Αγροτικά

Η παρατεταµένη ξηρασία έχει αρνητική επίπτωση στα σιτηρά και το αγελαδινό γάλα

Σοβαρή αρνητική επίπτωση στην εξέλιξη της παραγωγής αγροτικών προϊόντων µεγάλης εµβέλειας όπως τα σιτηρά και το αγελαδινό γάλα, φαίνεται να έχουν τα έντονα καιρικά φαινόµενα στον ευρωπαϊκό νότο και κυρίως η παρατεταµένη ξηρασία στις χώρες της βόρειας Ευρώπης.

Οι τιμές των δημητριακών κατέγραψαν άνοδο 20% στις διεθνείς χρηματαγορές τις τελευταίες τρείς εβδομάδες και το ράλι στα σιτηρά ξύπνησε μνήμες της περιόδου 2007-2008 με φόβους για επισιτιστική κρίση.

Οι αναλυτές κάνουν λόγο για µεγάλη µείωση της παραγωγής σιτηρών σε χώρες που αυτό τον καιρό βρίσκονται στο στάδιο του αλωνισµού, όπως η Γαλλία, η Γερµανία και Μεγάλη Βρετανία, µε τους Γερµανούς αγρότες να θέτουν ήδη επιτακτικά ζήτηµα για αποζηµιώσεις της τάξεως του 1 δις ευρώ.

Την ίδια στιγµή, η παρατεταµένη ξηρασία στο Βορρά επηρεάζει δυσµενώς και την παραγωγή γάλακτος µε τους συντελεστές της αγοράς να προβλέπουν σταδιακή περαιτέρω αύξηση των τιµών στο αγελαδινό κατά το δεύτερο εξάµηνο του τρέχοντος έτους (2018).

Σηµειωτέον ότι οι διεθνείς τιµές στα µαλακά σιτάρια ήδη ακολουθούν ένα επίµονο ράλι διαρκείας, καταγράφοντας µια άνοδο σχεδόν 15% από τα µέσα Ιουλίου. Οι λόγοι συνδέονται προφανώς µε τα προβλήµατα στις ευρωπαϊκές σοδειές και στη Μαύρη Θάλασσα.

Οι αναλυτές θεωρούν κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η άνοδος αυτή θα περάσει σταδιακά και στα σκληρά σιτάρια, όπου, η αγορά, τουλάχιστον για τη χώρα µας, παραµένει σχεδόν αµετακίνητη. Επικρατεί ωστόσο η αίσθηση ότι τα χαµηλά τα έχουµε δει και κρίνοντας από τη διεθνή κατάσταση το πιθανότερο σενάριο είναι αυτό της αργής ανόδου, ειδικά αν φθάσουµε στον Νοέµβριο και αποτυπωθεί στις νέες σπορές η απογοήτευση των παραγωγών.

Κρίνεται επικρατέστερο πάντως το σενάριο της αργής ανόδου, γιατί τα αποθέµατα παγκοσµίως είναι ακόµα πολλά. Σε κάθε περίπτωση, η καταγεγραµµένη ήδη άνοδος στην τιµή των µαλακών σιταριών, οδηγεί νοµοτελειακά το σκληρό σε υψηλότερα επίπεδα, καθώς ποτέ η µεταξύ τους διαφορά δεν ήταν τόσο µικρή.

Ζημιές και πτώχευση έφερε ο καύσωνας στους Ευρωπαίους παραγωγούς

Για τη χειρότερη περίοδο ξηρασίας στο πρόσφατο ιστορικό κάνουν λόγο αρκετοί αγρότες στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, η οποία σύµφωνα µε δηµοσιεύµατα του ξένου Τύπου, θα µπορούσε να προκαλέσει επισιτιστική ανασφάλεια και οικονοµικά προβλήµατα στους Ευρωπαίους πολίτες.

Για τον ∆ρ. Πφίστερ, µετεωρολόγο του πανεπιστηµίου της Βέρνης, ο καιρός εξελίσσεται σήµερα σε ανάλογη µε το 1540 κατεύθυνση. Πρόκειται για την µεγαλύτερη ξηρασία που έπληξε ποτέ την Ευρώπη, όταν το έδαφος «έσκασε» εξαιτίας µιας ανοµβρίας 11 µηνών, συνοδευόµενη από υψηλές θερµοκρασίες. Μάλιστα ο ∆ρ. Πφίστερ είναι βέβαιος ότι µια τέτοια µεγάλη ξηρασία θα επαναληφθεί σύντοµα, σε ένα συνολικά όλο και πιο θερµό κλίµα.

Ήδη από το Μάιο η Ευρώπη αντιµετωπίζει ένα παρατεταµένο φαινόµενο ξηρασίας µε πάνω του µέσου όρου θερµοκρασίες και αρκετά κύµατα καύσωνα. Ενδεικτικά ας αναφερθεί πως η κυβέρνηση της Λιθουανίας έχει κηρύξει τη χώρα σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης λόγω της ξηρασίας, ενώ η Λιθουανία έχει αναγνωρίσει την κατάσταση ως µια φυσική καταστροφή σε εθνική κλίµακα.

Επιπλέον η Νορβηγία, η Ιρλανδία και η ∆ανία εφαρµόζουν ήδη περιορισµούς στην χρήση νερού, ενώ οι τιµές για το ηλεκτρικό ρεύµα στο Βέλγιο και τη Νορβηγία αναµένεται να αυξηθούν σηµαντικά, εξαιτίας της εξάρτησης τους στην υδροηλεκτρική ενέργεια.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα