Αγροτικά

Παραμένει οξύ στην ΠΕ Κιλκίς το πρόβλημα περισυλλογής και διαχείρισης νεκρών ζώων

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Tις αδυναμίες του προγράμματος περισυλλογής και διαχείρισης νεκρών ζώων στην περιφερειακή ενότητα Κιλκίς που έχουν επισημάνει και στον “Μαχητή” τοπικοί κτηνοτρόφοι, όπως ο εκ Μεταμορφώσεως προερχόμενος αγελαδοτρόφος Μάκης Καρυπίδης, επιβεβαιώνουν οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες Κιλκίς της περιφέρειας Κ.Μακεδονίας.

Προβλήματα, γιά τα οποία έχουν ενημερωθεί από τους παραγωγούς, κυρίως των βοοειδών, και τα οποία αφορούν κυρίως στους αυξημένους χρόνους αποκομιδής νεκρών ζώων από πλευράς της ιδιωτικής ανώνυμης εταιρείας “Κafsis“, που εκτελεί το πρόγραμμα, που δεν έχουν καμμία σχέση με την προβλεπόμενο από την σχετική σύμβαση χρόνο των οκτώ ωρών από την ώρα της δήλωσης του θανάτου των ζώων, ενώ έχουν καταγγελθεί και περιπτώσεις τεσσάρων ημερών ως χρόνου αποκομιδής.

Επίσης, δεν λείπει και μία σειρά από άλλα προβλήματα, όπως αυτά τα οποία σχετίζονται “με την δυνατότητα δήλωσης θανάτου τα Σαββατοκύριακα αλλά και γιά τις προβληματικές ως προς την τήρηση των κανόνων υγιεινής συνθήκες αποκομιδής” όπως τόνισε ο κ. Καρυπίδης αναφερόμενος στο πρόβλημα.

Υπενθυμίζεται, ότι το χρηματοδοτούμενο από ευρωπαϊκούς πόρους πρόγραμμα περισυλλογής και διαχείρισης νεκρών ζώων είχε ξεκινήσει πιλοτικώς από πλευράς του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων το 2017, και σταδιακώς πέρασε σε περιφέρειες όπως αυτή της Κ. Μακεδονίας, η οποία ανακοίνωσε την έναρξή του στις αρχές Ιουλίου του τρέχοντος έτους.

Το πρόγραμμα αφορά στην διαχείριση των νεκρών παραγωγικών ζώων (βοοειδών, αιγοπροβάτων, χοίρων, ορνίθων αυγοπαραγωγής) και κάθε άλλου είδους νεκρού ζώου, άγριου ή μη, τα οποία ανευρίσκονται εντός των ορίων της ΠΚΜ, εφ’ όσον η διαχείριση αυτών δεν καλύπτεται από άλλα προγράμματα, που εφαρμόζουν διάφοροι φορείς, παραγωγικοί ή μη, όπως π.χ. οι δήμοι για τις περιοχές και τις οδούς που ανήκουν σε αυτούς, η εταιρία «Εγνατία Οδός» ΑΕ κ.ά..

Η δειγματοληψία εγκεφαλικού ιστού διενεργείται στα νεκρά βοοειδή ηλικίας άνω των 24 ή 48 μηνών, ανάλογα με την χώρα αρχικής προέλευσής τους, και στις αίγες και τα πρόβατα ηλικίας άνω των 18 μηνών.

Στο πρόγραμμα δεν συμπεριλαμβάνονται νεκρά ζώα, που προκύπτουν από υποχρεωτική σφαγή στο σφαγείο λόγω ζωοανθρωπονόσου (π.χ. φυματίωσης, βρουκέλλωσης) ή άλλης λοιμώδους νόσου (π.χ. ενζωοτικής λεύκωσης βοοειδών), γιά τις οποίες εφαρμόζεται πρόγραμμα εκρίζωσης αυτών, όπως και εκείνα που προκύπτουν από επιζωοτίες (π.χ. ευλογιά, οζώδης δερματίτιδα των βοοειδών), γιά τα οποία απαιτείται υποχρεωτική θανάτωση και υγιειονομική ταφή επί τόπου, προς αποφυγήν μεταδόσεως της νόσου.

Ένα πρόγραμμα σίγουρα με θετικό πρόσημο, όπως δήλωσε στον «Μαχητή» η αρμόδια κτηνίατρος της ΔΑΟΚ Κιλκίς Τερψιθέα Ροδακοπούλου, «που πρακτικώς ήλθε να διορθώσει τις νοσηρές καταστάσεις του παρελθόντος με την εναπόθεση νεκρών ζώων σε απομακρυσμένα χαντάκια και ρέματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται», όπως επεσήμανε, «γιά την περιφρούρηση της δημόσιας υγείας».

«Έχουμε γίνει», συνέχισε, «αποδέκτες των παραπόνων από πλευράς των κτηνοτρόφων, και έχουν διαπιστωθεί και από την υπηρεσία οι αδυναμίες, που υφίστανται στο εν λόγω τριετές πρόγραμμα. Γι’ αυτό άλλωστε, έχουμε προγραμματίσει συνάντηση με την εταιρεία, που υλοποιεί το πρόγραμμα, μέσα στον προσεχή Σεπτέμβριο, με στόχο να βελτιωθούν οι αδυναμίες εφαρμογής του.Κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο να γίνει μέσα στον προσεχή μήνα, τώρα που το ζήτημα εντοπίζεται σε θανάτους κυρίως βοοειδών, όπου η κατάσταση είναι πιό ελεγχόμενη, καθώς αργότερα το ζήτημα θα επεκταθεί και στα μικρά ζώα, όπου τα νεκρά θα είναι κατά πολύ αυξημένα, δεδομένης και της επερχομένης περιόδου των γεννήσεων».

«Η στήριξη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι αναγκαία», τόνισε η κ. Ροδακοπούλου, όχι μόνον διότι είναι σε εφαρμογή ελάχιστο διάστημα, και σε ένα βαθμό είναι κατανοητό το ότι παρουσιάζει αδυναμίες, αλλά διότι, όταν λειτουργήσει πιο εύρυθμα θα εξαλείψει στον χρόνο εφαρμογής του με κανόνες ασφάλειας της δημόσιας υγείας, την «μάστιγα» του παρελθόντος των εγκαταλελειμμένων δεξιά και αριστερά νεκρών ζώων».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα