαιδευτικών, διοργανώθηκε μια σημαντική από άποψη βιωματικής και πολιτιστικής υφής εκπαιδευτική επίσκεψη στο Χωρύγι του νομού Κιλκίς.

Η περιοχή αυτή, επιλέχτηκε εξ άλλου τόσο των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, από άποψη γεωγραφική και ιστορική, όσο και γενικότερα από την πολιτισμική ταυτότητα των κατοίκων που κατά ένα μεγάλο ποσοστό, έλκουν την καταγωγή από τις περιοχές του Πόντου από τις οποίες οι πρόγονοι τους απομακρύνθηκαν βίαια στις αρχές του αιώνα.

Στην διάρκεια της επίσκεψης οι εκπαιδευόμενοι παρακολούθησαν και συμμετέσχαν ενεργητικά σε δραστηριότητες που είχαν σχέση με την παραδοσιακή ποντιακή διατροφή, συζητώντας παράλληλα με τη συνοδεία της ποντιακής λύρας με τους κατοίκους του χωριού προσφιλή θέματα της καθημερινής ζωής του χωριού μνημονεύοντας γεγονότα και καταστάσεις που σφράγισαν καταλυτικά την ιστορική εξέλιξη και την ανάπτυξη αυτού του τόπου.

Η αξία αυτών των δραστηριοτήτων, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και το γεγονός ότι η πορεία ενός έθνους είναι πάντοτε ανάλογη με την καθαρότητα και το βάθος της μνήμης του είναι ανυπολόγιστη αν αναλογιστεί κανείς ότι για αρκετά χρόνια είχε ενοχοποιηθεί από διάφορους πολιτειακούς παράγοντες κάθε έννοια αναβίωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς ενός τόπου, ως πράξη συνδεδεμένη με την εθνικιστική νοοτροπία που διχάζει και δεν ενώνει τους λαούς.

Ταυτόχρονα, μέσα σε ένα φορτισμένο κλίμα συγκίνησης, οι κάτοικοι του χωριού αισθάνθηκαν πραγματικά ότι υπάρχουν πολίτες που αγωνιούν για την διάσωση των πολιτιστικών τους αξιών και χαρακτηριστικών, έχουν έντονη την διάθεση να αναζητούν τις ρίζες τους και να αισθάνονται υπερήφανοι για την εθνική τους ταυτότητα.

Μέσα από ένα βιωματικό ιστορικό ταξίδι όλοι μαζί κάθε ηλικίας άνδρες και γυναίκες, νέοι και ηλικιωμένοι είχαν έντονα βαθιά την αίσθηση με το τέλος της εκδήλωσης ότι η μορφωτική και πολιτιστική αυτή εκδήλωση ενδυνάμωσε ουσιαστικά την εθνική τους ταυτότητα και την ιστορική τους μνήμη.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο πλαίσιο του παραπάνω προγράμματος και στην κατεύθυνση της εξωστρέφειας της διαθεματικότητας και της βιωματικής ευαισθητοποίησης έχουν προγραμματιστεί να γίνουν και άλλες αντίστοιχες δραστηριότητες σε άλλες περιοχές της Μακεδονίας που η σύνθεση του πληθυσμού κυριαρχείται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από ποντιακής καταγωγής πολίτες.

* Αντιπρόεδρος του πανελληνίου συνδέσμου Ποντίων εκπαιδευτικών

Περισσότερα

Στα ‘’Ελευθέρια’’ του δήμου Κιλκίς μεταφέρεται η έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων ‘’Σήκω ψυχή μου!… Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22″

O δήμος Κιλκίς εγκαινιάζει μια πολύ αξιόλογη συνεργασία με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη […]

Δείτε ακόμα