Ελλάδα

Τι ισχύει στην Ευρώπη σε σύγκριση με την Ελλάδα γιά τα PCR

Βαθιά το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν ακόμη μια φορά οι πολίτες της χώρας μας για να προστατευθούν από την πανδημία ή να προφυλάξουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Αυτό συμβαίνει επειδή, εκτός από το κόστος αγοράς κάθε είδους αντισηπτικών και μασκών απλών ή ενισχυμένης προστασίας, οι πολίτες επωμίζονται και το κόστος των μοριακών τεστ (PCR) ή των αντιγονικών (rapid ή self tests) προκειμένου να διαπιστώσουν αν είναι θετικοί στον κορωνοϊό.

Την ώρα που η παραλλαγή Όμικρον καλπάζει με χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, το πορτοφόλι των Ελλήνων πολιτών στενάζει από τα έξοδα. Οι τιμές των τεστ για τον κορωνοϊό μέχρι πρόσφατα ήταν σε δυσβάστακτο ύψος. Το μοριακό τεστ κόστιζε 60 ευρώ και για κατ’ οίκον δειγματοληψία έφτανε και τα 120, τιμή διπλάσια για μια διαδικασία δύο λεπτών – όσο διαρκεί μια συλλογή δείγματος όχι στο διαγνωστικό εργαστήριο, αλλά στο σπίτι.

Οι διαμαρτυρίες των πολιτών και η μεγάλη ζήτηση για PCR tests λόγω της υπερμεταδοτικότητας της παραλλαγής Όμικρον ανάγκασαν το υπουργείο Ανάπτυξης να επιβάλει πλαφόν στην τιμή του μοριακού τεστ στα 47 ευρώ. Ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε μάλιστα ότι πρόκειται για… πολύ λογική τιμή.

Μάλιστα, προκάλεσε μίνι διπλωματικό επεισόδιο με την Κύπρο όταν του επισημάνθηκε ότι στη χώρα αυτή το μοριακό τεστ κοστίζει μόλις 25 ευρώ. Ο Γεωργιάδης, ούτε λίγο ούτε πολύ, ανέφερε ότι στην Κύπρο τα τεστ δεν είναι αξιόπιστα, για να λάβει αποστομωτική απάντηση από επίσημα κυπριακά χείλη και να αναγκαστεί να ανασκευάσει.

Τι ισχύει στην Ευρώπη

Στην Πολωνία, εάν το μοριακό τεστ το συστήσει γιατρός, είναι δωρεάν. Διαφορετικά κοστίζει 90-110 ευρώ.
Στην Ιταλία, εάν κάποιος έχει συμπτώματα, ο γιατρός συνταγογραφεί το τεστ και ο πολίτης δεν πληρώνει ούτε ευρώ. Οι εξετάσεις PCR πληρώνονται από τους πολίτες μόνο εάν χρειάζεται να ταξιδέψουν ή έχουν έρθει σε επαφή με άτομο που έχει βγει θετικό.
Στη Γερμανία οι εξετάσεις PCR είναι δωρεάν όταν συστήνονται από γιατρό σε περίπτωση συμπτωμάτων. Διαφορετικά, ένα τεστ PCR με αποτέλεσμα σε 24 ώρες κοστίζει 35-69 ευρώ.
Στην Αυστρία, τη Βουλγαρία, τη Σλοβενία, την Αλβανία, την Ουγγαρία, τη Σερβία, την Κροατία και τη Ρουμανία οι εξετάσεις PCR είναι δωρεάν εφόσον συνταγογραφηθούν από γιατρό.
Στην Πορτογαλία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο οι εξετάσεις καλύπτονται από το κράτος εάν κάποιος εμφανίζει συμπτώματα ή έχει έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid.
Στη Γαλλία, οι εξετάσεις PCR είναι δωρεάν εάν το άτομο έχει συμπτώματα (συνταγογραφείται), εάν το εν λόγω άτομο επισημαίνεται ως περίπτωση επαφής με επιβεβαιωμένο από τις περιφερειακές υπηρεσίες κρούσμα, εάν είναι πλήρως εμβολιασμένο ή δεν μπορεί να εμβολιαστεί για ιατρικούς λόγους, εάν είναι κάτω των 18 ετών και εάν έχει αναρρώσει από Covid-19 τους τελευταίους έξι μήνες.
Στην Κύπρο τα rapid tests είναι δωρεάν για όλους τους εμβολιασμένους πολίτες, ενώ για τους ανεμβολίαστους κοστίζουν από 5 ευρώ. Τα PCR κοστίζουν από 20 ευρώ, ενώ διαγνωστικά κέντρα προσφέρουν ακόμη χαμηλότερες τιμές σε φοιτητές ή ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Στην Ισπανία τα τεστ είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες.
Η Σλοβακία εξακολουθεί επισήμως να προσφέρει δωρεάν τεστ PCR για όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό, αλληλεπιδρούν με κάποιον που έχει διαγνωστεί θετικός στον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 ή εμφανίζουν συμπτώματα, τα οποία πρέπει να υποδεικνύονται κατά την ηλεκτρονική αίτηση για το τεστ. Ωστόσο, το κρατικό σύστημα συνήθως εμφανίζει καθυστερήσεις στα ραντεβού για τις εξετάσεις. Ως εκ τούτου πολλοί επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν εμπορικά διαθέσιμα εξεταστικά κέντρα που προσφέρουν τεστ με τιμή που ξεκινά από 35 ευρώ.

Η σύγκριση με την Ελλάδα

Όμως, ακόμα και στις χώρες στις οποίες η τιμή των τεστ είναι ίδια ή σχεδόν ίδια με την Ελλάδα, το αποτύπωμα στην τσέπη των πολιτών είναι δυσανάλογο και εντελώς ανόμοιο εξαιτίας των εξαιρετικά χαμηλότερων μισθών στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, η Ελλάδα είναι από τα λίγα κράτη – μέλη της Ε.Ε. στα οποία ο καθαρός μέσος μισθός μειώθηκε το 2020, ενώ είναι το μόνο κράτος – μέλος στο οποίο ο καθαρός μέσος μισθός είναι χαμηλότερος από αυτόν του 2010. Παράλληλα ο κατώτατος μισθός στη χώρα μας έχει την πέμπτη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη στην Ευρώπη.

Στην Ελλάδα, όπου το αποτύπωμα των μνημονίων δεν έχει φύγει ακόμη και η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση με ό,τι συνεπάγεται αυτό (λουκέτα σε επιχειρήσεις, εργαζόμενοι σε αναστολή, ενεργειακό κόστος ιδιαιτέρως υψηλό), το μοριακό τεστ εξακολουθεί να κοστίζει 47 ευρώ, ενώ η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά τη συνταγογράφησή του. Ανταπαντά ότι PCR tests διενεργούνται και σε δημόσιες δομές, μόνο που τα σημεία είναι πολύ λίγα σε σχέση με τη ζήτηση, έχουν μειωμένο ωράριο, οι ουρές είναι ατελείωτες και ο συνωστισμός που παρατηρείται λειτουργεί αποτρεπτικά, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης.

Το θέμα μάλιστα του υψηλού κόστους των μοριακών τεστ στη χώρα μας προκάλεσε και το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον του ιστότοπου Euractiv, το οποίο, σε εκτενές ρεπορτάζ με τίτλο «Το ελληνικό μπάχαλο με τα PCR» παρουσιάζει στοιχεία για το καθεστώς που επικρατεί σε άλλες χώρες της ηπείρου και σχολιάζει ότι οι τιμές των μοριακών τεστ στην Ελλάδα έχουν ανέβει στα ύψη, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να επιβάλει πλαφόν στα 47 ευρώ, αλλά όχι να προχωρήσει σε μέτρα για δωρεάν διάθεσή τους.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του, το οποίο επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, τα νοσοκομεία προτιμούν να κρατούν τα PCR μόνο για εκείνους που κινδυνεύουν να νοσηλευτούν από κορωνοϊό.

Η ιστοσελίδα συμπεραίνει ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες πηγαίνουν σε ιδιωτικά κέντρα και πληρώνουν τα PCR, κάτι που φέρνει μεγάλη οικονομική επιβάρυνση. Π.χ. μια τριμελής οικογένεια, αν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και θελήσει να εξεταστεί για κορωνοϊό, πρέπει να καταβάλει 141 ευρώ, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο όταν ο κατώτατος μισθός πήρε αύξηση μόλις 13 ευρώ για το 2022.

Αν κάποιος προσθέσει σε όλα αυτά την ανηφόρα που έχουν πάρει οι τιμές στις μάσκες υψηλής προστασίας, των οποίων η χρήση είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα σούπερ μάρκετ, προκρίνοντας τη χρήση της έναντι της διπλής μάσκας, τότε η επιβάρυνση πολλαπλασιάζεται για τον μέσο εργαζόμενο.

ΠΗΓΗ: topontiki.gr

Περισσότερα
Δείτε ακόμα