Ουτοπία: Μια νέα αρχή

ΕλύτηςΜε αφορμή τα λόγια του σπουδαίου αυτού Έλληνα ποιητή θα ήθελα να καταθέσω τις απόψεις μου σχετικά με αυτό που εύστοχα σημειώνει γα την καθυπόταξη του ατόμου.

Υπακοή, πλήρης υποταγή του ατόμου σε αυτό που ονομάζουμε παγκόσμιο σύστημα αξιών.

Ποιες είναι αυτές οι νέες αξίες ου αναδύθηκαν από την επιστημονική έκρηξη, την τεχνολογική πρόοδο, την καταναλωτική «υστερία»; Χρήμα, οικονομικά συμφέροντα, αριθμοί, αριθμοί, αριθμοί! Και ύστερα;

Η ολοκληρωτική προσωπική και ατομική αφαίμαξη, η απροσωποποίηση, η αποστασιοποίση από την πολιτική κοινότητα και η στροφή στο υπερφίαλο «εγώ», στον εαυτούλη του ο άνθρωπος.

Οι αξίες που χρησιμοποίησε ως σημαία η επιστημονική και τεχνολογική κοινωνία υποχώρησαν στα χέρια των ειδικών που ξέχασαν βασικές ανθρωπιστικές αρχές.

Ουδείς αναντικατάστατος: πιστεύω ότι αυτή η ρήση απηχεί και συμπυκνώνει όλο το οικονομικο -πολιτικό σκηνικό που σήμερα διαμορφώνεται.

Ο Τόμας Μορ ως τίτλο του βιβλίου του το 1516 χρησιμοποίησε τον όρο «ουτοπία» και περιγράφει ένα φανταστικό νησί στο οποίο έχει επιτευχθεί η ανθρώπινη ευτυχία.

Και η ιδανική πολιτεία του Πλάτωνα μια τέτοια ουτοπία περιγράφει.

Αυτό , είναι το βασικό έλλειμμα από τα δεδομένα των πολιτικών συστημάτων: το όραμα, ο εξωπραγματικός στόχος που θα κάνει πολίτες και πολιτεία, επιστήμη και τεχνολογία να υπερκεράσουν επίπονα τις αδυναμίες τους και να αναγεννήσουν το νέο και το διαφορετικό.

Ο ωμός ρεαλισμός που έφτασε στα όρια του κυνισμού είδαμε τι πληγές δημιούργησε και τι ανοιχτούς λογαριασμούς άνοιξε.

Η διορατικότητα που χαρίζει η πνευματικότητα είναι το νέο ζητούμενο και η να πρόκληση για έναν άλλο προσανατολισμό όχι μόνο του κράτους μας αλλά όλων των σύγχρονων κρατών.Πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχουν περιθώρια αποδέσμευσης του ανθρώπου από την επιστημονική-τεχνολογική και οικονομική καθυπόταξη του με μόνο οδηγό την πολιτική διόραση και το όραμα.

Έτσι, οι αγώνες αποκτούν νόημα, σπάζουν το κατεστημένο και δημιουργούν συνθήκες που ούτε καν μποτρούμε να φανταστούμε!

Περισσότερα

Ποιότητα ζωής σε ασθενείς με χρόνια νόσο

Με τον όρο Ανακουφιστική Ιατρική αναφερόμαστε στην εφαρμογή της κατάλληλης ιατρικής φροντίδας σε ασθενείς που υποφέρουν από μια ανίατη νόσο, παρέχοντάς τους ποιότητα ζωής μέσα από τη συνεργασία επιστημόνων (π.χ. ιατρών, νοσηλευτών, Περισσότερα →

25 Ιουνίου 2017

Ε όχι και εξίσωση μιας ημέρας μνήμης με ένα τηλεοπτικό παιχνίδι

Ένας χαμός, ένας πανικός και μια ατελείωτη-θα μου επιτρέψετε την έκφραση-μπουρδολογία ζήσαμε τις προηγούμενες μέρες με αφορμή την προβολή επεισοδίου του γνωστού ριάλιτις με τίτλο σαρβάιβορς(survivor), με αγώνισμα μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων Περισσότερα →

30 Μαΐου 2017

Αποτελεσματικός εκπαιδευτικός και οι δεξιοτητές του στην τάξη

Μελετητές της ανθρώπινης συμπεριφοράς υποστηρίζουν πως οι παράγοντες που καθίστανται ευνοϊκοί για την ανάπτυξη απειθαρχίας και παραβατικής συμπεριφοράς δεν έχουν ακόμη πλήρως διευκρινιστεί. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια, το πρόβλημα της παιδικής και Περισσότερα →

21 Μαΐου 2017