«Πράσινο φως» για το έργο κατασκευής βιολογικού καθαρισμού στην Γουμένισσα

Γενικά /

Την Δευτέρα 21.10.19 υπεγράφη στο δημαρχείο η σύμβαση για την κατασκευή του έργου «ΣΥΛΛΕΚΤΗΡΙΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ, ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΙΟΝΙΑΣ» ύψους 2.535.690,62 ευρώ, μεταξύ του δημάρχου Κωνσταντίνου Σιωνίδη του προέδρου της ΔΕΥΑΠ Χρήστου Καραθόδωρου και του αντιπροέδρου της αναδόχου εταιρείας «Θαλής Περιβαλλοντικές Υπηρεσίες ΑΕ» Γεωργίου Παπαζήση.

Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

«….Ένας ακόμη βιολογικός καθαρισμός με την μέθοδο των υδροχαρών φυτών θα προστεθεί στους δύο που ήδη λειτουργούν στον δήμο Παιονίας. Οι βιολογικοί καθαρισμοί αυτού του τύπου ενδείκνυται για χωριά και μικρές πόλεις όπως η Γουμένισσα , είναι φιλικοί προς το περιβάλλον και έχουν πολύ μικρότερο κόστος λειτουργίας σε σχέση με τους συμβατικούς που χρησιμοποιούν χημικά ,όπως ο βιολογικός του Πολυκάστρου.

Το 2003 κατασκευάστηκε ο βιολογικός καθαρισμός του Ευρωπού, επί δημαρχίας Γιώργου Γίτσου που ήταν και ο έβδομος αυτού του τύπου που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα.

Το 2013 κατασκευάστηκε ο βιολογικός καθαρισμός της Τούμπας επί δημαρχίας Αθανασίου Λαπόρδα, ένα έργο που ξεκίνησε να ωριμάζει το 2007 επί δημαρχίας Ευθύμη Κουρτζανίδη.

Το 2010 επί δημαρχίας Στυλιανού Παπαναγιώτου στην Γουμένισσα ξεκίνησε η συζήτηση για την ανάγκη κατασκευής παρόμοιου βιολογικού στην πόλη της Γουμένισσας .

Το 2011 εντάχθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Παιονίας στο ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα στο ΕΠΠΕΡΑΑ το έργο: « Συλληπτήριος αγωγός ακαθάρτων, επέκταση εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης & Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) οικισμού Γουμένισσας του Δήμου Παιονίας» όπου δημοπρατήθηκε και ανατέθηκε η Οριστική μελέτη του έργου.

Το 2016 επί δημαρχίας Χρήστου Γκουντενούδη υποβλήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Παιονίας η κατασκευή του έργου στο ΕΣΠΑ στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Περιφέρειας. Κεντρικής Μακεδονίας. Εφόσον ολοκληρώθηκαν όλες οι εγκρίσεις του έργου και η αγορά των αγροτεμαχίων για την έκταση της ΕΕΛ δημοπρατήθηκε το έργο τον Απρίλιο του 2019.

Με την σύμβαση που υπέγραψε η σημερινή διοίκηση του δήμου, κλείνει ένας κύκλος ενεργειών διαφορετικών διοικήσεων και ξεκινά η κατασκευή του μεγαλύτερου και σπουδαιότερου έργου που έγινε μέχρι τώρα στη Γουμένισσα, το οποίο θα ενισχύσει το brand name των τοπικών προϊόντων που παράγονται στο Πάϊκο και θα βελτιώσει την οικολογία στην ευρύτερη περιοχή».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα