Ο,τιδήποτε άλλο πλην της πολιτικής συμπράξεως είναι καταδικασμένο να αποτύχει και θα αποτύχει

Γιατί δεν θα τα καταφέρει (κι αυτή) η κυβέρνηση.
Η προκαθορισμένη συμφωνία της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους ομολόγους μας θυμίζει ελαφρώς τη μηχανή του χρόνου. Ανακαλέστε στη μνήμη σας την προ εξαετίας πολιτική κατάσταση της χώρας: Ο Γιώργος Παπανδρέου αντιπολιτεύεται σφόδρα τον Κώστα Καραμανλή και κερδίζει πανηγυρικώς τις εκλογές. Κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα ο Καραμανλής κάλεσε επανειλημμένα σε πλήρη πολιτική συμπαράταξη, καθώς είχε ήδη διαγνώσει την επερχόμενη «λαίλαπα» και επέλεξε την άτακτη φυγή.

Αφού περνά ένα μικρό μήνα του μέλιτος ο Παπανδρέου εισβάλλει θριαμβευτικώς στην «μνημονιακή» εποχή, αφήνοντας άναυδη και σε κατάσταση τραυματικής αιφνίδιας ταραχής (στα ελληνικά σοκ) όλη τη χώρα. Η περίοδος διακυβέρνησης χαρακτηρίζεται από οικονομικά μέτρα πρωτοφανούς αγριότητας προκειμένου να υπάρξει άμεση δημοσιονομική προσαρμογή. Κατά την σύντομη κυβερνητική του θητεία ο Γιώργος Παπανδρέου υφίσταται απίστευτες επιθέσεις, χλευασμούς, πολιτικούς τραμπουκισμούς, λοιδορίες. Άδικα ή δίκαια θα το δείξει η ιστορία, όπως και για τους επόμενους. Καταλήγοντας λοιπόν μόνος πολιτικά, οδηγείται σε άμεση παραίτηση και από τότε στην απομόνωση και στην πολιτική εξαφάνιση.

Την ίδια στιγμή το αντίπαλο δέος αλλάζει αρχηγό και ο Σαμαράς οριοθετεί την νέα πολιτική κατεύθυνση του κόμματος με τις ανακοινώσεις στο Ζάππειο, ως σφόδρα «αντιμνημονιακή». Αναλαμβάνοντας την εξουσία βέβαια υπογράφει το δεύτερο «μνημόνιο» και διαχειρίζεται την κατάσταση της χώρας για τα επόμενα δυο χρόνια, οπότε και θα οδηγηθεί με τη σειρά του στον πολιτικό «Καιάδα»: Απώλεια εκλογών, καταγράφοντας ιστορικό χαμηλό και παραίτηση από την αρχηγία του κόμματος.

Επόμενος στην σειρά ο Αλέξης Τσίπρας. Μανιακός «αντιμνημονιακός», αριστερή παλαιολιθική φρασεολογία της δεκαετίας του ‘80, φρούδες υποσχέσεις για άμεση έξοδο από «μνημόνιο». Σαρώνει στις απανωτές εκλογές και υπογράφει και αυτός το τρίτο «μνημόνιο» κάνοντας στροφή 180 μοιρών, αρνούμενος οποιαδήποτε συμφωνία με οποιονδήποτε.

Ποιά πιστεύετε, νομοτελειακώς, ότι θα είναι η κατάληξή του ; Ακριβώς, καλά το μαντέψατε. Αργά ή γρήγορα και αφού θα έχει εξαντληθεί η υπομονή του λαού από την οργουλιακού τύπου επιδρομή, θα βρεθεί κάποιος που θα συγκινεί και θα συμπαρασύρει τα πλήθη με τις γνωστές «αντιστασιακού» τύπου κορώνες, ώσπου να καταλήξει στον ποθητό πρωθυπουργικό θώκο, στέλνοντας τον αντίπαλό του στην πολιτική λήθη. Και φτου κι απ’ την αρχή.
Είναι προφανέστερο του προφανούς, ότι η νικηφόρος μέθη που διακατέχει μια πορεία προς την αδιαμφισβήτητη πολιτική εκλογική επικράτηση, δεν επιτρέπει στους πολιτικούς ταγούς να διακρίνουν καθαρά το μέλλον, που τρέχει ολοταχώς για μετωπική σύγκρουση μαζί τους, με βαγόνια το πρόσφατο πολιτικό παρελθόν. Ευρισκόμενοι στην αντιπολίτευση ενδύονται την πολιτική ορθότητα, διαλλακτικότητα και συμβιβαστική διάθεση, ενώ με την «ενθρόνιση» τους στον πρωθυπουργικό «θρόνο» αλαλάζουν πολιτικές ιαχές επικράτησης και αποκτούν παπικό αλάθητο σχεδόν επί παντός επιστητού.

Τώρα που (και) η αριστερή κυβέρνηση αντελήφθη ότι ο μοναδικός μας δρόμος είναι ο ευρωπαϊκός και ταυτόχρονα μνημονιακός, μένει να αντιληφθούν όλοι (και πρώτα από όλους ο Πρωθυπουργός) ότι μόνο με μεγάλη πολιτική σύμπραξη μπορεί η χώρα να εξέλθει από την πολύπλευρη κρίση στην οποία έχει αγκιστρωθεί. Μόνο με συνεννόηση στα καίρια και σημαντικά θέματα (οικονομικά, υγείας, παιδείας), αλλά και σε όλα τα άλλα μικρά και μεγάλα , είναι δυνατή η υπεύθυνη και σοβαρή διακυβέρνηση της Ελλάδας. Ο,τιδήποτε άλλο είναι καταδικασμένο να αποτύχει και θα αποτύχει. Το κακό δεν είναι (μόνο) ότι θα αποτύχει, αλλά ότι όλες οι αποτυχίες, όπως έχει αποδειχτεί και στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν, ξεσπούν στον άμοιρο λαό που είναι αναγκασμένος να υποστεί για πολλοστή φορά το μένος των άδικων και αποτυχημένων πολιτικών.

Αν δεν φανεί κάποιος (επί τέλους) πραγματικός ηγέτης, τότε ναι, κι αυτή η κυβέρνηση θα αποτύχει οικτρά.

Περισσότερα

Η κοινωνία διαμηνύει, ότι δεν αξίζει ούτε τέτοια κυβέρνηση ούτε τέτοια αντιπολίτευση

Πολλές φορές ακούω και παρατηρώ την αντιπολίτευση, η οποία ασκείται σε αυτή την μοναδική στα Ελληνικά χρονικά κυβέρνηση, που «απολαμβάνει» η χώρα μας τα τελευταία χρόνια και μου δημιουργείται η απορία: Είναι Περισσότερα →

8 Οκτωβρίου 2017

Τι θα γινόταν αν είχαμε τα βασικά εξασφαλισμένα;

Έστω ότι όσοι συμβιώναμε σε τούτο τον πλανήτη, ανεξαρτήτως του μήκους και του πλάτους στο οποίο βρισκόμασταν, είχαμε τα απαραίτητα για να ζήσουμε χωρίς να χρειάζεται να μοχθήσουμε ή να ανησυχούμε για Περισσότερα →

26 Σεπτεμβρίου 2017

Χωρισμός: Η διάλυση μιας σχέσης και πως να διαχειριστώ τα συναισθηματά μου

Η επιλογή του κατάλληλου συντρόφου και η αρμονία στις ερωτικές μας σχέσεις είναι ζητήματα που καθημερινά απασχολούν τους σύγχρονους ανθρώπους, και ιδιαίτερα τους νέους. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η Περισσότερα →

17 Σεπτεμβρίου 2017