Παραίτηση της προέδρου της ΔΕΥΑΚ στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με «άρωμα»…εισαγγελέα!

Πολιτική /

Σοβαρά προβλήματα τα οποία ταλανίζουν την δημοτική επιχείρηση ύδρευσης και αποχέτευσης Κιλκίς (ΔΕΥΑΚ) έφερε στην επιφάνεια η επίσημη υποβολή της παραίτησης της προέδρου της Ελένης Αναστασιάδου μετά τον σάλο που προκάλεσε η εκ μέρους της αγωγή …κατά της επιχείρησης με την οποία ζητεί απο αυτήν την αναδρομική καταβολή αμοιβών συνολικού ποσού άνων των 16.000 ευρώ.

Το θέμα απασχόλησε την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς της Δευτέρας 3.9.18 και η επ’αυτού συζήτηση ξεκίνησε με την συμφώνως προς τον κανονισμό εκ μέρους της κ.Αναστασιάδου υποβολή της παραίτησης της στο προεδρείο.

Η πρώην πλέον πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ άρχισε την ομιλία της με συνοπτική αναφορά στο ιστορικό της επιχείρησης και στην πορεία της απο ιδρύσεώς της έως σήμερα δηλώνοντας οτι προσέφερε έργο και εξαίροντας την απόφαση της δημαρχίας Τάσου Αμανατίδη.

«Διαφθορά και υπολειτουργία»

Στην συνέχεια όμως… «άρχισαν τα όργανα» με «μύδρους» της κ.Αναστασιάδου εναντίον στελεχών της ΔΕΥΑΚ για την σημερινή «εικόνα» της. Ειδικότερα,έκανε λόγο περί διαφθοράς υπόπτων συναλλαγών και ατασθαλιών ενώ κατήγγειλε δραστηριότητα «εξαγωγής» τεχνογνωσίας, οργάνωσης και πλαισίου λειτουργίας απο στελέχη της ΔΕΥΑΚ σε φορείς…εκτός ΔΕΥΑΚ!

«Εξ αιτίας τους η ΔΕΥΑΚ υπονομεύθηκε» τόνισε με έμφαση η κ. Αναστασιάδου υποστηρίζοντας επίσης οτι η επιχείρηση δεν διαθέτει κατάλληλη τεχνική υποδομή εξοπλισμό και υλικά φτάνοντας μέχρι σημείου να μην μπορεί να υλοποιήσει δικές της αναθέσεις!

Χώρια οι προβληματικές αναθέσεις! Ακόμη κατέθεσε στο προεδρείο στοιχεία με κατ’ευθείαν αναθέσεις επιζήμιες για την ΔΕΥΑΚ. Έχει φτάσει η διαφθορά στο σημείο» είπε «που να μην καταστεί δυνατή η αναδιοργάνωση της επιχείρησης που είχε αποφασισθεί για φέτος.

«Είχα ενημερώσει»

«Είναι πολύ δύσκολο» υποστήριξε η κ. Αναστασιάδου «να παραθέσω σε λίγα λεπτά τι αντιμετώπισα τους περασμένους 18 μήνες. Και επειδή αρνήθηκα να εναρμονισθώ σε τέτοιες νοοτροπίες και τρόπους λειτουργίας γι’αυτό προχώρησα στην καθ’όλα νόμιμη κινησή μου.

Είχα μάλιστα ενημερώσει εγκαίρως τον δήμαρχο Δημήτρη Σισμανίδη και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ Ανέστη Πογέλη , Δημήτρη Τσαντάκη και τον κ.Παραγιό ότι θα προέβαινα σ’αυτήν. Ωστόσο υποστήριξαν οτι δεν είχαν ενημερωθεί και μου προσήψαν χαρακτηρισμούς τους οποίους και επιστρέφω σ’αυτούς.
Κατέθεσα την αγωγή διότι ο νόμος προβλέπει διεκδίκηση αποζημιώσεων πριν την υποβολή παραίτησης και όχι μετά». Η κ. Αναστασιάδου υπήρξε ιδιαιτέρως επικριτική για τον κ. Παραγιό κάνοντας λόγο περί εκ μέρους του αλλαγής στάσης: «Λυπούμαι που έγινε διευθυντής επί των ημερών μου» ήταν το σχόλιό της.

Οι καταγγελίες και κατηγορίες της κ. Ανστασιάδου προκάλεσαν «θύελλα» αντιδράσεων αλλά και πλήθος ερωτηματικών. Κοινοί παρανομαστές στις μεν αντιδράσεις τα οσα ακούσθηκαν για την ΔΕΥΑΚ τα οποία συνθέτουν «εικόνα» διάλυσής της στα δε ερωτηματικά το γιατί επέλεξε η κ. Αναστασιάδου την σημερινή συγκυρία να καταθέσει αγωγή και να παραιτηθεί απο την προεδρεία διατυπώνοντας βαρύτατες κατηγορίες κατά στελεχών της επιχέιρησης και δεν το έκανε ευθύς εξαρχής δηλαδή προ 18 μήνου όταν και ανέκυψε το ζήτημα με την αντιμισθία της προεδρείας. Είναι χαρακτηριστικές οι τοποθετήσεις των επικεφαλής συνδυασμών και δημοτικών συμβούλων:

Εισαγγελική παρέμβαση

ΠΑΥΛΟΣ ΤΟΝΙΚΙΔΗΣ: «Αυτά, που ακούσθηκαν είναι σοκαριστικά και υπεράνω πάσης φαντασίας. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου οφείλει να ενημερώσει τον εισαγγελέα».

ΙΩΑΝΝΑ ΡΟΥΣΣΟΥ: «Καλούμαστε να «πιάσουμε» μια «καυτή πατάτα». Σίγουρα χρειάζεται εισαγγελική παρέμβαση».

«Γιατί τώρα;»

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΑΧΟΥΡΙΔΗΣ: «Τόσο τα καταγγελόμενα της κ. Αναστασιάδου για την ΔΕΥΑΚ όσο και η αγωγή της συνδυάζονται καθώς δημιουργούν αίσθηση ανεξέλεγκτης δραστηριότητας στην επιχείρηση αλλά και ερωτηματικά: Αν είχε γίνει δεκτό το αίτημα της προέδρου για τις αμοιβές της και δεν είχε καταθέσει διεκδικητική αγωγή θα είχαμε μάθει ποτέ όλα αυτά τα απίστευτα πράγματα;

Και δυστυχώς είναι πράγματα που εκθέτουν πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες καθώς εδραιώνουν στον λαό την αίσθηση ότι αναμιγνύονται στην πολιτική «για να τα ‘κονομάνε». Γιατί προέκυψε το θέμα της αντιμισθίας τώρα και όχι στην αρχή της θητείας της κ. Αναστασιάδου; Καταγγέλλουμε δηλαδή οτι καταγγέλλουμε επειδή δεν γίνεται το δικό μας και όταν γίνεται απλώς σιωπούμε;»

ΚΩΣΤΑΣ ΣΒΕΡΚΟΣ: «Δεν είχαμε καμμίαν ενημέρωση. Μας εκπλήσσει δυσαρέκσεια που έρχεται το θέμα στην επιφάνεια μόλις σήμερα και όχι στην εποχή που ανέκυψε. Είναι εμφανές ότι η πρόεδρος δεν χειρίσθηκε καλά το θέμα.

ΚΩΣΤΑΣ ΖΩΤΟΣ: «Δυστυχώς τα αναφερθέντα επιβεβαιώνουν τις ενστάσεις που είχα διατυπώσει το 2015 για την λειτουργία της ΔΕΥΑΚ. Είναι ευκαιρία να εξετάσουμε θέμα σε βάθος και να «μπει το μαχαίρι βαθιά στο κόκκαλο».ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΝΗΜΕΡΟΠΟΥΛΟΣ:
: «Με βάση τα όσα ανέφερε η κ. Αναστασιάδου η κατάσταση στην ΔΕΥΑΚ είναι αναξέλεγκτη. Πριν τοποθετηθούμε πρέπει να μελετήσουμε προσεκτικά και εμπεριστατωμένα τα κατατεθέντα στο προεδρείο στοιχεία».

«Η προεδρεία στον δήμαρχο»
ΘΟΔΩΡΟΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ: «Νιώθω «πικρή» δικαίωση διότι τα όσα κατέθεσε η κ. Αναστασιάδου τα είχα επισημάνει σε ανύποπτο χρόνο κινδυνεύοντας να «κολλήσω» την «ρετσινιά» του «γραφικού». Θεωρώ πάντως ότι η κ. Αναστασιάδου πιέσθηκε για μια νόμιμη ενέργειά της επειδή για τους συμβούλους της ΔΕΥΑΚ αυτή δεν ήταν ηθική. Προτείνω να ανατεθεί η προεδρεία της επιχείρησης στον δήμαρχο χωρίς αντιμισθία ώστε να μην υφίσταται τέτοιο θέμα. Η μόνη πίεση προς την κ. Αναστασιάδου που θα μπορούσε να δικαιολογηθεί αφορά στο αν έκριναν οι επικριτές της, ότι αυτή δεν ήταν αποτελεσματική. Ερωτώ ήταν ή όχι;»

«Και ανήθικη και παράνομη»
Στο θέμα παρενέβη και ο δήμαρχος Δημήτρης Σισμανίδης. «Ως προς την νομιμότητα του αιτήματος της κ. Αναστασιάδου, ο νόμος προβλέπει για τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ το 50% της αντιμισθίαςτου δημάρχου αλλά απο την νέα δημαρχιακή περίοδο το 2019. Άρα η αγωγή της κ. Αναστασιάδου δεν ήταν μόνο ανήθικη αλλά και παράνομη. Εξανέστην για την προσφυγή όταν άκουσα απο το δημοτικό συμβούλιο οτι δεν έλαβε καμμιάν απόφαση για την αύξηση που ζητούσε η πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ.

Συγχρόνως, ζήτησα την απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης για το θέμα στην οποία διάβασα οτι αυτό δεν έχει νομικό έρεισμα. Για αυτό εξανίσταμαι και σήμερα (στο σημείο αυτό ο κ. Σισμανίδης δεν έκρυψε την συγκίνησή του)». Κατόπιν ο δήμαρχος Κιλκίς παρέθεσε στοιχεία της υπόθεσης επαναλαμβάνοντες ουσιαστικώς τις αναφορές του πολύ πρόσφατου δημοσιεύματος του «Μ» και κατέληξε λέγοντας οτι το πρακτικό της συνεδρίασης του διοικητικού συμμβουλίου της ΔΕΥΑΚ για το θέμα της κ. Αναστασιάδου θα διαβιβασθεί στον εισαγγελέα.

«Απλώς δεν ήταν αποτελεσματική»

Ακολούθησε η τοποθέτηση και άλλων συμβούλων:

ΑΝΕΣΤΗΣ ΠΟΓΕΛΗΣ: «Επί 18 μήνες η κ. Αναστασιάδου ήξερε τι συνέβαινε. Όμως δεν ήταν η πρόεδρος; Γιατί δεν κατάφερε να αλλάξει τα πράγματα; Διότι απλώς δεν μπορούσε δεν ήταν αποτελεσματική; Είναι δυνατόν επί 18 μήνες προεδρείας να μην είχε γνώση των τόσων προβλημάτων; Γι’αυτό ουδείς στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ αντιλαμβάνεται το νόημα της αγωγής. Όταν την κατέθεσε δεν γνώριζε τίποτε γι’αυτήν κάνενα μέλος». (Σημειώνεται οτι για τον κ. Πογέλη ο κ. Σισμανίδης δήλωσε οτι του προτάθηκε η αντιπροεδρεία της ΔΕΥΑΚ με προβλεπόμενη από τον νόμο αντιμισθία αλλά αυτός την αρνήθηκε).

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ: «Ο νόμος ορίζει την αντιμισθία για να μπορεί ο αιρετός να υπηρετεί απερίσπαστος το δημόσιο συμφέρον. Αυτό θα πρέπει να εξετάζουμε σε κάθε περίπτωση αν δηλαδή το όποιο αιρετό πρόσωπο υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και είναι υπερβολή ή ακόμη θα έλεγα και ντροπή το να περιστρέφεται η συζήτηση γύρω απο την αντιμισθία».

Την στηρίξαμε
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΑΝΤΑΚΗΣ: «Το ότι ψηφίσαμε την Ελένη Αναστασιάδου ως πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ αλλά και ό,τι αυτή εισηγήθηκε στο σώμα του διοικητικού συμβουλίου αποδεικνύει το ότι την στηρίξαμε. Δεν ακούσθηκε ούτε μια λέξη περί ηθικότητος ή ανηθικότητος. Απλώς η αγωγή της προβλημάτισε ως προς το ηθικό σκέλος. Για την κατάθεσή της δεν υπήρξε καμμία ενημέρωσή μας απο πλευράς της κ. Αναστασιάδου. Επίσης δεν μας κινοποιήθηκε η απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης περί μη υπάρξεων νομικού ερείσματος για την εν λόγω προσφυγή της κ. Αναστασιάδου κατά της ΔΕΥΑΚ».

Υπενθυμίζεται οτι οι κκ Πογέλης και Τσαντάκης είναι μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ όπως και ο οδοντίατρος και διευθυντής του ΚΥ Πολυκάστρου Γιώργος Περπερίδης που τόνισε μεταξύ άλλων: «Είναι σοβαρές και βάσιμες οι καταγγελίες της κ. Αναστασιάδου για τα προβλήματα στην ΔΕΥΑΚ εξ αιτίας των οποίων αυτή παρουσιάζει «εικόνα» που δεν την τιμά. Απλώς συμφωνώ με προλαλήσαντες για την χρονική συγκυρία την οποία επέλεξε να τα δημοσιοποιήσει αλλά συγχρόνως να καταθέσει και την αγωγή της».

Μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των ομιλητών ο κ. Περπερίδης έλαβε και πάλι τον λόγο και προέβη σε εκείνη αναφορά σε όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με την υπόθεση παραθέτοντας με σχολαστικό τρόπο στοιχεία και αναφορές σε όλες τις πτυχές της.

«Δεν το δεχόμαι με τίποτε»
Πριν την ψηφοφορία επί της παραιτήσεως της η κ. Αναστασιάδου «έκλεισε» την όλη συζήτηση με οξείες «αιχμές» κατά συμβούλων ΔΕΥΑΚ και δημοτικής αρχής με αφορμή τον τρόπο με τον οποίο επιχείρησαν να την πείσουν να ανακαλέσει την κατάθεση της αγωγής της:

«Ήμουν ανεπαρκής» δήλωσε «να το δεχθώ. Το «διεφθαρμένη» δεν το δέχομαι με τίποτε το απορρίπτω μετά βδελυγμίας.

Μην με εξωθείτε στο να γίνω πολύ πιο σκληρή έναντι όλων σας». Ακολούθησε η ψηφοφορία με την οποία το δημοτικό συμβούλιο έκανε ομοφώνως δεκτή την παραίτηση της κ. Αναστασιάδου από την προεδρεία της ΔΕΥΑΚ. Στο αξίωμα τοποθετήθηκε ο δήμαρχος Δημήτρης Σισμανίδης.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα