Πολιτική

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στο νοσοκομείο του Κιλκίς

Στο Κιλκίς περιόδευσε την Πέμπτη 7.1.21 ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ στην Β΄ Θεσσαλονίκης, με αφορμή την οξυμένη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή λόγω της πανδημίας, με τη διατήρηση σε υψηλό επίπεδο του αριθμού των κρουσμάτων και των θανάτων από κορωνοϊό να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους κατοίκους. Συνοδευόμενος από τη γραμματέα της ΤΕ Κιλκίς του ΚΚΕ Ειρήνη Χατζή, συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς Α. Βεργίδη και με εκπροσώπους των εργαζομένων στο νοσοκομείο Κιλκίς.

Σε μια περιοχή όπου υπάρχει μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις βιομηχανικών μονάδων -αναλογικά με τον πληθυσμό- και καθημερινά συγχρωτίζονται χιλιάδες εργάτες από τον νομό, από τις γύρω περιοχές, αλλά και από άλλες χώρες, δεν δίνονται στη δημοσιότητα στοιχεία που να αποτυπώνουν την γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, τις ηλικίες τους και τους κύριους χώρους που αποτελούν εστίες μόλυνσης, αλλά και τι έκτακτα μέτρα επιβλήθηκαν στους μεγάλους εργασιακούς χώρους (βιομηχανίες, τροφίμων, μετάλλου, κ.ά.), όπου εντοπίστηκαν δεκάδες κρούσματα, για την αποφυγή της διάδοσης της νόσους και πόσο απέδωσαν.

Από τις συναντήσεις επιβεβαιώθηκε ότι η υποστελέχωση των υπηρεσιών και ταυτόχρονα η απουσία ή η απόκρυψη στοιχείων σχετικά με τα κρούσματα, αποτελεί βούτυρο στο ψωμί για την εργοδοσία που συνεχίζει να μην παίρνει μέτρα προστασίας για την υγεία των εργαζομένων στους μεγάλους χώρους δουλειάς.

Σκηνή για αλλαγή ρούχων ΕΚΑΒ

Στη συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη αναδείχθηκε ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία για την πορεία της πανδημίας στην ΠΕ Κιλκίς, ενώ ταυτόχρονα η αρμόδια υπηρεσία υγιεινής της αντιπεριφέρειας είναι αποδεκατισμένη (μόλις 4 άτομα από τα οποία αυτή την περίοδο εργάζονται τα δύο) και αντικειμενικά μπορεί να πραγματοποιεί περιορισμένους ελέγχους.

Την ίδια ώρα, το εκρηκτικό μείγμα συμπληρώνεται με την δραματική κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο του Κιλκίς που αποδεκατισμένο από προσωπικό, με ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες ιατρών και νοσηλευτών, χωρίς ΜΕΘ και ΜΑΦ, με δύο κλινικές Covid-19, αλλά και με συστέγαση ύποπτων και θετικών περιστατικών, συνεχίζει να δίνει τη μάχη. Τα προβλήματα με την παροχή οξυγόνου επιχειρείται να αντιμετωπιστούν με τεράστιες φιάλες οξυγόνου στα κεφάλια των ασθενών, οι ελλείψεις σε προσωπικό με δανεικούς και μετακινούμενους γιατρούς, και κοντά σε όλα αυτά στο νοσοκομείο θα λειτουργήσει και εμβολιαστικό κέντρο, το οποίο μάλιστα αναμένεται να αρχίσει τη λειτουργία του από σήμερα με τον εμβολιασμό των πρώτων 50 υγειονομικών.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν ο γραμματέας του σωματείου εργαζομένων Αχιλλέας Καλεμκερίδης και ο πρόεδρος της ένωσης νοσοκομειακών ιατρών, Θόδωρος Αποστολίδης, έχουν διαγνωστεί 120 κρούσματα στο προσωπικό σε σύνολο 565 εργαζομένων και στην εκπνοή του 2020 θρήνησαν και μια 57χρονη συναδέλφισσά τους, νοσηλεύτρια των τακτικών ιατρείων.

Περιγράφοντας τις δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες οι υγειονομικοί κλήθηκαν να εργαστούν, ο πρόεδρος της ΕΝΙΚ ανέφερε ότι το νοσοκομείο δεν διέθετε ΜΕΘ και ΜΑΦ, πνευμονολόγους, λοιμωξιολόγους, νευρολόγους. Μέρος των αναγκών καλύφθηκε με μπαλώματα, δηλαδή με μετακινήσεις πνευμονολόγων και παθολόγων από το ΚΥ – νοσοκομείο Γουμένισσας, γενικών γιατρών από το ΚΥ Πολυκάστρου, με δανεικούς γιατρούς από Αθήνα ανά 5νθήμερο, έναν εθελοντή πνευμονολόγο από Πιερία.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες νοσηλεύονται σταθερά κάτω από 20 περιστατικά, ενώ είχαν φτάσει να νοσηλεύουν 65 με 75 ασθενείς. Και ενώ περιμένουν και το τρίτο κύμα της πανδημίας δεν έχει δημιουργηθεί καμία παρακαταθήκη με προσλήψεις ιατρικού προσωπικού. Οι οργανικές θέσεις είναι 88 και εργάζονται 43-44 μόνιμοι, 17 επικουρικοί και το νοσοκομείο έφτασε να χρησιμοποιεί και 17-18 μετακινούμενους από άλλες περιοχές.

Όπως τόνισε, η πρακτική των μετακινήσεων δεν λύνει το πρόβλημα. Απαιτείται η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού ώστε να στελεχωθεί το νοσοκομείο και να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες για αναβαθμισμένη και ποιοτική φροντίδα και νοσηλεία των ασθενών.

Σκέπαστρο για ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ κατασκευασμένο με αμίαντο

Ενδεικτική της πίεσης που δέχεται το προσωπικό είναι η λειτουργία των ΤΕΠ όπου, ενώ προβλέπονται 4 ειδικοί γιατροί από το 2018, λειτουργούν με δύο εκ των οποίων η μία διορίστηκε σε άλλο νοσοκομείο και αναμένεται να αποχωρήσει. Έτσι οι ανάγκες θα καλύπτονται ε τον ένα ειδικό γενικό ιατρό και τους ειδικευόμενους των κλινικών.

Στοιχείο των κινδύνων για το προσωπικό αποτελεί το γεγονός ότι οι κλινικές Covid-19 λειτουργούν σε κτίρια απομακρυσμένα από τα ΤΕΠ και το χώρο που λειτουργεί ο αξονικός, συμβάλλοντας στην αύξηση της κινητικότητας και του κινδύνου διασποράς του ιού.

Επιπλέον το νοσοκομείο αντιμετωπίζει και μια σειρά από κτιριακά προβλήματα. Π.χ. η μεγάλη ανηφόρα/κατηφόρα που συνδέει τα ΤΕΠ με το υπόλοιπο συγκρότημα και έχει αποτέλεσμα την έντονη καταπόνηση των τραυματιοφορέων, η έλλειψη διαθέσιμου νιπτήρα με μια βρύση, σε όλες τις βάρδιες, στο δεύτερο θάλαμο ασθενών με κορονοϊό, ώστε να μπορεί να πλένει τα χέρια του το προσωπικό όταν βγαίνει από τη νοσηλεία των ασθενών και επίσης το κτίριο των διοικητικών υπηρεσιών το οποίο έχει υποστεί καθίζηση και κινδυνεύει με κατάρρευση.

Στο νοσοκομείο στεγάζεται και το κλιμάκιο του ΕΚΑΒ. Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι εδώ και χρόνια παλεύουν για να απομακρύνουν τα επικίνδυνα φύλλα αμιάντου που είναι τοποθετημένα στο στέγαστρο των οχημάτων, όμως δεν έχει δοθεί λύση. Επίσης καυτηριάζουν το γεγονός ότι τα Μέσα Ατομικής Προστασίας εξασφαλίζονται με χορηγίες, ενώ οι ίδιοι φρόντισαν ακόμα και για την τοποθέτηση μιας σκηνής που έχουν στήσει έξω από τη βάση τους, για να αλλάζουν όταν χρειάζεται να βγάλουν τις ειδικές στολές που φορούν για περιστατικά κορονοϊού.

Ο Λεωνίδας Στολτίδης σε δήλωσή του σημείωσε την ανάγκη οργανωμένα και αποφασιστικά να διεκδικηθούν μέτρα όπως μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, εξοπλισμός, ενίσχυση της χρηματοδότηση, που θα αποτελέσουν όπλα στα χέρια των υγειονομικών για να ανταπεξέλθουν στην μάχη με την πανδημική κρίση για την προστασία της υγείας των λαϊκών στρωμάτων.

Επίσης ανέδειξε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα και στους χώρους δουλειάς ώστε να δημιουργηθεί τείχος ανάσχεσης της πανδημίας. Όπως είπε «Τα σημεία στα οποία γίνεται εκρηκτική αυτή η εξάπλωση παραμένουν άθικτα γιατί όλοι οι κρατικοί μηχανισμοί είναι με τα χέρια δεμένα, χωρίς προσωπικό, χωρίς τη δυνατότητα παρέμβασης. Η εργοδοσία μέσα σε αυτή την κατάσταση μπορεί ελεύθερα να αλωνίζει, να αποκρύπτει κρούσματα, να μην τηρεί τα μέτρα ασφαλείας, να μην τηρεί τους όρους ιχνηλάτησης».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Δραματική μείωση

Η στήλη συναντήθηκε τελευταία με τον πρώην δήμαρχο Κρουσίων (Κρουσσών) Γεώργιο Γαβριηλίδη, και η ερώτηση μας σχετιζόταν με το πολύ […]

Ακλόνητο «όχι»

Αμετακίνητη παραμένει η δημοτική αρχή Κιλκίς στο «όχι» της στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου των Κρουσίων. Ακόμη και αν αυτό […]