Αγροτικά

Παρέμβαση των αρχών ζητούν οι αγρότες της Αρτζάν-Αματόβου για το λιγοστό νερό

Αντιμέτωποι με το φαινόμενο της λειψυδρίας έχουν έλθει δεκάδες παραγωγοί από την περιοχή του Άσπρου, που αρδεύουν τα χωράφια τους από το δίκτυο καναλιών της περιοχής Αρτζάν-Αματόβου.

Και τούτο διότι λόγω της μεγάλης πτώσης της στάθμης των υδάτων του ποταμού Αξιού, ειναι πολύ περιορισμένη η ποσότητα νερού που εισρέει στα κανάλια σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες άρδευσης των χωραφιών, σε μία έκταση που πλησιάζει τα 10.000 στρέμματα περίπου στα αγροκτήματα του Ασπρου, Λιμνότοπου, Ξηρόκαμπου, Χερσοτόπου, Νέας Καβάλας, Βαφειοχωρίου, αγροικιών αλλά και σε περιοχές αρκετά απομακρυσμένες απο τα κανάλια όπου η παροχή γίνεται μέσω χρήσης αντλιών όπως στην περιοχή του Πευκοδάσους.

Δυστυχώς το πρόβλημα αφορά στις λεγόμενες θερινές καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού, ηλιόσπορων, τριφυλλιών, που εκτός των άλλων έχουν υψηλά κόστη παραγωγή γιά ιδιόκτητες εκτάσεις 120 έως 150 ευρώ το στρέμμα γιά τα πρώτα (σε αδύναμα χωράφια ως προς την υψηλότερη τιμή), 120 ευρώ το στρέμμα γιά τα δεύτερα, έως 60 ευρώ το στρέμμα γιά τα τρίτα κα.

Την κατάσταση επιδεινώνει ακόμη περισσότερο η παρατεταμένη ανομβρία και οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν το τελευταίο διάστημα.

ΛΙΜΝΗ ΑΡΤΖΑΝ ΑΜΑΤΟΒΟΥΕίναι χαρακτηριστική η δήλωση στον «Μαχητή» του προέδρου της τοπικής κοινότητας Βαφειοχωριου και ενός εκ των παραγωγών που αντιμετωπίζει τις εν λόγω δυσκολίες άρδευσης του Χρήστου Τζιβλικάκη, που κάνει λόγο «γιά την δημιουργία σκισμάτων στα χωράφια ύψους έως 70 εκατοστών περίπου, όπου ο κίνδυνος τραματισμού για όποιον πέσει μέσα σε αυτά είναι κάτι παραπάνω από βέβαιος».

Γιά την αντιμετώπιση του προβλήματος παρενέβη πριν από δεκαοκτώ περίπου ημέρες και η δημοτική αρχή του δήμου Παιονίας μέσω παρέμβασής της στην περιοχή της αναβαθμίδας στον ποταμό Αξιό με στόχο να αυξήσει την ποσότητα ύδατος που διοχετεύεται από τον ποταμό στα αρδευτικά κανάλια, χωρίς ωστόσο να μπορέσει να επιτελέσει, στο βαθμό που θα επιθυμούσαν οι παραγωγοί τους στόχους της, καθώς όπως τόνισε ο κ. Τζιβιλικάκης «δεν αναλήφθηκε όπως σε άλλες περιπτώσεις εγκαίρως με αποτέλεσμα οι υπάρχουσες ποσότητες νερού να μην επαρκούν γιά τις αρδεύσεις μέχρι τις 5 Αυγούστου», που αποτελεί ένα κρίσιμο οροσημο γιά τις επίμαχες καλλιέργειες.
ΑΞΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ
Θυμίζουμε ότι ουσιαστικώς την ευθύνη γιά τέτοιους είδους παρεμβάσεις έχει η διεύθυνση ελέγχου και συντήρησης έργων (ΔΕΣΕ) της περιφέρειας όμως παραδοσιακά και οι εκάστοτε δημοτικές αρχές της περιοχής αναλαμβάνουν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες με στόχο να βοηθήσουν ανταποκρινόμενοι στα σχετικά αιτήματα των παραγωγών.

Δυστυχώς οι όποιες εναλλακτικές περιπτώσεις γιά την αντιμετωπιση του προβλήματος είναι πρακτικά ανύπαρκτες, όπως πχ η περίπτωση «άρδευσης μέρους των επίμαχων περιοχών με την χρήση του αρδευτικού της Αρτζάν καθώς οι υπάρχουσες στον ταμιευτήρα ποσότητες νερού μπορούν να καλύψουν μόνον τις ανάγκες των χρηστών του δικτύου από την περιοχή του ΤΟΕΒ Βαφειοχωρίου με βάση τον σχετικό προγραμματισμό.

Και το ζήτημα πλέον τίθεται στο κατά πόσον η δημοτική αρχή είναι διατεθειμένη να αναλάβει εκ νέου ευθύνες, που ουσιαστικώς δεν τις αναλογούν, καθώς εκτός των άλλων έχει ν’ αντιμετωπίσει και τα προβλήματα κοστους από μία δεύτερη παρέμβαση.

Και όλα αυτά σε μία περίοδο ιδιαιτέρως αρνητική γιά τους παραγωγούς, που είχαν γιά τους περισσότερους εξ αυτών μία εξαιρετική κακή συγκομιδή στα σιτηρά λόγω της γνωστής ξηρασίας το τρίμηνο Απριλίου-Μαϊου-Ιουνίου.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Δεν είναι ασυνήθιστα πολλά;

Ο δήμος Παιονίας αποφάσισε την ανάθεση συγγραφής του ιστορικού λευκώματός του στον καταλληλότερο γι’ αυτόν τον σκοπό ερευνητή και συγγραφέα, […]