Παρατήρησε πριν ψηφίσεις

Αρθρογραφία /
μιλώντας-άσχημα-μαχητής-κιλκίς

Σας έχει τύχει να γνωρίσετε κάποιον και αμέσως να αισθανθείτε τι σόι άνθρωπος είναι; Να βγάλετε κάποια συμπεράσματα για τον  χαρακτήρα και την προσωπικότητα του. Να σας δημιουργηθεί αυτό που λέμε, «Πρώτη εντύπωση». Το ίδιο σας προτρέπω να κάνετε αλλά εις  βάθος και όχι επιφανειακά, γιατί γίνονται και λάθη, και με τους υποψηφίους που έρχεστε σε επαφή αυτόν τον καιρό και είμαι σίγουρος είναι πολλοί.

Βλέπετε ανθρώπους που μιλάνε απότομα, έρχονται και σου λένε σχεδόν ψιθυριστά ότι κατεβαίνουν στις εκλογές και πρέπει να τους ψηφίσεις. Πρέπει! Κρατήστε το αυτό. Γιατί μετά  την ανακοίνωση της υποψηφιότητας τους ακολουθεί και μια απειλή ή μια υπόσχεση. «Ψήφισε με γιατί αλλιώς δε θα σε ξαναβοηθήσω» ή «Ψήφισε με και την επόμενη μέρα να ξες θα σε βολέψουμε κάπως». Σου λένε «Κανόνισε αν δεν με ψηφίσεις την έβαψες». Χρωστάς και πρέπει να το ξεπληρώσεις. Έχεις υποχρέωση σε κάποιον και αυτός την χρησιμοποιεί με τον χειρότερο τρόπο. Αυτοί οι άνθρωποι είναι που ΔΕΝ θέλουμε στην τοπική αυτοδιοίκηση. Με τον τρόπο τους μας δείχνουν ότι παλεύουν για προσωπικό όφελος, για υλικά  πράγματα και όχι γιατί θέλουν να προσφέρουν. Έχουν συννεφιασμένο πρόσωπο και ευδοκιμούν σε πηγαδάκια.

Υπάρχουν και οι άλλοι. Αυτοί που έχουν χαμόγελο όταν σου λένε ότι είναι υποψήφιοι. Αυτοί που η άγνοια κινδύνου φαίνεται στα μάτια τους. Ίσως για αυτούς να είναι και η πρώτη τους φορά, ίσως και όχι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν κρέμονται από την αυτοδιοίκηση. Δεν το βλέπουν σαν επάγγελμα ή σαν λύση διαφυγής από τη μίζερη καθημερινότητα τους. Είναι αυτοί που κάτι θα έχουν να σου πουν και παραπάνω. «Κατεβαίνω γιατί θέλω να αλλάξω εκείνο ή θέλω να προσπαθήσω για αυτό». Θα συζητήσουν μαζί σου και θα σε ακούσουν. Θα φανεί ότι τους ανησυχεί η επόμενη μέρα. Θα σου πουν «Αν μπορείς να βοηθήσεις θα σου  ήμουν ευγνώμων» ή «Θα χαρώ αν υπάρχει κάποια ψήφος να με στηρίξεις». Χωρίς απειλείς και προειδοποιήσεις. Με χαρά και αισιοδοξία, σεβόμενοι και τη δική σου θέση. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που θέλουμε να δούμε να μας εκπροσωπούν. Αυτοί που καταλαβαίνουν την ευθύνη που αναλαμβάνουν.

Η γλώσσα του σώματος και η ψυχολογία των λέξεων είναι δύο πολύ βασικά πράγματα που πρέπει να προσέξουμε, πέρα από βιογραφικά, και με βάση και αυτά να βγάλουμε τα συμπεράσματα μας για το ποιους θα επιλέξουμε, ως αντιπροσώπους μας τα επόμενα τέσσερα χρόνια στο δήμο και στη περιφέρεια. Μην πέφτετε στην παγίδα των απειλών, εκτός κι αν είναι θέμα επιβίωσης για εσάς. Δώστε ευκαιρία να γνωρίσετε ανθρώπους που θέτουν εαυτόν στην κρίση σας με όμορφο τρόπο, με καθαρό πρόσωπο, με υγιή ανταγωνισμό που έχουν κάτι να σας πουν και διαθέτουν χρόνο να σας ακούσουν.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Το αξίζει

«Χαζεύουν» οι όποιοι επισκέπτες της πινακοθήκης της «Τέχνης» στο Μεταλλικό, διαπιστώνοντας το μέγεθος και την εμβέλεια του περιεχουμένου της, που […]