Ο «τυφλός» φανατισμός δεν δίνει λύσεις στα πραγματικά προβλήματα της παιδείας

Αρθρογραφία /

Του Πολυκράτη Παντσίδη

Με αφορμή το δημοσίευμα «Πρακτικές ξένες προς την δημοκρατία» της ηλεκτρονικής έκδοσης του «Μαχητή του Κιλκίς», στο οποίο ο κειμενογράφος, πολύ εύστοχα μας υπενθυμίζει τις αρχές και τις αξίες της δημοκρατίας, που οφείλουμε να έχουμε και να υπηρετούμε στην πράξη, πολύ σωστά αναδεικνύει το περιστατικό με τον δημοτικό σύμβουλο του δήμου μας κ. Βασιλακάκη, που συνέβη κατά την συνάντηση γονέων & κηδεμόνων στον Εύρωπο (23/9/20), με θέμα την φοίτηση των μαθητών από τρίτες χώρες, διαμενόντων στην δομή φιλοξενίας Ν. Καβάλας, στα γυμνάσια της περιοχής μας.

Γιά το θέμα αυτό, που αφορά στην αντιδημοκρατική συμπεριφορά των γονέων απέναντι στον συνδημότη μας με διαφορετική άποψη, αισθάνομαι την ανάγκη να αναφερθώ και στην συνάντηση των γονέων στην Γουμένισσα γιά το ίδιο θέμα.

Δυστυχώς, το ίδιο «σκηνικό» δημιουργήθηκε και την προηγουμένη ημέρα της συνάντησης του Ευρώπου, στην συνέλευση των γονέων του γυμνασίου στην Γουμένισσα (22/9/20) με το ίδιο θέμα.

Στην συνάντηση αυτή, παρευρέθη και ο Τάσος Βασιλακάκης, ως δημοτικός σύμβουλος και ως εκπρόσωπος του συλλόγου γονέων, η παρουσία του οποίου, αν μη τι άλλο, δήλωνε, το πραγματικό του ενδιαφέρον γιά τα προβλήματα της εκπαίδευσης των μαθητών στα σχολεία του δήμου μας. Το αναφαίρετο δικαίωμά του, να ενημερωθεί, να ενημερώσει και να εκφράσει άποψη, δεν έχει δικαίωμα να του το στερήσει κανείς.

Δυστυχώς, η διαφορετική του προσέγγιση στο θέμα ενόχλησε αρκετούς γονείς, και αντιμετωπίστηκε όπως και στον Εύρωπο: Αντιδημοκρατικά, με αφαιίρεση το λόγου! Το περίεργο, όμως, είναι, ότι στην συνάντηση αυτή παρευρέθη και ο εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών Παιονίας, του οποίου, όπως στον Εύρωπο, έτσι και στην Γουμένισσα, του δόθηκε απεριόριστος χρόνος να ολοκληρώσει την γνωστή σωβινιστική- ξενοφοβική του ρητορική, γιά την οποία δεν αντέδρασε κανείς.

Στην συνάντηση στην Γουμένισσα, εκτός του κ. Βασιλακάκη, δυο ακόμη εκλεκτοί συνδημότες μας, με την ιδιότητα τους ως εκπαιδευτικών, προσπάθησαν να καταθέσουν την εμπειρία τους, με μαθητές προσφύγων-μεταναστών στα σχολεία, στα οποία υπηρετούν. Και στην περίπτωση αυτή, δυστυχώς, είχαν την ίδια αντιμετώπιση:

Διεκόπησαν με τρόπο υποτιμητικό και προσβλητικό, που αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν.
Βεβαίως, εδώ ανακύπτουν και ερωτήματα, όπως πολύ σωστά διατυπώνει και το δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του «Μαχητή» γιά τον Εύρωπο, αλλά ισχύουν και για την συνάντηση της Γουμένισσας.

Γιατί οι διοργανωτές δεν προστάτευσαν τους συνδημότες μας, που εξέφρασαν διαφορετική άποψη, όπως όφειλαν να κάνουν; Γιατί ο δήμαρχός μας, που ήταν παρών στον Εύρωπο, δεν παρενέβη να προστατεύσει τον εκλεγμένο συνάδελφό του στον δήμο και δεν καταδίκασε την στιγμή εκείνη, αλλά ούτε έως σήμερα την αντιδημοκρατική συμπεριφορά των γονέων;

Αναρωτιέμαι, μετά από όλα αυτά, έτσι θα διαβουλευόμαστε, οργισμένοι και φανατισμένοι, και στα άλλα σημαντικά θέματα γιά την εκπαίδευση των παιδιών μας ή σε θέματα που αφορούν στον δήμο. Θα «ρίχνουμε στην πυρά», τον κάθε συμπολίτη μας, που τολμά να εκφράσει διαφορετική άποψη;

Αγαπητοί γονείς, ας κρατήσουμε την ψυχραιμία μας. Ας «κουβεντιάσουμε ήσυχα και απλά», γιά τα πραγματικά προβλήματα στο σχολείο, που στερούν την γνώση από τα παιδιά μας και να κατανοήσουμε ποιός τελικώς είναι ο πραγματικός εχθρός μας.

Εχθρός μας σίγουρα, το γνωρίζετε και σεις, δεν είναι η Χρύσα, ο Σέβης, ο Τάσος».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα