Γενικά

Πηλοθεραπευτήριο Πικρολίμνης: Από τουριστικό “καμάρι” του νομού στο “έλεος” της εγκατάλειψης και των λεηλασιών

Ως να υπεστησαν… επιδρομή βαρβάρων ή… πολεμική καταστροφή.

Αυτήν την ο,τιδήποτε εκτός από… «ευχάριστη» και σίγουρα αποκαρδιωτική εικόνα παρουσιάζουν σήμερα οι εγκαταστάσεις του πηλοθεραπευτηρίου Πικρολίμνης.

Εμφανέστατα τα σημάδια καταστροφής, λεηλασίας και εγκατάλειψης σε ένα συγκρότημα, που άλλοτε έσφυζε από ζωή, αποτελούσε τον κορυφαίο «μαγνήτη» ιαματικού τουρισμού στον νομό και έναν από τους κορυφαίους προορισμούς σ΄αυτόν, ενώ έδινε «βαθειές ανάσες» στην μικρή οικονομία του τόπου.

Στην απόλυτη αφάνεια μία περιοχή, η οποία έως και το σχετικώς πρόσφατο παρελθόν περιβαλλόταν από φήμη, που «απλωνόταν» σε όλη την Ελλάδα και σε ουκ ολίγα μέρη της αλλοδαπής, χάρη στα «θεία δώρα» του θεραπευτικού πηλού, ο οποίος δίνει λύσεις σε αρκετές παθήσεις, εξασφαλίζοντας υγεία και ευεξία, και του ευεργετικού για τον ανθρώπινο οργανισμό εκεί πηγάζοντος μεταλλικού νερού.

«Στα αζήτητα» από το 2018, έχοντας ήδη απαξιωθεί τέσσερα με πέντε χρόνια νωρίτερα ένας τόπος, που, σε σχέση με την ιδιαιτερότητά του, τον θεραπευτικό πηλό, θα μπορούσε να διεκδικεί ακόμη και την πρωτιά σε ευρωπαϊκό επίπεδο και από τις κορυφαίες θέσεις στον κόσμο!

Συνεχώς φθίνουσα, λοιπόν, η πορεία του πηλοθεραπευτηρίου Πικρολίμνης, που ξεκίνησε αρκετά πριν την οριστική «κλειδαριά» στις εγκαταστάσεις του, από την στιγμή που περιήλθαν στην ιδιοκτησία τράπεζας.
Το δημοσιογραφικό συγκρότημα του «Μαχητή» κάλυψε ειδησεογραφικώς και ενημερωτικώς τα του πηλοθεραπευτηρίου από καταβολής του, συμπεριλαμβανόμενης της φάσης της απαξίωσής του και, εν τέλει, της αναστολής της λειτουργίας του.

Επί πλέον, με τον φακό του αποτύπωσε πριν λίγες ημέρες το όργιο λεηλασίας, που συντελείται στις εγκαταστάσεις του, ενώ προχώρησε και σε ειδοποίηση της αστυνομικής αρχής, προκειμένου αυτή να προβεί στις δέουσες ενέργειες.

Το τι συνέβη, και την θέση της εύρωστης επιχείρησης των δύο προηγουμένων δεκαετιών διαδέχθηκε… το «κουφάρι» της, με άλλα λόγια τα αίτια της μετάπτωσης από την ακμή στην παρακμή, δεν είναι του παρόντος.

Εκείνο, το οποίο έχει νόημα και αξία στην παρούσα φάση, είναι να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιοι εκπρόσωποι τοπικών αρχών (υπουργός, βουλευτές, αντιπεριφερειάρχης, δήμαρχος) προς πάσαν κατεύθυνσιν, προκειμένου να εξευρεθούν τρόποι και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις αποκατάστασης και επαναλειτουργίας της «χρυσοφόρου» αυτής για τον νόμο Κιλκίς εγκατάστασης του πηλοθεραπευτηρίου Πικρολίμνης.

Και, φυσικά, να επαναλειτουργήσει για τον ίδιο σκοπό, για τον οποίο αναπτύχθηκε, δηλαδή ως εξέχον κέντρο παροχής υπηρεσιών υγείας και ευεξίας, και όχι για… «αλλότριους» σκοπούς, όπως η λειτουργία… δομής φιλοξενίας μη νομίμων μεταναστών, η οποία πέρασε από το μυαλό κάποιων… «ξύπνιων»!

Οι εκπρόσωποι των αρχών πρέπει να εστιάζουν την προσοχή και την δραστηριότητά τους αποκλειστικώς στον αντικειμενικό σκοπό της πλήρους αναβίωσης του πηλοθεραπευτηρίου, με αποκατάσταση του συνόλου των εγκαταστάσεων, και όχι τμηματικώς.

Ο γέγονε κατά το παρελθόν και οδήγησε στην σημερινή κατάντια, γέγονε, ασχέτως των αιτίων.

Και αν αυτά είναι πολλά η εμπλοκή, δηλαδή η «απονέκρωση» του πηλοθεραπευτηρίου, είναι μία, και αυτό που ζητεί «επανόρθωση».

Τους το υπενθυμίζει και ο πολιτιστικός σύλλογος Πικρολίμνης, που έχει αρχίσει να αναδεικνύει το θέμα, ασκώντας πιέσεις προς τους αρμοδίους αλλά και πάντα θετικός σε συνεργασία μαζί τους για την προώθηση του θέματος και την επίτευξη του αντικειμενικού σκοπού.

Στην προκειμένη δε περίπτωση ο εν λόγου πολιτιστικός σύλλογος, όπως και οι άλλοι «συστρατευμένοι» τοπικοί φορείς, δεν εκφράζει την θέση και βούληση μόνο της τοπικής κοινωνίας αλλά και την κιλκισιώτικη κοινή γνώμη, στο σύνολό της, και έναν κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο αριθμό πολιτών όλης της χώρας, που είχε βρει λύσεις για θέματα υγείας και ευεξίας στο πηλοθεραπευτήριο Πικρολίμνης.

Επομένως, οι εκπρόσωποι των αρχών μπορούν να εστιάσουν τις όποιες πρωτοβουλίες, κινήσεις και προσπάθειες στην εξασφάλιση των, οικονομικών κυρίως δεδομένων, που θα το «απελευθερώσουν» το πηλοθεραπευτήριο από τα αναγκαστικά τραπεζικά «δεσμά» και θα «ανοίξουν τον δρόμο» για την αποκατάσταση, ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών του και την πλήρη επαναλειτουργία του.

Ας μην λησμονούν δε όλες οι πλευρές την δυνατότητα και προοπτική απόσβεσης του όποιου δυσβάστακτου οικονομικού κόστους, που απαιτείται υπό τα σημερινά δεδομένα γι΄αυτόν τον σκοπό, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα χάρη στην τεράστια ζήτηση που θα υπάρχει για τις υπηρεσίες που θα αρχίσει να ξαναπροσφέρει το πηλοθεραπευτήριο.

Ο δήμος Κιλκίς θα μπορούσε να αποτελέσει τον «κινητήριο μοχλό» μιάς τέτοιας συλλογικής προσπάθειας, καθώς θα είναι ο περισσότερο ωφελημένος από μία τέτοια θετική εξέλιξη, αλλά σε κάθε περίπτωση η προσπάθεια των τοπικών αρχών πρέπει να είναι συλλογική και συντονισμένη για το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ένα αποτέλεσμα, που μελλοντικώς θα επιτρέπει στον φωτογραφικό φακό και κάθε ηλεκτρονικό μέσο εικονοληψία να «αποπτυπώνει» εικόνες ακμής, και όχι εικόνες τροπής.


Αυτή την εικόνα παρουσίαζαν τα κτίρια του πηλοθεραπευτηρίου Πικρολίμνης την περίοδο λειτουργίας του

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Την ημέρα της Γυναίκας

Με την παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου) συνέπεσε η επίσκεψη της υπουργού εσωτερικών Νίκης Κεραμέως στον νομό Κιλκίς. Δεν […]

Πραγματικοί… «αστέρες»

Παρατηρώντας το πρόγραμμα τοπικής αθλητικής δραστηριότητας του τελευταίου διαστήματος καθώς και κοινωνικών ή πολιτιστικών εκδηλώσεων, που διοργανώνονται στον νομό, το […]