Αγροτικά

Πανελλαδικό συντονιστικό όργανο συγκροτούν οι αγροτοκτηνοτρόφοι εν όψει κινητοποιήσεων

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Τους έντονους ρυθμούς προετοιμασίας κινητοποιήσεων επιβεβαίωσαν τα όσα συνέβησαν την Πέμπτη 18.1.18 στην προγραμματισμένη με πρωτοβουλία της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας σύσκεψη αγροτοκτηνοτρόφων στην Σίνδο με επιδίωξη την συγκρότηση ενός αγροτικού συντονιστικού οργάνου Ελλάδας και στόχο την συνένωση δυνάμεων και την από κοινού διεκδίκηση γιά την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Και τούτο, διότι στην συνάντηση έδωσαν το «παρών» εκπρόσωποι αγροτών και κτηνοτρόφων από το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ανάμεσα στους οποίους και Κιλκισιώτες παραγωγοί, όπως οι Δημήτρης Βαφειάδης («Πολυβόλος») και Θωμάς Καρυπίδης που ως γνωστόν υπήρξαν και μέλη του συντονιστικού οργάνου των παραγωγών της Κεντρικής Μακεδονίας την περίοδο του περυσινών αγροτικών κινητοποιήσεων.

Όπως τόνισαν αμφότεροι στον «Μαχητή», από την σύσκεψη προέκυψε «η μεγάλη επιθυμία των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα γιά κοινή συστράτευση, πέραν των κομματικών και λοιπών μικροσυμφερόντων, με στόχο να σωθεί, έστω και την τελευταία στιγμή και να μην οδηγηθεί ο αγροτοκτηνοτροφικός κλάδος στον αφανισμό».

Στο πλαισιο αυτό, οι συμμετασχόντες στην σύσκεψη αποφάσισαν ομοφώνως να ξεκινήσουν γενικές συνελεύσεις στις κατά τόπους περιοχές της χώρας, προκειμένου να ενημερωθουν όσο το δυνατόν λεπτομερέστερα και ενδελεχώς οι παραγωγοί γιά το νέο εγχείρημα που θα επιχειρηθεί.

Παράλληλα, όπως επεσήμαναν, αποφάσισαν την διοργάνωση και μιάς νέας διευρυμένης συνάντησης στην πόλη της Λάρισας την προσεχή Τετάρτη 24.1.18, στις 12 το μεσημέρι.

Στην συνάντηση αυτή δεν αποκλείεται να οριστεί η συντονιστική επιτροπή του νέου οργάνου με βάση την συμμετοχή στην σύσκεψη, αλλά και να καθορισθούν κατά πάσαν πιθανότητα οι δράσεις, που θα πλαισιώσουν τις φετινές κινητοποιήσεις.

Τόσο ο κ. Καρυπίδης όσο και ο κ. Βαφειάδης επιβεβαίωσαν στον «Μαχητή» τις πληροφορίες, που θέλουν τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, στην οποία συμμετέχουν, να συναντώνται πριν την συνάντηση της Τετάρτης γιά «έναν πρώτο απολογισμό των εξελίξεων και μία πρώτη συζήτηση γιά τις επόμενες κινήσεις».

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι από το νέο αυτό εγχείρημα αποκλείονται, όπως αποφασίστηκε ομοφώνως, οι συμμετέχοντες στην πανελλαδική επιτροπή «μπλόκων» διότι, όπως δήλωσε ο Βαφειάδης, «προσδίδουν κομματική χροιά στον αγώνα των παραγωγών και είναι κάτι που δεν υιοθετείται από το νέο εγχείρημα».

«Μία γροθιά» οι παραγωγοί εν όψει κινητοποιήσεων

Το κλίμα προβληματισμού και αμφισβήτησης, που επικρατεί στις τάξεις των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιφέρειάς μας και, κατ΄επέκτασιν, του νομού μας εξ αιτίας των κυβερνητικών επιλογών για τους κλάδους των, επικύρωσε ουσιαστικώς η συνάντηση που είχαν τα αγροτοσυνδικαλιστικά και όχι μόνον στελέχη από τα «μπλόκα» της Κεντρικής Μακεδονίας στην αίθουσα συνεδριάσεων του περιφερεhttp://maxitis.gr/wp-admin/post.php?post=57568&action=edit#titledivιακού συμβουλίου, στην Θεσσαλονίκη, το βράδυ της Δευτέρας 15-1-18. Και τούτο, διότι στην εν λόγω συνάντηση παρευρέθησαν εν τέλει πάνω από 70 παραγωγοί όχι μόνον από περιφέρειά μας αλλά και από άλλες περιφέρειες της Βορείου Ελλάδος όπως της Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, στους οποίους συμπεριλαμβανόταν και δωδεκαμελής κιλκισιώτικη αντιπροσωπεία με επικεφαλής τα δύο μέλη του δεκαεπταμελούς συντονιστικού οργάνου των περσινών «μπλόκων», τους Θεόδωρο Καρυπίδη και Δημήτρη Βαφειάδη, από την Παιονία και το Κιλκίς αντιστοίχως, αλλά και άλλους παραγωγούς με μεγάλη συμμετοχή στις κατά καιρούς κινητοποιήσεις των αγροτών, όπως ο Γιώργος Τερζής από το Χέρσο, ως στέλεχος της τετραμελούς αντιπροσωπείας από την περιοχή του δήμου Κιλκίς, αλλά και στελέχη από την περιοχή του δήμου Παιονίας με παρόμοια δράση, όπως οι Γιάννης Συμεωνίδης, Βασίλης Σύγκος, Κωνσταντίνος Σαούλης, Ιορδάνης Φρονιμόπουλος, Σίμος Δουλγερίδης, Δημήτρης Πάζης και Ηλίας Παπαχρήστου.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, και παρά τα όποια προβλήματα υπήρξαν σε σχέση με τις προσωπικές και πολιτικές επιδιώξεις ωρισμένων, δόθηκε η δυνατότητα να αναπτυχθεί ένας γόνιμος διάλογος γύρω από τα προβλήματα, που απασχολούν τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο των περιοχών από όπου προέρχονται οι παρευρεθέντες να κωδικοποιηθούν ως διεκδικητικό πλαίσιο με «αιχμή του δόρατος» την αυτονόμηση του κλάδου αυτού του πρωτογενούς τομέα στα θέματα πρωτευόντως της φορολογικής και δευτερευόντως της ασφαλιστικής αντιμετώπισής του; Και παράλληλα να αποφασισθούν οι επόμενες κινήσεις του και σε σχέση με τους υπόλοιπους παραγωγούς των περιοχών τους και επίσης σε ότι αφορά την πορεία και την μορφή της αντίδρασης των στο πεδίο της διεκδίκησης.

Οι προτάσεις
Στην συνάντηση «αποκρυσταλλώθηκε» το πλαίσιο προτάσεων των παραγωγών για «βιώσιμο» ανταγωνιστικό και ανεπτυγμένο πρωτογενή τομέα, που έχει ως εξής:
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ
-Σταθερός χαμηλός φορολογικός συντελεστής (ανάπτυξη).
-Μείωση προκαταβολής για την επόμενη χρήση (πρωτογενής τομέας-αστάθμητοι παράγοντες).
-Μείωση φορολογητέας ύλης.
-Αφορολόγητες ενισχύσεις.
-Έκπτωση εξόδων για αγορά αγροτικής γής.
-Έκπτωση ΕΝΦΙΑ καλλιεργούμενων αγροτεμαχίων.
-Αύξηση συντελεστή αποσβέσεων (μηχανήματα-εξοπλισμός).
-΄Εκπτωση των εισφορών ΕΦΚΑ όπως πρίν (ΟΓΑ).
-Ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός (15.000Ε) ανά έτος ή 7.500Ε το εξάμηνο.
-Να σταματήσει η παρακράτηση χρημάτων από όσους έχουν ρύθμιση οφειλών και είναι οικονομικά ενήμεροι.
-Συμψηφισμός πιστωτικού ΦΠΑ με οφειλές προς τα δημόσια και ασφαλιστικά ταμεία κάθε έτους.
-Επιστροφή παράνομων παρακρατήσεων από τις ενισχύσεις του 2017.
-Όχι στις κατασχέσεις κατοικιών και αγροτεμαχίων.
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Αυτόνομος ξεχωριστός κλάδος ασφάλισης όλου του πρωτογενούς τομέα.
-Ασφαλιστικές εισφορές σύμφωνα με το πραγματικό εισόδημα (κατηγορίες) και μείωση οροφής αυτών για ένα βιώσιμο ταμείο του πρωτογενούς τομέα.
ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
-Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο
-Έλεγχος τιμών αγροτικών εφοδιών από το «ΥΠΑΑΤ» (λιπάσματα-φάρμακα-σπόροι-ζωοτροφές-βιταμίνες κτλ).
-Μείωση τιμής αγροτικού ρεύματος.
-Μείωση επιτοκίων αγροτικών δανείων.
-Έλεγχος εισαγωγών αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων.
-Κατασκευή έργων υποδομής στις αγροτικές περιοχές.
ΕΛΓΑ
-Σύνδεση εισφορών με την πραγματική παραγωγή.
-Εκτιμήσεις και δίκαιες αποζημειώσεις εντός μικρού διαστήματος.
-Προαιρετική ασφάλιση παραγωγής.
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
-Έλεγχος εισαγωγών (ποιότητα-ελληνοποιήσεις).
-Έλεγχος τιμών γάλακτος από το υπουργείο (ΥΠΑΑΤ).
-Έγκαιρη παραλαβή γάλακτος από εταιρίες.
-Ολοκλήρωση τακτοποίησης βοσκοτόπων.
ΓΕΝΙΚΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
-ΟΣΔΕ: Δηλώσεις αγροτεμαχίων με τον 13ψήφιο κωδικό και όχι με τον «ΑΤΑΚ» (θα χαθούν πολλές εκτάσεις και χρήματα).
-Δημόσιος παρεμβατικός φορέας που θα καθορίζει ελάχιστες εγγυημένες τιμές των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων (παύση εκμετάλλευσης από «ΚΑΡΤΕΛ» εταιρειών).

Περισσότερα
Δείτε ακόμα