Η ποντιακή κωμωδία του Δ.Νικοπολιτίδη ξανά ανεβαίνει στις 12 και 13 Ιανουαρίου στο Κιλκίς (Βίντεο)

Πολιτισμός /

Την ηθογραφική κωμωδία του…αειθαλούς συμπολίτη εκπαιδευτικού, λαογράφου και συγγραφέα Δημήτρη Νικοπολιτίδη «Χωρίς εσέν κι γίνουμαι, χωρίς εσέν κ’εφτάγω» «ανεβάζει» η επανασυσταθείσα θεατρική σκηνή της ένωσης Ποντίων νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Δαμιανίδη.

Λόγω της τεράστιας απήχησης, την οποία είχε η παράσταση, και κατόπιν απαιτήσεως του κοινού, επαναλαμβάνεται τόσο την Κυριακή 12 όσο και την Δευτέρα 13.1.20. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (συνεδριακό κέντρο) του δημαρχείου Κιλκίς με ώρα έναρξης 7 το βράδυ, με γενική είσοδο 2,50 ευρώ.

Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής:

Το θέατρο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ποντιακής κουλτούρας. Από τα λαϊκά εθιμικά δρώμενα του δρόμου, στις θεατρικές σκηνές των αστικών κέντρων οι Πόντιοι αγαπήσαμε το θέατρο και προσθέσαμε σε αυτό τα δικά μας πολιτιστικά στοιχεία.

Στην Ελλάδα, όπως και ολόκληρος ο πολιτισμός που φέραμε από την εκεί πατρίδα, το ποντιακό θέατρο προσαρμόστηκε στις εδώ συνθήκες, άλλοτε κρατώντας πολλά στοιχεία του παρελθόντος και άλλοτε πληρώνοντας και το ίδιο το τίμημα της αλλοτρίωσης του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Σήμερα όλο και λιγότερο το απαντούμε ως μέρος της πολιτιστικής εργασίας των συλλόγων ενώ οι πιο σύγχρονες φόρμες του περισσότερο πληγώνουν παρά ενισχύουν τον πολιτισμό μας.

Η απόφαση των «Αργοναυτών» να δημιουργήσουμε θεατρική ομάδα πάρθηκε έπειτα από πολύ σκέψη και με πρόθεση να εργαστούμε επί της ουσίας επάνω σε ζητήματα όπως η ποντιακή διάλεκτος, το ηθικοπλαστικό κομμάτι του θεατρικού δρώμενου αλλά και τη διάσωση εικόνων ζωής και εθιμοτυπικών της πορείας του λαού μας στο χρόνο.

Η ευθύνη της συγκρότησης και λειτουργίας θεατρικής ομάδας αλλά και της διδασκαλίας των εκάστοτε έργων ανατέθηκε στον έφορο μας, Παναγιώτη Δαμιανίδη που η μακρόχρονη εμπειρία του αλλά και βαθιά αγάπη του για το αληθινό ποντιακό θέατρο κατάφερε να ξεπεράσει πολλά προβλήματα, να ενώσει την ομάδα και όλοι μαζί να εργαστούν σκληρά και να δώσουν ζωή στο εγχείρημα.

Το διοικητικό συμβούλιο ευχαριστεί θερμά τον συγγραφέα του έργου, Δημήτριο Νικοπολιτίδη για την προσφορά των κειμένων του αλλά και την στήριξη που παρείχε κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών, καθώς και τα μέλη της θεατρικής ομάδας των «Αργοναυτών» που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

«Διήμερο ξενοιασιάς»

Από τον σύλλογο συνταξιούχων πολιτικών δημοσίων υπαλλήλων νομού Κιλκίς εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: Ένα διήμερο ξεγνοιασιάς και ανάπαυσης στις 16 […]

Αυτοεκτίμηση και εφηβεία

Πολύ συχνά διατυπώνεται η άποψη ότι ο βαθμός αυτοεκτίμησης ενός ατόμου είναι ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει –και μάλιστα […]