Οικονομία

Αντιμέτωποι… με το παρελθόν χιλιάδες δανειολήπτες αγρότες και κτηνοτρόφοι

Γράφει ο Πολύκαρπος Βασιλειάδης

Αντιμέτωποι… με το παρελθόν χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι που είχαν λάβει δάνεια στο παρελθόν από την ΑΤΕ και σταμάτησαν να τα εξυπηρετούν εξ αιτίας της πρωτόγνωρης οικονομικής ύφεσης που επί δεκαετία μαστίζει την χώρα μας, μιάς ύφεσης που ενισχύεται περαιτέρω (15,20%) και από τα μέτρα αντιμετώπισης του νέου κορωνοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, πληθαίνουν οι καταγγελίες συντελεστών της αγροτικής παραγωγής, οι οποίοι είναι αποδέκτες επανειλημμένων τηλεφωνικών απειλών, εξωδίκων ειδοποιήσεων, έως και προγραμμάτων πλειστηριασμών για την άμεση εξόφληση των οφειλών τους σε δάνεια που διαχειρίζεται η PQH AE.

Οι παραγωγοί σε καθεστώς φόβου, σπεύδουν να συμμορφωθούν στις υποδείξεις των δικηγορικών εταιριών (4-5 Αθηναϊκές που λυμαίνονται την χώρα) καταβάλλοντας υπέρογκες προκαταβολές και υπογράφοντας αποδοχές χρέους – ρυθμίσεις που διαιωνίζουν το κακό. Πιο σοβαρές απειλές αντιμετωπίζουν όσοι παραγωγοί έλαβαν δάνεια με εξασφαλίσεις (προσημειώσεις) και αδυνατούν να τα αποπληρώσουν.

Στην περίπτωση δανείων δίχως εξασφαλίσεις, το τελευταίο διάστημα, διαπιστώνεται ότι πολλά από αυτά έχουν πουληθεί σε fund (INTRUM) σε πολύ χαμηλές τιμές (ήτοι 3% επί της οφειλής) και πολλοί δανειολήπτες αγρότες καλούνται να συμμορφωθούν σε διακανονισμό ακόμα και με κίνητρο αποπληρωμής την διαγραφή μέρους της οφειλής.

Για παράδειγμα, ένα καταναλωτικό της τάξης των 10.000 ευρώ, για το οποίο ο οφειλέτης είχε καταθέσει σχέδιο αποπληρωμής αιτούμενος διαγραφής και εξόφλησης με 5.000 ευρώ, απορρίφθηκε από την εταιρία PQH (Ειδικό Εκκαθαριστή) η οποία στην συνέχεια πώλησε το δάνειο σε ξένο επενδυτή έναντι 300 ευρώ με αποτέλεσμα τα χρήματα του δανειολήπτη να καταλήξουν τελικά σε ξένο ιδιώτη και όχι στα ταμεία του κράτους.

Το ζήτημα του ”βρόχου” των αγροτικών δανείων που απειλεί να εξελιχθεί σε κοινωνικό πρόβλημα στην χώρα, οφείλει η κυβέρνηση, συντονισμένη με την τράπεζα Ελλάδος και τους θεσμούς, να το αναδείξουν ώστε να συναποφασιστεί το πλέον κατάλληλο και εφαρμόσιμο ρυθμιστικό πλαίσιο συνεκτιμώντας την τρέχουσα κατάσταση και την αναμενόμενη υψηλή ύφεση εξαιτίας της πανδημίας (15,20%), ώστε να αποτελεί πλέον νόμιμη ενέργεια η εξόφληση οφειλών προς την εκκαθάριση ακόμη και με σοβαρή απομείωση οφειλομένου κεφαλαίου, αποφεύγοντας την πώληση σε ξένους επενδυτές, οι οποίου νομιμοποιούνται να ρυθμίσουν με διαγραφές, αλλά τα χρήματα τελικά να καταλήγουν σε ξένα ταμεία και όχι βέβαια στα ταμεία της τραπέζης Ελλάδας ή της κεντρικής κυβέρνησης.

Από την 7η Ιουνίου 2019 με το ΦΕΚ 2197 έχει δημιουργηθεί το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤΕΑΑ). Ωστόσο μετά από 13 ολόκληρους μήνες από την σύστασή του δεν έχει χορηγηθεί ούτε ένα ευρώ στον πρωτογενή τομέα, την ίδια ώρα που αναδεικνύεται σε μείζον θέμα η ανάγκη στήριξης της περιορισμένης ρευστότητας των συντελεστών παραγωγής.

Οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι αλιείες και οι συνεταιρισμοί βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε έναν μηχανισμό εκκαθάρισης που τους στερεί την δυνατότητα ρύθμισης σε εφαρμόσιμα σχέδια αποπληρωμής, τους στερεί την δυνατότητα διαγραφής οφειλών, τους στερεί την δυνατότητα βιώσιμου σχεδιασμού και μετατρέπει τα χρέη τους σε μία πολύ καλή στημένη βιομηχανία πώλησης δανείων όπου κάποιοι αγοράζουν πολύ φθηνά και κερδίσουν πολλά χρήματα εις βάρος, ακόμη μία φορά, του δημοσίου συμφέροντος.

Η επιδερμική επί έτη αντιμετώπιση και η έλλειψη πληροφόρησης επί του θέματος εντείνει τις ανησυχίες του αγροτικού κόσμου για την τύχη και την εξέλιξη των υφιστάμενων αγροτικών δανείων, και την συνεχή επιβάρυνση των δανειακών λογαριασμών με τόκους έξοδα και πανωτόκια, κυρίως της πρώην Αγροτικής Τράπεζας στην οποία και υπάρχει το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών.

Σημειώνεται δε, ότι επί δεκάδων έως τώρα συσκέψεων μεταξύ πολιτικής ηγεσίας του ΥπΑΑΤ, της Τράπεζας της Ελλάδος και του ειδικού εκκαθαριστή είχαν συμφωνηθεί υποτίθεται ευεργετικές ρυθμίσεις για οφειλές αγροτών, σύμφωνα με τις οποίες προβλέπονταν η διαγραφή όλων των τόκων και κατά περίπτωση διαγραφή και μέρους του κεφαλαίου όπου κρινόταν απαραίτητο, χωρίς εν τέλει να υλοποιηθεί καμία από αυτές, πλην εξαιρετικών περιπτώσεων.

Είναι χαρακτηριστική ακόμα και η στάση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ο οποίος απαντώντας εγγράφως σε ερωτήσεις βουλευτών, στις 25 Αυγούστου, είχε τονίσει στην Βουλή ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι της αρμοδιότητάς του, παρά το ότι πρόσφατα ο ίδιος προανήγγειλε ρύθμιση για τα δάνεια των συνεταιριστικών οργανώσεων.

Η θέση της Τραπέζης της Ελλάδος

Σε έγγραφο της Δνσης Επιθεωρήσεως Εποπτευόμενων Εταιριών της Τ.τΕ τονίζεται ότι το πρόβλημα των δανείων προς αγρότες φυσικά πρόσωπα και συνεταιρισμούς, προερχομένων κυρίως από την πρώην Αγροτική Τράπεζα έχει αναγνωριστεί από την ΤτΕ, και θα διαβιβαστεί στην Βουλή για εξέταση.
Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται επίσης ότι ήδη από το 2015, έχει δοθεί εντολή στον τότε ειδικό εκκαθαριστή να αναπτύξει πλαίσιο ρυθμίσεων για τα δάνεια αυτά και η μέριμνα αυτή ανανεώθηκε έως τις 31/12/2020 με τον Ειδικό Εκκαθαριστή (PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση ΑΕ) να έχει αναλάβει την ενημέρωση και διευθέτηση των οφειλών από αγροτικά δάνεια εξετάζοντας τις κατάλληλες λύσεις υπό εξατομικευμένη αξιολόγηση (!!!).

Η θέση του εκκαθαριστή (PQH AE)

Όπως απαντά η PQH AE (ειδικός εκκαθαριστής), τα δάνεια από αγρότες ή συνεταιρισμούς που ανακτώνται είναι δημόσιο χρήμα και πάνε στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σημειωτέον ότι οι βασικότεροι πιστωτές της Ενιαίας Εκκαθάρισης είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ). Στο πλαίσιο αυτό ο Ειδικός Εκκαθαριστής προβαίνει συννόμως στη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων των υπό ειδική εκκαθάριση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων εφαρμόζοντας το ειδικώς ισχύον κανονιστικό πλαίσιο (ΕΠΑΘ 221/3/17/03/2017).

Η δική μας θέση
Είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ η ενεργοποίηση βουλευτών, ειδικά των βουλευτών των αγροτικών περιοχών όπως η δική μας, που οφείλουν να πιέσουν την κυβέρνηση σε πρωτοβουλίες οι οποίες θα θέσουν την θεμέλιο λίθο για οριστική εξεύρεση λύσης στο αναφερόμενο πρόβλημα.
Εμείς έχουμε τις προτάσεις μας, τις έχουμε καταθέσει επανειλημμένως, τις δημοσιοποιούμαι σε κάθε ευκαιρία…

Ας τις υιοθετήσουν οι πολιτικοί ταγοί, διότι πάνω από τους πολίτες δεν μπορεί να είναι ούτε η τράπεζα Ελλάδος, ούτε η PQH, ούτε η INTRUM, ούτε κανείς άλλος.
Καλώ τον Υφυπουργό και Βουλευτή του νομού μας, κύριο Γεωργαντά, να σταθεί αρωγός και ”μπροστάρης” στην προσπάθεια για την ανάδειξη του θέματος πριν οδηγηθούν στην καταστροφή χιλιάδες συμπολίτες μας.

*Οικονομολόγος, τραπεζικός μεσολαβητής, υπεύθυνος
επιχειρήσεων ΕΒΕ Κιλκίς.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα