Π.Σκουρλέτης: «Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν χωρεί σε πλαίσιο συστηματικού, δικομματικού σκηνικού»

Ειδήσεις Video /

«Επιδιώκουμε να «κτίσουμε» ένα κόμμα ιδεολογικώς και πολιτικώς ισχυρό και συνεπές, όχι ένα κόμμα – «χυλό» ή κόμμα – «υπεραγορά», κατά το πρότυπο του ενός κόμματος από το δίπολο του εκάστοτε δικομματισμού. Δεν είμαστε ένα ΠΑΣΟΚ της εποχής μας, και ο κόσμος δεν εγκατέλειψε τα παλαιά κόμματα, για να τα ξαναβρεί σήμερα μπροστά του».

Σ’ αυτήν την απάντηση, σε σχετική ερώτηση του δημοσιογραφικού συγκροτήματος του «Μαχητή» συνοψίζονται οι θέσεις, τις οποίες διατύπωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Κιλκίς, την Τρίτη 10.12.19, ο γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, με την ευκαιρία της διήμερης επίσκεψής του στον νομό (Δευτέρα 9 και Τρίτη 10.12.19, στο πλαίσιο της εκστρατείας διεύρυνσης της βάσης του κόμματος και εγγραφής νέων μελών σ’ αυτό.

Ο κ. Σκουρλέτης ξεκίνησε την συζήτηση με τους εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης με αναφορές στις συναντήσεις του με εκπροσώπους φορέων και κλάδων όλων των τομέων της ζωής, τόσο στο Κιλκίς όσο και στην Παιονία, δηλώνοντας ότι διαφαίνονται και εδώ δυνατότητες και προοπτικές ανάπτυξης, τις οποίες απέδωσε στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ η διαδικασία διεύρυνσης της βάσης του κόμματος εξελίσσεται μέσω κατ’ ευθείαν επαφών με τον λαό κάτι το οποίο ακολουθήθηκε και κατά την εδώ επίσκεψή του.

«Προσπαθούμε όχι απλώς να μαζικοποιήσουμε το κόμμα», είπε ο κ. Σκουρλέτης, «αλλά να αναδείξουμε νέο πρότυπο πολιτικής μέσω αμέσου διαλόγου, ώστε με την επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ να καλύψουμε την δυσαναλογία μεταξύ του μικρού επιπέδου εκπροσώπησής του στους φορείς και της μεγάλης απήχησής του στην κοινωνία».
Εν συνεχεία ο γραμματέας της ΚΕ / ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης για την πολιτική της σε όλους τους τομείς:

«Στο «κόκκινο» η αναξιοπιστία»
«Η αναξιοπιστία της ΝΔ «χτύπησε κόκκινο». Ως αντιπολίτευση αυτοαναγορευόταν σε «υπερασπιστή» των φτωχών στρωμάτων και εισοδημάτων. Σήμερα, στους πρώτους μήνες διακυβέρνησής της, εφαρμόζει πολιτική… εναντίον αυτών. Από «υπερασπιστής» των πολλών στο κοινωνικό μέρισμα για λίγους.

Πριν την εκλογή της πολέμια της Συμφωνίας των Πρεσπών, μόνον και μόνο για να ικανοποιήσει της ακροδεξιά «πτέρυγά» της. Τώρα ως κυβέρνηση… την εφαρμόζει με κάθε τρόπο (ευτυχώς που… «προσγειώθηκε» στην πραγματικότητα). Και προκειμένου να χειραγωγήσει τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης λίγο έλειψε να «τινάξει στον αέρα» το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ».

«Εμμονική στο παλιό»
Αν και νέα, η σημερινή κυβέρνηση είναι εμμονική στο παλιό «σκουριασμένο» σύστημα: Εντονος φιλελευθερισμός, πολιτική εις βάρος των εργαζομένων, ανισότητες, διατάξεις ευνοϊκές για τραπεζίτες και ολιγάρχες, απαλλαγή εμπλεκομένων σε τεράστια σκάνδαλα, «θωράκιση» των δυνάμεων της φαυλοκρατίας. Επί πλέον, εφαρμόζει αστυνομική καταστολή, στοχοποιώντας τους νέους, μέσω διαδικτύου και τηλεοπτικών σταθμών.

Στην προκειμένη περίπτωση στρέφει την αστυνομία προς κατευθύνσεις άσχετες με την αποστολή της, που είναι η τήρηση του νόμου και της τάξης. Και, βεβαίως, διστάζει να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, επειδή φοβάται την κοινωνία.

«Από όλο το φάσμα»
Η «απάντηση» σε όλα αυτά είναι ένας ΣΥΡΙΖΑ ισχυρός και στελεχωμένος από όλο το φάσμα της κοινωνίας».
Αναφερόμενος στις νέες εγγραφές ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι αυτές «αγγίζουν» το 60% του προηγούμενου καταλόγου του κόμματος, κάτι το οποίο χαρακτήρισε ως «ενθαρρυντικό στοιχείο, ενώ, σε ό,τι αφορά στην επικοινωνία του ΣΥΡΙΖΑ με φορείς και πολίτες, τόνισε ότι τις σχέσεις αυτές τις «σφυρηλατεί» η ειλικρίνεια.

«Απευθυνόμαστε στους πάντες», υπογράμμισε ο κ. Σκουρλέτης σε απάντησή του σε ερώτηση του δημοσιογραφικού συγκροτήματος του «Μ», «στο πλαίσιο διαλόγου και κατανόησης, χωρίς διακρίσεις. Γινόμαστε δεκτοί από όλους. Οφείλουμε να «πιάνουμε» και να «αφουγκραζόμαστε» τον «σφυγμό» της κοινωνίας κάθε τόπου και των ανθρώπων κάθε χώρου ή κλάδου, και αναλόγως να διαμορφώνουμε πολιτική για κάθε τομέα.

«Χαρά για εμάς»
Σε άλλη ερώτηση του «Μ» για το αν «βλέπει» πρόωρες εκλογές, ο γραμματέας της ΚΕ / ΣΥΡΙΖΑ απάντησε, ότι αυτό εξαρτάται από την κυβέρνηση «Χαρά για εμάς θα ήταν κάτι τέτοιο, όμως τον πρώτο λόγο τον έχει η κυβέρνηση, η οποία ήδη έχει αποκαλύψει το πραγματικό «πρόσωπό» της. Δεν έχουμε λόγο να μην βλέπουμε πρόωρες εκλογές, αντιθέτως είναι ευπρόσδεκτες.

Ωστόσο, αδυνατώ να εκτιμήσω τι θα πρυτανεύσει στις προθέσεις του πρωθυπουργού. Προς το παρόν, από τις αναφορές και τις αντιδράσεις σε όλα τα θέματα, φαίνεται ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε αμηχανία».

«Ψυχραιμία και αποφασιστικότητα»
Όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Σκουρλέτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι θα πρέπει η χώρα μας να εφαρμόσει την δική της στρατηγική αξιοποίησης όλων των διπλωματικών δυνατοτήτων, που είναι περισσότερες από την άλλη πλευρά, ώστε η Τουρκία να αντιληφθεί, ότι δεν μπορεί να δρα ανεξέλεγκτα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναπτύξει πολύπλευρη πολιτική προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτά που επιβάλλονται είναι ψυχραιμία, αποφασιστικότητα, κανένα κλίμα πανικού και όλα στο πλαίσιο εθνικής συνεννόησης».

Τον κ. Σκουρλέτη παρουσίασε στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης ο συντονιστής της ΝΕ Κιλκίς ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κεσίδης, ενώ στην συνέντευξη παρέστη και η βουλεύτρια Κιλκίς του κόμματος Ειρήνη – Ελένη Αγαθοπούλου.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα