Χ.Γκουντενούδης: «Όχι εξόρυξη χρυσού στην μεθοριακή περιοχή της Γευγελής πολύ κοντά στον Αξιό ποταμό»
Ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και στον υπουργό περιβάλλοντος και ενέργειας Γιώργο Σταθάκη προκειμένου να τους ενημερώσει για την πιθανότητα επικείμενης εξόρυξης χρυσού στη μεθοριακή περιοχή του Δήμου Γευγελής των Σκοπίων.
Η γειτονική χώρα ετοιμάζεται να αναθέσει την εξόρυξη χρυσού σε καναδική εταιρία στην συγκεκριμένη περιοχή.
Μάλιστα, έχει αποφασισθεί και η διενέργεια δημοψηφίσματος ώστε να διαγνωσθεί και η βούληση της τοπικής κοινωνίας.
Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται και τα εξής: «…Όμως, η χώρα μας και οι δήμοι της μεθορίου όπως ο δήμος Παιονίας, δεν έχουν καμία ενημέρωση επί του ζητήματος αυτού καίτοι είναι υψίστης σημασίας καθώς άπτεται της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Ο ποταμός Αξιός, ο οποίος διασχίζει τα Σκόπια, την περιοχή του δήμου Παιονίας και τον δυτικό νομό Θεσσαλονίκης και εκβάλλει στον Θερμαϊκό, είναι κύρια πηγή υδροδότησης της Παιονίας καθώς υφίστανται πάρα πολλές παραποτάμιες γεωτρήσεις οι οποίες εξυπηρετούν τις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού.
Μία τέτοιου μεγέθους εγκατάσταση εκσκαφής και επεξεργασίας μεταλλεύματος μπορεί να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για την ποιότητα του ύδατος του ποταμού Αξιού και φυσικά στην βιοποικιλότητα του οικοσυστήματος αλλά και τον υδροβιότοπο του Δέλτα Αξιού ο οποίος μάλιστα προστατεύεται και από διεθνείς συνθήκες και θα τεθεί εν κινδύνω λόγω των φερτών υλών από την εξόρυξη.
Ο δήμος Παιονίας έχει ήδη επενδύσει στη διασυνοριακή συνεργασία με τον δήμο Γευγελής για το νερό, υλοποιώντας τα ευρωπαϊκά προγράμματα Aqua –M στο πλαισιο του Ιnterreg έχοντας προμηθευτεί υπερσύγχρονο εξοπλισμό για το χημικό εργαστήριο της ΔΕΥΑ Παιονίας με μηχανήματα υψηλής αναλυτικής ικανότητας για να κάνει καθημερινά τις απαραίτητες χημικές αναλύσεις διασφαλίζοντας το ότι το σύνολο των επεξεργασμένων λυμάτων που καταλήγει στον Αξιό ποταμό πληροί την σχετική νομοθεσία και δεν επιβαρύνει την ποιότητα του νερού του ποταμού Αξιού και των παραποτάμων.
Η εξόρυξη χρυσού στην διασυνοριακή περιοχή είναι ζήτημα και εξωτερικής πολιτικής το οποίο θα πρέπει άμεσα να τύχει της δέουσας επιμέλειας από τις αρμόδιες αρχές και να διασφαλισθεί η προστασία του περιβάλλοντος προτού ξεκινήσει κάθε ενέργεια».