Αγροτικά

Περισσότερα χρήματα γιά το πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας

Προς εξελίξεις, οι οποίες αναμένεται να κινηθούν προς μία ορθολογικότερη κατεύθυνση στο ζήτημα της υπαγωγής στην βιολογική γεωργία περισσοτέρων παραγωγών στο τρέχον πρόγραμμα (2015-2020) σε σχέση με όσους ανακοινώθηκαν επισήμως, ότι εντάχθηκαν πριν από λίγες ημέρες, διαφαίνεται ότι έχουμε σε εξέλιξη.

Και τούτο, διότι μετά την «θύελλα» αντιδράσεων, αλλά και τοπικώς στην περιφερειακή ενότητα Κιλκίς τόσό από πλευράς παραγωγών, όπως του προέδρου του συλλόγου βιοκαλλιεργητών Κιλκίς Τριαντάφυλλου Καραδαγλίδη, όσο και από πλευράς διαφόρων πολιτικών παραγόντων, όπως μεταξύ άλλων του βουλευτή Γεωργίου Γεωργαντά, ο οποίος έχει καταθέσει σχετική επίκαιρη ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό Σταύρο Αραχωβίτη, του πρώην βουλευτή Κιλκίς και υποψηφίου με το Κίνημα Αλλαγής Γεωργίου Φραγγίδη, ο οποίος προέβη σε σχετική έγγραφη δήλωση και του περιφερειακού συμβούλου και διευθυντή της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Γιαννόπουλου, μέσω δηλώσεών του στον «Μαχητή» είχαμε σχετικές κυβερνητικές παρεμβάσεις από πλευράς του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αρμόδιου υπουργού Σταύρου Αραχωβίτη κατά την διάρκεια της πρόσφατης σύσκεψής τους την Τρίτη 16.4.19 στο Βελβεντό Κοζάνης. Όπου, με δηλώσεις τους εξήγγειλαν τον διπλασιασμό του προϋπολογισμού από τα 120 εκατομμύρια ευρώ που ήταν στην σχετική προκήρυξη.

Μία πρωτοβουλία, η οποία, όπως επισήμανε ο κ. Γιαννόπουλος, θα πρέπει να υλοποιηθεί οριζοντίως και σε εθνικό επίπεδο, καθώς, όπως επισημαίνουν και οι δύο κοινοβουλευτικοί του νομού μας, η πρώτη προκήρυξη όχι μόνον περιόρισε δραματικά τον αριθμό όσων εντάχθηκαν στα δύο μέτρα βιολογικής γεωργίας γιά νέους και παλιούς αγρότες, αλλά προκάλεσε, και ιδίως στους μικρούς και παλιούς βιοκαλλιεργητές, καταστροφές καλλιεργιών και σοβαρά οικονομικά αδιέξοδα, καθώς οι αιτήσεις των απορρίφθηκαν.

«Ας ελπίσουμε», συνέχισε, «ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες διά στόματος του πρωθυπουργού δεν θα εξυπηρετούν προεκλογικές σκοπιμότητες και ότι η αύξηση των κονδυλίων στο πρόγραμμα θα προκύψει από πόρους άλλων προγραμμάτων του προγράμματος γεωργικής ανάπτυξης, που δεν θα υλοποιηθούν και δεν θα αφορούν στην ενίσχυση κάποιας περιοχής μόνον, όπως αυτή της Δυτικης Μακεδονίας.

«Ποιά μέτρα θα λάβετε;»
Εδικότερα γιά το θέμα του αποκλεισμού των βιοκαλλιεργητών του νομού Κιλκίς από το νέο πρόγραμμα ο βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Γεωργαντάς κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό. «Η προχειρότητα του υπουργείου οδήγησε σε έγκριση μόνο 30 αιτήσεων από τις 630 συνολικά των υφιστάμενων βιοκαλλιεργητών», τονίζεται σε ανακοίνωση του πολιτικού γραφείου του.

Η επίκαιρη ερώτηση έχει ως εξής:

«Στις 11 Απριλίου 2019, το ΥΠΑΑΤ ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της αρχικής αξιολόγησης των αιτήσεων ένταξης στο Μέτρο 11 του Π.Α.Α 2014-2020 ¨Βιολογικές Καλλιέργειες¨, σύμφωνα με την αριθ. 4075/182059/31-12-2018 Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων στήριξης. Δυστυχώς τα αποτελέσματα της αξιολόγησης επιβεβαίωσαν τις αρχικές μας ενστάσεις, ότι τα κριτήρια που τέθηκαν και ο τρόπος που εφαρμόστηκαν – όχι πια σε επίπεδο Περιφερειών, αλλά πανελλαδικά – θα οδηγήσουν στον αποκλεισμό της συντριπτικής πλειοψηφίας των υφιστάμενων βιοκαλλιεργητών.
Οι συνέπειες του σχεδιασμού και της εφαρμογής του προγράμματος από την Κυβέρνηση είναι καταστροφικές για την βιοκαλλιέργεια στο νομό Κιλκίς. Σύμφωνα με τα πρόσφατα αποτελέσματα, οι υφιστάμενοι βιοκαλλιεργητές του Κιλκίς κυριολεκτικά εξοντώνονται, καθώς από τις 630 αιτήσεις που υποβλήθηκαν εγκρίθηκαν μόνο 30! Οι καλλιεργητές αυτοί βασιζόμενοι στις Κυβερνητικές προτροπές επένδυσαν τα τελευταία χρόνια στον τομέα των βιολογικών καλλιεργειών και τώρα μένουν έκθετοι. Ο άδικος χαρακτήρας των κριτηρίων αλλά και οι γεωγραφικές ανισοκατανομές που προέκυψαν οδήγησαν σε πολύ μικρό αριθμό εγκρίσεων, τόσο για τους παλιούς, όσο και για νεοεισερχόμενους βιοκαλλιεργητές. Παρόμοια εικόνα υπάρχει σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, όπου συνολικά εγκρίθηκαν 96 αιτήσεις.

Είναι απολύτως αναγκαίο στην επόμενη φάση του προγράμματος να γίνουν οι διορθωτικές εκείνες παρεμβάσεις, που θα επιτρέψουν την δικαιότερη αξιολόγηση και την ουσιαστική ενίσχυση των καλλιεργητών που επένδυσαν ή επιθυμούν να επενδύσουν σε αυτόν τον τομέα. Η γενναία αύξηση του ποσού των διαθέσιμων ενισχύσεων ανά Περιφέρεια πλέον και όχι σε όλη την Επικράτεια, αλλά και κάθε άλλο πρόσφορο μέτρο, θα μπορούσαν να εξαλείψουν τη μεγάλη αυτή αδικία.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. υπουργός:
Ποιά μέτρα θα λάβετε προκειμένου να διορθωθεί ο άδικος αποκλεισμός των υφιστάμενων βιοκαλλιεργητών στο νομό Κιλκίς και η πολύ μικρή έγκριση νέων;»

«Κατάντησε φιάσκο»
Εξ άλλου, γιά το ίδιο θέμα ο πρώην βουλευτής Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ, μέλος της κεντρικής πολιτικής επιτροπης του ΚΙΝΑΛ, και υποψήφιος βουλευτής του ΚΙΝΑΛ δρ Γιώργος Φραγγίδης προέβη στην ακόλουθη έγγραφη δήλωση:
«Κατάντησε σε φιάσκο η νέα προκήρυξη του μέτρου 11, για τις βιολογικές καλλιέργειες του ΠΑΑ 2014-2020, λόγω της διαχειριστικής ανεπάρκειας του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης.

Οι αλλεπάλληλες τροποποιήσεις, παρατάσεις, προκηρύξεις με την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων αξιολόγησης, δείχνουν την απόλυτη προχειρότητα των υπευθύνων. Σε συνδυασμό δε και με την μείωση του προϋπολογισμού του Μέτρου 11 από 220 εκ. σε 120 εκ. και λογω της μεγάλης ανταπόκρισης των αγροτών, οδήγησε στο να ενταχθεί στο πρόγραμμα 1 στους 18 ενδιαφερόμενους, περίπου 214 στους 3.677 στην επικράτεια.

Το αίσθημα δε της αδικίας έχει μεγαλώσει γιά τους ενδιαφερόμενους βιοκαλλιεργητές, αφού τα κριτήρια αξιολόγησης ίσχυαν ανά την Ελλάδα ολόκληρη και όχι ανά περιφέρεια και περιοχές, όπως παλαιότερα, πράγμα που οδήγησε να κρίνονται με ίδια κρητήρια ανομοιογενείς γεωγραφικές περιοχές. Αυτό γίνεται ολοφάνερο στον νομό μας, αφού από τις 630 δηλώσεις, εγκρίθηκαν μόνο 30, οδηγώντας βιοκαλλιεργητές πολλών ετών, σε απόγνωση.

Απαιτείται άμεσα η κυβέρνηση να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις, ώστε να βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια ώστε με την νέα προκήρυξη του Μέτρου 11, όλοι οι εν δυνάμει δικαιούχοι, να δικαιωθούν με την κοινοποίηση των οριστικών αποτελεσμάτων».

Σε ό,τι αφορά στην κυβερνητική εξαγγελία από το Βελβεντό Κοζάνης γιά διπλάσια κονδύλια γιά την βιολογική γεωργία στο σχετικό δημοσίευμα της «Agrenda/Agro News» αναφέρονται τα εξής:

«Τον διπλασιασμό του προϋπολογισμού της Βιολογικής Γεωργίας αλλά και την εξέταση διεύρυνσης των κριτηρίων για τις μειονεκτικές περιοχές ώστε τα χωριά που βρίσκονται στο «όριο» να ενταχθούν και να λαμβάνουν εξισωτική αποζημίωση, προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης από τον Βελβεντό Κοζάνης, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα σε περιοδεία του την Τρίτη 16 Απριλίου στην Δυτική Μακεδονία.

«Μόλις πριν από λίγες μέρες είχαμε την έγκριση του προγράμματος Βιολογικής Γεωργίας. Είχαμε πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τα 120 εκατ. που ήταν ο προϋπολογισμός. Ιδιαίτερα στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, ο προϋπολογισμός που ήταν μόνο για αυτήν, υπερκαλύφθηκε κατά πάρα πολύ.

Αυτό ήταν ένα θετικό στοιχείο. Ωστόσο οι αιτήσεις που κατάφεραν να γίνουν αποδεκτές ήταν λίγες και αναλαμβάνουμε τη δέσμευση ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας αυτής ή το πολύ μέχρι τις αρχές της άλλης, θα κοιτάξουμε να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό κατά 100% τουλάχιστον.

Δηλαδή να διπλασιάσουμε τον προϋπολογισμό που είχαμε στην προκήρυξη εδώ στη Δυτική Μακεδονία. Αποτέλεσμα θα είναι να μπουν πολύ περισσότεροι βιοκαλλιεργητές στο πρόγραμμα και να ικανοποιήσουμε έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων από αυτές που εγκρίθηκαν στην πρώτη φάση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Υπενθυμίζεται πως από τους 37.826 αιτούντες που υποβλήθηκαν πανελλαδικά και για τις δύο Δράσεις του Μέτρου 11 «Βιολογικές καλλιέργειες», μόλις οι 3.677 εγκρίνονται, ποσοστό, που αγγίζει μόλις το 9%, γεγονός που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις από αγρότες, με το θέμα να έχει έρθει και στη Βουλή από την αντιπολίτευση.

Κι άλλες περιοχές στην εξισωτική αποζημίωση
Παράλληλα ο υπουργός υποστήριξε πως σε όλη την Ελλάδα θα γίνει άλλη μία τελευταία προσπάθεια για περιοχές όπως το Βόιο Κοζάνης, που είναι στα όρια και για μερικά χωριά σε όλη την Ελλάδα, ώστε να μπουν στις μειονεκτικές περιοχές και να λαμβάνουν εξισωτική αποζημίωση.

«Το έχουμε συζητήσει και με τον πρωθυπουργό μήπως να τα εντάξουμε και αυτά, διευρύνοντας κάπως τα κριτήρια. Δεν θέλουμε όμως να θέσουμε σε κίνδυνο τη λίστα των μειονεκτικών σε όλη την Ελλάδα. Μαζί με τον πρωθυπουργό θα κάνουμε μία προσπάθεια να πείσουμε την Επιτροπή ότι για κάποια συγκεκριμένα χωριά χρειάζεται διεύρυνση των κριτηρίων.

Αυτό θα γίνει επίσης άμεσα», υποστήριξε ο κ. Αραχωβίτης, λέγοντας πως την Τετάρτη 17 Απριλίου, προγραμματίζεται τηλεφωνική επικοινωνία του επιτρόπου Γεωργίας Φιλ Χόγκαν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και γι’ αυτό το ζήτημα. Σημειώνεται εδώ ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να βγει η πρόσκληση για την εξισωτική αποζημίωση».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Δραματική μείωση

Η στήλη συναντήθηκε τελευταία με τον πρώην δήμαρχο Κρουσίων (Κρουσσών) Γεώργιο Γαβριηλίδη, και η ερώτηση μας σχετιζόταν με το πολύ […]

Ακλόνητο «όχι»

Αμετακίνητη παραμένει η δημοτική αρχή Κιλκίς στο «όχι» της στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου των Κρουσίων. Ακόμη και αν αυτό […]