Πάνδημη συμμετοχή στον Επιτάφιο Θρήνο στην Γουμένισσα (Βίντεο)

Κοινωνία /

Επιστροφή στην κανονικότητα εν μέρει και για την Εκκλησία καθώς ύστερα από δύο και πλέον χρόνια αυστηρών περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί στους ναούς εξαιτίας της πανδημίας πραγματοποιήθηκε η περιφορά των Επιταφίων με την παρουσία χιλιάδων πιστών που συνέρρευσαν στους ναούς της Γουμένισσας την Μεγάλη Παρασκευή.

Οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούσαν πένθιμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ενώ το βράδυ εψάλει το «η ζωή εν τάφω» και το «Ω γλυκύ μου έαρ» σε κλίμα βαθιάς θρησκευτικής ευλάβειας από τις χορωδίες της πόλης.

Ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Γουμενίσσης Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ.κ Δημήτριος προέστη κατά την Ακολουθία του Επιτάφιο Θρήνου, στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου, συμπαραστατούμενος από τους εφημερίους του ιερού ναού.

Στην πλατεία 23ης Οκτωβρίου υπό τους ήχους εκατοντάδων χάλκινων της Γουμένισσας και με την συνοδεία τιμητικού αγήματος της 33ης Μ/Κ Ταξιαρχίας, το οποίο και έφερε όπως προβλέπεται τα όπλα σε στάση υπό μάλης, συναντήθηκαν οι επιτάφιοι των ιερών ναών της Παναγίας της Γουμένισσας από την ιερά Μονή Παναγίας Γουμένισσας, για να ακολουθήσει το εκκλησάκι Αγίου Σάββα του νοσοκομείου Γουμένισσας και ο επιτάφιος του ιερού μητροπολιτικού ναού Αγίου Γεωργίου Γουμένισσας στους δρόμους της Γουμένισσας και διασχίζοντας το ιστορικό κέντρο της πόλης κατευθύνθηκαν στην πλατεία Θ. Ζελέγκου.

Στην συνέχεια τελέσθηκε το τελευταίο μέρος του μοναδικού πανελλαδικά εθίμου «σήκωμα των επιτάφιων» στα χέρια των νεαρών πιστών που περιφέρουν τους Επιτάφιους, ένας άτυπος διαγωνισμός που συνεχίζετε μέχρι σήμερα.

Οι νέοι που κρατούσαν τους ανθοστολισμένους Επιταφίους στα χέρια, τους σήκωσαν όσο ψηλότερα μπορούσαν, πατώντας στις μύτες των ποδιών. Ένας άτυπος ανταγωνισμός για την ανάδειξη του πιο όμορφα στολισμένου Επιταφίου και παράλληλα της δύναμης των πιστών που συμμετέχουν στην περιφορά.

Στο σύντομο μήνυμα του από την εξέδρα που στήθηκε στην πλατεία ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Γουμενίσσης Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ.κ Δημήτριος έστειλε μήνυμα ελπίδας εν αναμονή της Αναστάσεως του Θεανθρώπου.

Την περιφορά των Επιταφίων συνόδευσαν ο δήμαρχος Παιονίας Κώνσταντίνος Σιωνίδης, ο πρώην υπουργός Γιώργος Φλωρίδης, ο πρόεδρος της ΔΕΘ Αναστάσιος Τζήκας, πολιτευτές της Π.Ε. Κιλκίς, στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές του Κιλκίς και δημοτικοί σύμβουλοι της πόλης με κεριά στα χέρια συμμετείχαν προσευχητικώς στην κορύφωση του Θείου δράματος.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα