Πολιτική

Πέτρος Παππάς: «Στο νοσοκομείο του Κιλκίς τα πάντα …αφέθηκαν στην τύχη τους» (Βίντεο)

Την κατάσταση, που επικρατεί σήμερα στο νοσοκομείο Κιλκίς, περιέγραψε με τα πλέον «μελανά χρώματα» ο διευθυντής του τμήματος επειγόντων περιστατικών Πέτρος Παππάς, σε ομιλία του κατά την διάρκεια εκδήλωσης της θεματικής οργάνωσης υγείας Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ – «Προοδευτική Συμμαχία», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15.9.21, στο δημοτικό πάρκο Κιλκίς, με κεντρικό ομιλητή τον πρώην υπουργό υγείας Ανδρέα Ξανθό.

Ειδικότερα, ο κ.Παππάς, εξαπολύοντας «μύδρους» κατά της κυβέρνησης γιά την εφαρμοζόμενη πολιτική στον τομέα της υγείας, «τις συνέπειες της οποίας υφίσταται εντόνως και το νοσοκομείο του Κιλκίς», είπε:

«Πλήρης εγκατάλειψη»

«Στο νοσοκομείο του Κιλκίς τα πράγματα αφέθηκαν στην τύχη τους, είναι δύσκολα και μας περιμένει και ένας πιό δύσκολος Χειμώνας.

Παραθέτω μία σύντομη «εικόνα» του τι συμβαίνει στο νοσοκομείο μας, του πόσο δεν πάνε καλά τα πράγματα.

Στο τμήμα επειγόντων περιστατικών υπάρχει πλήρης εγκατάλειψη. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καθιερώσει τον θεσμό του αυτονόμου τμήματος επειγόντων περιστατικών, και όλα τα τμήματα στελεχώνονταν από γιατρούς, που ανήκαν αποκλειστικώς σε αυτά, και δεν θα ήταν αναγκαίο, να διακόπτουν γιατροί άλλων κλινικών την εργασία τους για να καλύπτουν ανάγκες του τμήματος επειγόντων περιστατικών.

Όλη αυτή η ιδέα εγκαταλείφθηκε από την σημερινή κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να έχουμε στο Κιλκίς τρεις άγονες θέσεις, που θα μπορούσαν να εξυπηρετούν αυτό το τμήμα στην διαχείριση περιστατικών νέου κορωνοϊού. Έτσι, σήμερα υπηρετώ μόνον εγώ, εκεί που το τμήμα θα μπορούσε να στελεχώνεται από τέσσερις γιατρούς.

Από κτιριακής απόψεως το νοσοκομείο Κιλκίς είναι πλήρως εγκαταλελειμμένο, και το γνωρίζουμε όλοι. Και όχι μόνον δεν καταβάλλεται καμμία προσπάθεια ανακαίνισης – αναβάθμισης, αλλά ούτε κάν απλής συντήρησης. Οι συνθήκες στα παλαιά κτίρια είναι τριτοκοσμικές. Δεν λειτουργεί γραμματεία στα επείγοντα περιστατικά, με επακόλουθο την διαφυγή κερδών χιλιάδων ευρώ. Δεν γίνεται καταγραφή εισερχομένων. Έχουμε και το τμήμα επειγόντων περιστατικών, που δέχεται τα περιστατικά νέου κορωνοϊού, προκειμένου να παραπεμφθούν σε αίθουσα … πρώτου ορόφου (πανελλήνια … πρωτοτυπία!) μέσω σκαλοπατιών ή ελαττωματικών ανελκυστήρων, ό, τι πρέπει, δηλαδή, για να μετατρέπονται αυτοί οι χώροι σε υγειονομικές «βόμβες»!

Στο Κιλκίς δεν διενεργείται μοριακός έλεγχος, και τα δείγματα στέλνονται στην Θεσσαλονίκη, με επακόλουθοτ την καθυστέρηση στις διαγνώσεις, ενώ σε ό, τι έχει να κάνει με τα σοβαρά περιστατικά απ΄λο τα ήπια, το διαχωριστικό σημείο είναι … η γωνία ενός διαδρόμου!

Αντιμετώπιση κορωνοϊού με … ειδικευόμενους!»

Δεν υπάρχει ακτινολογικό μηχάνημα στο τμήμα νέου κορωνοϊού έως το μεσημέρι, καθώς το υπάρχον χρησιμοποιείται από την ορθοπεδική κλινική.

Τα περιστατικά νέου κορωνοϊού αντιμετωπίζονται από … ειδικευόμενο γιατρό. Οι γιατροί αυτοί τείνουν να αναχθούν στην γενιά των ανεκπαιδεύτων … στην ειδικότητά τους, αφού «επιστρατεύονται» για αποκλειστική διαχείριση του νέου κορωνοίού.

Από τις προσλήψεις καμμία δεν ήταν στοχευμένη, αφού όλες αφορούσαν σε κάλυψη κενών λόγω συνταξιοδοτήσεων, ενώ δεν υφίσταται μέριμνα για τους επικουρικούς.

«Παντού ελλείψεις»

Η ωτορινολαρυγγολογική κλινική εφημερεύει μόνο δέκα ημέρες τον μήνα, ενώ μένει ακάλυπτη τις άλλες είκοσι.

Έχουμε μόνον ένα ουρολόγο για τέσσερες εφημερίες, ενώ δεν έχουμε δερματολόγο, πνευμονολόγο, γαστρεντερολόγο, νευρολόγο. Είμαστε κατ’ ευφημισμόν δευτεροβάθμιο νοσοκομείο, καθώς ουσιαστικώς πρόκειται περί πολυκλινικής, και αυτής ανεπαρκώς στελεχωμένης.

Η χειρουργική κλινική εφημερεύει επισφαλώς, ενώ οι δύο ψυχίατροι δεν αρκούν.

Οι γενικοί οικογενειακοί γιατροί μετακινήθηκαν στα εμβολιαστικά κέντρα. Τα χωριά του Κιλκίς δεν καλύπτονται πλέον, καθώς αυτοί μεταβαίνουν εκεί μόνο μία φορά τον μήνα.

Υπάρχει κόσμος, που έρχεται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών απλώς επειδή δεν μπορεί να συνταγογραφεί τα φάρμακά του.

Εξ αιτίας όλων αυτών, επισυμβαίνουν θάνατοι μη οφειλόμενοι στον νέο κορωνοϊό, επειδή οι ασθενείς μένουν χωρίς έγκαιρη διάγνωση και κατάλληλη θεραπεία.

«Κακές επιλογές διοικητών»

Δυστυχώς, σ’ αυτήν την συγκυρία έχουμε και το πρόβλημα των κακών επιλογών διοικητών νοσοκομείων από την κυβέρνηση. Πολλοί από αυτούς είναι εντελώς άσχετοι με τον τομέα της υγείας, χωρίς επαφή, κατάλληλη εκπαίδευση και πείρα.

Αποκορύφωμα αυτής της πολιτικής ο διχασμός σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, κάτι το αδιανόητο, το οποίο δυστυχώς, τροφοδοτούν και οι διοικήσεις.

Ως προς τους εμβολιασμούς, η έως τώρα στρατηγική αποδεικνύεται λανθασμένη, γι’ αυτό βρισκόμαστε πανευρωπαϊκώς σε χαμηλή θέση της κατάταξης της αποτελεσματικότητας.

Το ίδιο λανθασμένες και οι επιλογές της λειτουργίας εμβολιαστικών κέντρων στα νοσοκομεία, που σημαίνει απόσπαση γιατρών από τις κλινικές, και της μη πρόσληψης προσωπικού γιά τα εμβολιαστικά κέντρα, κάτι που σημαίνει πρόσθετη επιβάρυνση των νοσοκομείων με τους ήδη περιορισμένους οικονομικούς πόρους.

«Υπέρ του εμβολιασμού αλλά με την πειθώ»

Εμείς είμαστε υπέρ του εμβολιασμού, αλλά η αναστολή εργασίας μη εμβολιασμένων υγειονομικών είναι βάρβαρο, διχαστικό και αδιανόητο μέτρο, αφού πολλοί αντιμετωπίζουν ακόμη και πρόβλημα επιβίωσης. Υπήρχαν και υπάρχουν μέσα και μέτρα πειθούς, όχι αυτό που έγινε.

Αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, τίποτε δεν θα ήταν το ίδιο, και όλα θα ήταν διαφορετικά με στοχευμένες προσλήψεις στο Δημόσιο, πραγματική συμβολή του ιδιωτικού τομέα, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και επάρκεια υλικών. Κανένας διχασμός του κόσμου, καμμία αναστολή εργασίας.

«Η μόνη θεραπεία»

Θέλουμε να πιστεύουμε, ότι ο λαός θα δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ – «Προοδευτική Συμμαχία» την δυνατότητα να θεραπεύσει το σύστημα υγείας.

Διότι μόνο μία προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να αποτελέσει θεραπεία γι’ αυτά τα προβλήματα».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Δεν είναι ασυνήθιστα πολλά;

Ο δήμος Παιονίας αποφάσισε την ανάθεση συγγραφής του ιστορικού λευκώματός του στον καταλληλότερο γι’ αυτόν τον σκοπό ερευνητή και συγγραφέα, […]